Jak powstaje Mana Gea- grecka oliwa extra virgin.

Jesień to okres zbiorów. W tym czasie powstaje świeża oliwa z oliwek extra virgin, która potem gości na naszych stołach.   Od połowy października do połowy stycznia Grecja żyje zbiorami oliwek z gajów oliwnych. Grecja cieszy się najdłuższą historią produkcji oliwy z oliwek oraz jej największym spożyciem na mieszkańca, która wynosi aż 20 kg na osobę rocznie!   Jak powstaje Mana Gea- najcenniejszy płyn z obszaru Monemwazji? Przeczytajcie relację z wizyty u producenta.

Czytaj dalej
Aktualności
1429 odsłony

Najlepsza oliwa z oliwek z Portugalii. Jaką wybrać? Ranking najlepszej oliwy z oliwek. 

Nie ma wątpliwości, iż oliwa extra virgin, to jeden z produktów, jakie znajdują się w większości kuchni. Oliwa najwyższej jakości stanowi bowiem uzupełnienie dla wielu dań, dodając im niezwykle wyrazistego, jedynego w swoim rodzaju smaku. Co więcej, bogata w kwasy tłuszczowe, wykazuje duże właściwości zdrowotne i ma w sobie ogrom cennych właściwości. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, stanowi doskonały dodatek do sałatek, do makaronów, do sosów i innych dań. W kuchni śródziemnomorskiej, z całą pewnością takiej właśnie oliwy, jak najbardziej nie może zabraknąć. 

Czytaj dalej
Aktualności
443 odsłony

Kuchnia śródziemnomorska, Charakterystyka. Niezbędne produkty do dań kuchni śródziemnomorskiej. Z czego słynie kuchnia śródziemnomorska?

Kuchnia śródziemnomorska jest niezwykle różnorodna, wyrazista, pełna smaków i niezwykłych aromatów. W kuchni tej dominują przede wszystkim: ryby, owoce morza, jak również i świeże warzywa. To oczywiście również sery, makarony, zioła oraz królowa wszystkiego oliwa z oliwek. Kraje z basenu Morza Śródziemnego stawiają na aromatyczne dania, w których to każdy stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Każdy region, to nieco inne produkty, ale każdy zachęca do kosztowania tych niezwykłych, a jednocześnie stosunkowo łatwych w przygotowaniu dań. 

Czytaj dalej
Aktualności
203 odsłony

Włoska oliwa z oliwek - na co zwrócić uwagę chcąc wybrać najlepszą oliwę z oliwek Extra Virgine?

Oliwa z oliwek Extra Virgine powstaje z pierwszego tłoczenia. Jest ona bardzo aromatyczna i ma najniższą kwasowość. W jej składzie znajduje się wiele cennych składników. Istotne jest to, aby wykorzystywać ją na zimno.

Czytaj dalej
Aktualności
1703 odsłony

Najlepsza oliwa z oliwek extra virgin - RANKING

Ten żółtego i zielonego koloru płyn ceniony jest z uwagi na bogactwo znajdujących się w oliwie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, Omega-6, Omega-3, polifenoli czy witamin, takich jak: A, B, C, E, D i K. Oliwa z oliwek znalazła wielu entuzjastów nie tylko z terenów Morza Śródziemnego. Posiada niezwykły, intensywny smak i aromat, podkreślające delikatny smak przyrządzanych z jej użyciem potraw, np. sałatek, sosów czy makaronów. Oliwa premium wykorzystywana jest do dań podawanych na zimno. Właściwości oliwy z oliwek sprawiają, że również nadaje się do smażenia.

Czytaj dalej
Aktualności
15264 odsłony

Poznaj wyjątkowe właściwości lecznicze miodu wrzosowego i lawendowego.

Miód wrzosowy i miód lawendowy- rzadko można je zdobyć w sklepach z uwagi na trudność ich pozyskania. Ograniczona liczba wrzosowisk i pól lawendowych powoduje, że pozyskanie miodu właśnie z tych roślin jest rzadkością. Warto jednak posiadać je w swojej kuchni mając świadomość drogocennych właściwości prozdrowotnych, jakie ze sobą niosą.  

Czytaj dalej
Aktualności
768 odsłony

Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek. Co wybrać?

Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów tłuszczów roślinnych. Z uwagi na właściwości najczęściej sięgamy po olej rzepakowy oraz oliwę z oliwek. Często zastanawiamy się co wybrać: olej rzepakowy czy oliwę z oliwek? Zadając sobie pytanie jaki tłuszcz jest najzdrowszy w naszej kuchni, oprócz parametrów technicznych musimy mieć na uwadze również jego jakość, ponieważ jakość nie zna kompromisów.

Czytaj dalej
Aktualności
2264 odsłony

Skala ostrości Scoville’a - jakie są najostrzejsze sosy świata

Pikantność potrawy nie należy do smaku, lecz stopnia, w jakim nasze receptory w jamie ustnej są drażnione przez związek znajdujący się w ostrych przyprawach – kapsaicynę. W jaki sposób kapsaicyna działa na zakończenia nerwowe i dlaczego niektórzy z nas z upodobaniem jadają bardzo ostre potrawy, podczas gdy inni nie tolerują nawet małych ilości ostrej papryki?

Czytaj dalej
Aktualności
35711 odsłony

Jaki sos do potraw chińskich wybrać?

Potrawy kuchni azjatyckiej cieszą się olbrzymim powodzeniem na całym świecie i mają ku temu naprawdę mnóstwo powodów. Tak zwana „chińszczyzna” w odniesieniu do kulinariów, to potrawy przygotowywane głównie w woku w zdrowy sposób, z dużą ilością warzyw – tych bardziej i mniej znanych w Europie oraz oczywiście ryżu w różnych postaciach. Jednak tym, co najbardziej zwraca uwagę w chińskiej kuchni, są wspaniałe kompozycje ziół i przypraw, nadających im charakterystycznego korzenno-słodkiego posmaku z nutą ostrości.

Czytaj dalej
Aktualności
4733 odsłony

Z czego jest zrobiony sos BBQ?

Sos BBQ to niezastąpiony dodatek do grillowanych potraw, rozpowszechniony głównie w Ameryce, ale jego wędzony aromat sprawia, że chętnie rozkoszujemy się nim również w Polsce czy w innych europejskich krajach. Zachodnie tradycje coraz częściej przenikają na nasze rodzime grunty, czas więc, by zapoznać się z ideą przyjęć zwanych barbecue i ich flagowych potraw. Z czego jest zrobiony sos BBQ i co odpowiada za jego wyjątkowy smak?

Czytaj dalej
Aktualności
11347 odsłony
Produkt dodany do listy życzeń
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć