ALMAZARAS de la SUBBETICA -PARQUEOLIVA PRIEGO DE CORDOBA PDO OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN, 5 LITRÓW
CENA WYSYŁKI OD 9,99 ZŁ
Oliwa z oliwek 5l Hiszpańska
Oliva EXTRA VIRGIN Parqueoliva PDO Priego De Cordoba to Idealny wybór dla tych, którzy szukają doskonałej oliwy.
Doskonale wyważona dzięki harmonii aromatów i smaków.
Od powstania oliwy Parqueoliva zaczęła się historia firmy Almazaras, jednego z najlepszych i najbardziej znanych producentów na świecie.
W 2021 roku firma Almazaras de la Subbetica została uznana za najlepszego na świecie producenta oliw bio oraz oliw konwencjonalnych po raz czwarty zajęła pierwsze miejsce w czterech kategoriach rankingu WORLD`S BEST OLIVE OILS (WBOO), będąc jedyną firmą na świecie, która osiągnęła taki wynik.
Parqueoliva PDO Priego De Cordoba -oliwa z oliwek- ma bardzo wysoką zawartość witaminy E, nazywanej witaminą młodości! Oliwa z oliwek ma działanie antybakteryjne, antywirusowe oraz przeciwdziała atakom mikroorganizmów. Skutecznie niweluje stany zapalne, znacząco wpływając na system immunologiczny organizmu.
Farma Almazaras de la Subbética
Plantacja położona jest na zboczu góry Sierra Subbética. Jest to region o umiarkowanym klimacie: dużym nasłonecznieniu, długim i suchym lecie, deszczową porą wiosenną i jesienną oraz łagodnej zimie, co stwarza idealne warunki do uprawy drzew oliwnych.
Sady oliwne
Drzewka oliwne to oczko w głowie właściciela. Na plantacji spotkać można nawet ponad 100-letnie drzewa, zadbane i kształtowane latami. Oliwki zebrane z najlepszych sadów, pozwalają stworzyć oliwy o najcenniejszych walorach smakowych, doceniane na świecie.
Proces produkcji
Najwyższą jakość oliwy z oliwek uzyskuje się z najcenniejszych, nie uszkodzonych, zdrowych owoców. Owoce zbierane są ręcznie oraz umieszczane w specjalnych zbiornikach zabezpieczających przed uszkodzeniem owoców. Oliwki przewożone są na miejsce tłoczenia, starannie selekcjonowane, myte i w czasie nie dłuższym niż 24 godziny poddane procesowi tłoczenia, ekstrakcji i filtrowania.
CHARAKTERYSTYKA OLIWY
Zbiory: od końca października 2022 r. do początku listopada 2022 r.
Data przydatności: do końca 07.2024 r.
Cechy sensoryczne oliwy:
Smak: Zrównoważony. W ustach słodka na podniebieniu, zielono migdałowa i korzenna o średniej intensywności.
Aromat: Intensywnie owocowy. Niuanse dojrzałych owoców, takich jak jabłko i zielony banan. Nuty warzywne krzewu pomidora i karczocha.
Idealna do: sałatek, warzyw, tostów, carpaccio, makaronów, sosów, mięs, ryb i dań dla prawdziwych smakoszy.
*Zaleca się stosowanie na surowo.
Kwasowość: bardzo niska ≤ 0,14%
INFORMACJE O OLIWIE
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Rejon: Andaluzja
Odmiany oliwek: Picuda, Picual, Hojiblanca
Rodzaj oliwy: extra virgin – najwyższej jakości oliwa z oliwek
Metoda zbiorów: mechaniczna
