Jak powstaje Mana Gea- grecka oliwa extra virgin.

Jesień to okres zbiorów. W tym czasie powstaje świeża oliwa z oliwek extra virgin, która potem gości na naszych stołach.   Od połowy października do połowy stycznia Grecja żyje zbiorami oliwek z gajów oliwnych. Grecja cieszy się najdłuższą historią produkcji oliwy z oliwek oraz jej największym spożyciem na mieszkańca, która wynosi aż 20 kg na osobę rocznie!   Jak powstaje Mana Gea- najcenniejszy płyn z obszaru Monemwazji? Przeczytajcie relację z wizyty u producenta.

Czytaj dalej
Aktualności
927 odsłony

Najlepsza oliwa z oliwek extra virgin - RANKING

Ten żółtego i zielonego koloru płyn ceniony jest z uwagi na bogactwo znajdujących się w oliwie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, Omega-6, Omega-3, polifenoli czy witamin, takich jak: A, B, C, E, D i K. Oliwa z oliwek znalazła wielu entuzjastów nie tylko z terenów Morza Śródziemnego. Posiada niezwykły, intensywny smak i aromat, podkreślające delikatny smak przyrządzanych z jej użyciem potraw, np. sałatek, sosów czy makaronów. Oliwa premium wykorzystywana jest do dań podawanych na zimno. Właściwości oliwy z oliwek sprawiają, że również nadaje się do smażenia.

Czytaj dalej
Aktualności
303 odsłony

Poznaj wyjątkowe właściwości lecznicze miodu wrzosowego i lawendowego.

Miód wrzosowy i miód lawendowy- rzadko można je zdobyć w sklepach z uwagi na trudność ich pozyskania. Ograniczona liczba wrzosowisk i pól lawendowych powoduje, że pozyskanie miodu właśnie z tych roślin jest rzadkością. Warto jednak posiadać je w swojej kuchni mając świadomość drogocennych właściwości prozdrowotnych, jakie ze sobą niosą.  

Czytaj dalej
Aktualności
301 odsłony

Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek. Co wybrać?

Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów tłuszczów roślinnych. Z uwagi na właściwości najczęściej sięgamy po olej rzepakowy oraz oliwę z oliwek. Często zastanawiamy się co wybrać: olej rzepakowy czy oliwę z oliwek? Zadając sobie pytanie jaki tłuszcz jest najzdrowszy w naszej kuchni, oprócz parametrów technicznych musimy mieć na uwadze również jego jakość, ponieważ jakość nie zna kompromisów.

Czytaj dalej
Aktualności
1104 odsłony

Skala ostrości Scoville’a - jakie są najostrzejsze sosy świata

Pikantność potrawy nie należy do smaku, lecz stopnia, w jakim nasze receptory w jamie ustnej są drażnione przez związek znajdujący się w ostrych przyprawach – kapsaicynę. W jaki sposób kapsaicyna działa na zakończenia nerwowe i dlaczego niektórzy z nas z upodobaniem jadają bardzo ostre potrawy, podczas gdy inni nie tolerują nawet małych ilości ostrej papryki?

Czytaj dalej
Aktualności
18752 odsłony

Jaki sos do potraw chińskich wybrać?

Potrawy kuchni azjatyckiej cieszą się olbrzymim powodzeniem na całym świecie i mają ku temu naprawdę mnóstwo powodów. Tak zwana „chińszczyzna” w odniesieniu do kulinariów, to potrawy przygotowywane głównie w woku w zdrowy sposób, z dużą ilością warzyw – tych bardziej i mniej znanych w Europie oraz oczywiście ryżu w różnych postaciach. Jednak tym, co najbardziej zwraca uwagę w chińskiej kuchni, są wspaniałe kompozycje ziół i przypraw, nadających im charakterystycznego korzenno-słodkiego posmaku z nutą ostrości.

Czytaj dalej
Aktualności
3439 odsłony

Z czego jest zrobiony sos BBQ?

Sos BBQ to niezastąpiony dodatek do grillowanych potraw, rozpowszechniony głównie w Ameryce, ale jego wędzony aromat sprawia, że chętnie rozkoszujemy się nim również w Polsce czy w innych europejskich krajach. Zachodnie tradycje coraz częściej przenikają na nasze rodzime grunty, czas więc, by zapoznać się z ideą przyjęć zwanych barbecue i ich flagowych potraw. Z czego jest zrobiony sos BBQ i co odpowiada za jego wyjątkowy smak?

Czytaj dalej
Aktualności
6522 odsłony

Oczyszczanie wątroby oliwą z oliwek

Wątroba to najważniejszy organ w ciele człowieka zajmujący się przetwarzaniem substancji toksycznych na mniej szkodliwe dla organizmu i usuwaniem ich na zewnątrz. Na skutek życia w niezbyt korzystnych dla człowieka warunkach i prowadzenia nie do końca zdrowego trybu życia, wątroba może jednak nie funkcjonować w 100% wydajnie. Metoda dr Huldy Clark zdecydowanie przoduje, jeśli chodzi o efektywne usuwanie kamieni w woreczku żółciowym, czyli poprawianie pracy całej wątroby. Na czym ona polega?

Czytaj dalej
Aktualności
3708 odsłony

Nietypowe zastosowanie oliwy z oliwek – naturalny kosmetyk

Oliwa z oliwek to wyjątkowo funkcjonalny produkt. Ma wiele zastosowań w kuchni – włącznie ze smażeniem czy duszeniem. Dodaje wyrazistości sałatkom czy dipom, sprawdza się też, jako składnik marynaty do mięs. Prócz tego od dawna cieszy się uznaniem jako naturalny kosmetyk nawilżający skórę. Mogą jej używać osoby z każdym typem cery, bo nie wywołuje podrażnień ani nie uczula. Zawiera przeciwutleniacze, które stymulują odnowę biologiczną skóry. W jaki sposób może poprawić nasz wygląd?

Czytaj dalej
Aktualności
3221 odsłony

Certyfikaty ekologiczne oliwy z oliwek

Coraz więcej osób wybierając produkty spożywcze, kieruje się tym, żeby pochodziły one z rolnictwa ekologicznego. Podobna rzecz dotyczy oliwy z oliwek, która także może być wyrobem certyfikowanym. Czym charakteryzuje się certyfikat ekologiczny oraz jak można go uzyskać, dowiesz się z niniejszego artykułu.

Czytaj dalej
Aktualności
2051 odsłony
Produkt dodany do listy życzeń
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć