CENA WYSYŁKI OD 9,99 ZŁ
Zamówienia złożone do godziny 11:00 są wysyłane tego samego dnia (w dni robocze).
Oliva EXTRA VIRGIN ALMAOLIVA to idealny wybór dla tych, którzy szukają bardzo dobrej oliwy w atrakcyjnej cenie.
Doskonale wyważona dzięki harmonii aromatów i smaków. Znakomity wybór dla miłośników zdrowej żywności.
Doskonała do stosowania w różnych zakresach temperatur.
Wnosi nutę zdrowia i jakości do Twoich potraw.
Doskonałe połączenie oliwek Picual, Hojiblanca i Picuda sprawia, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Almaoliva jest idealna do stosowania w różnych zakresach temperatur, od oliwy do sałatek po oliwę do smażenia – również w profesjonalnej gastronomii.
W 2021/22 roku firma Almazaras de la Subbetica została uznana za najlepszego na świecie producenta oliw bio oraz oliw konwencjonalnych po raz czwarty zajęła pierwsze miejsce w czterech kategoriach rankingu WORLD`S BEST OLIVE OILS (WBOO), będąc jedyną firmą na świecie, która osiągnęła taki wynik.
Farma Almazaras de la Subbética
Plantacja położona jest na zboczu góry Sierra Subbética. Jest to region o umiarkowanym klimacie: dużym nasłonecznieniu, długim i suchym lecie, deszczową porą wiosenną i jesienną oraz łagodnej zimie, co stwarza idealne warunki do uprawy drzew oliwnych.
Sady oliwne
Drzewka oliwne to oczko w głowie właściciela. Na plantacji spotkać można nawet ponad 100-letnie drzewa, zadbane i kształtowane latami. Oliwki zebrane z najlepszych sadów, pozwalają stworzyć oliwy o najcenniejszych walorach smakowych, doceniane na świecie.
Proces produkcji
Najwyższą jakość oliwy z oliwek uzyskuje się z najcenniejszych, nie uszkodzonych, zdrowych owoców. Owoce zbierane są ręcznie oraz umieszczane w specjalnych zbiornikach zabezpieczających przed uszkodzeniem owoców. Oliwki przewożone są na miejsce tłoczenia, starannie selekcjonowane, myte i w czasie nie dłuższym niż 24 godziny poddane procesowi tłoczenia, ekstrakcji i filtrowania.
Zespół
Zespół składa się z doświadczonych, najlepszych specjalistów, którzy dokładają wszelkich starań, aby w efekcie finalnym zamknąć w butelkach najcenniejsze dobro oliwek i esencję smaku, którą zachwycają się wszyscy.
CHARAKTERYSTYKA OLIWY
Zbiory: od końca października 2023 r. do początku listopada 2023 r.
Cechy sensoryczne oliwy:
Ważna informacja! Ocena sensoryczna przeprowadzana jest przez panel przeszkolonych degustatorów ( 8-12 osób), a mediany wartości cech pozytywnych i negatywnych są wykorzystywane do klasyfikacji w oparciu o wytyczne ustalone przez International Olive Council (IOC). Należy pamiętać, że indywidualne postrzeganie przez konsumentów cech sensorycznych wysokiej jakości oliwy z oliwek nie zawsze zgadza się z oceną panelu.
Smak: słodki początek na podniebieniu, po którym następuje lekka goryczka i pikantność.
Aromat: średnio owocowy z dojrzałymi niuansami.
Idealna do: rekomendujemy do . do sałatek i dań towarzyszących. Specjalne dania duszone i smażone dla smakoszy.
Kwasowość: bardzo niska ≤ 0,2%
INFORMACJE O OLIWIE
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Rejon: Andaluzja
Odmiany oliwek: Picual, Hojiblanca i Picuda
Rodzaj oliwy: extra virgin – najwyższej jakości oliwa z oliwek
Metoda zbiorów: mechaniczna
Firma Almazaras de la Subbética posiada specjalistyczne certyfikaty, świadczące o jakości procesu produkcji. Dążenie do doskonałości , wdrażanie innowacji, poszanowanie dla środowiska naturalnego to nie tylko hasła, ale konkretne działania , dzięki temu firma Almazaras otrzymała szereg nagród:
• Najlepszy producent oliwy na świecie: 2015, 2016, 2017, 2018 i 2019 (World Ranking EVOO).
• Najlepszy producent oliwy na świecie: 2013, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 i 2021/22 (Ranking World´s Best Olive Oils)
• 25 nagród otrzymanych od hiszpańskiego Ministerstwa Rolnictwa
• Nagroda Rządu Hiszpańskiego „Especial Alimentos de España” 2008, 2010 i2018.
Od 2000 roku wszystkie oliwy Almazaras zdobyły kilkaset prestiżowych nagród na całym świecie w takich krajach, jak: Hiszpania, Francja, Włochy, Niemcy, Wielka Brytania, Grecja, Szwajcaria, Turcja, Japonia, Chiny, Izrael, USA, Kanada, Argentyna. Tylko jedna- najbardziej znana i numer 1 na świecie oliwa Rincon ( tę oliwę możesz kupić na innej naszej aukcji) – zdobyła w ciągu ostatnich 5 lat ponad 590 nagród.
- Pojemność
- 500ml
- Kraj pochodzenia
- Hiszpania
- Rejon
- Andaluzja
- Odmiany Oliwek
- Picuda, Picual, Hojiblanca
- Cechy sensoryczne - Owocowy (1-100)
- 40
- Cechy sensoryczne - gorzki (1-100)
- 30
- Cechy sensoryczne - pikantny (1-100)
- 30
- Kwasowość
- ≤ 0,2%
- Certyfikat BIO
- Nie
- Nasza subiektywna opinia :)
- Zrównoważona