Skala ostrości Scoville’a - jakie są najostrzejsze sosy świata

Skala ostrości Scoville’a - jakie są najostrzejsze sosy świata

Pikantność potrawy nie należy do smaku, lecz stopnia, w jakim nasze receptory w jamie ustnej są drażnione przez związek znajdujący się w ostrych przyprawach – kapsaicynę. W jaki sposób kapsaicyna działa na zakończenia nerwowe i dlaczego niektórzy z nas z upodobaniem jadają bardzo ostre potrawy, podczas gdy inni nie tolerują nawet małych ilości ostrej papryki? czytaj dalej
Jaki sos do potraw chińskich wybrać?

Jaki sos do potraw chińskich wybrać?

Potrawy kuchni azjatyckiej cieszą się olbrzymim powodzeniem na całym świecie i mają ku temu naprawdę mnóstwo powodów. Tak zwana „chińszczyzna” w odniesieniu do kulinariów, to potrawy przygotowywane głównie w woku w zdrowy sposób, z dużą ilością warzyw – tych bardziej i mniej znanych w Europie oraz oczywiście ryżu w różnych postaciach. Jednak tym, co najbardziej zwraca uwagę w chińskiej kuchni, są wspaniałe kompozycje ziół i przypraw, nadających im charakterystycznego korzenno-słodkiego posmaku z nutą ostrości. czytaj dalej
Z czego jest zrobiony sos BBQ?

Z czego jest zrobiony sos BBQ?

Sos BBQ to niezastąpiony dodatek do grillowanych potraw, rozpowszechniony głównie w Ameryce, ale jego wędzony aromat sprawia, że chętnie rozkoszujemy się nim również w Polsce czy w innych europejskich krajach. Zachodnie tradycje coraz częściej przenikają na nasze rodzime grunty, czas więc, by zapoznać się z ideą przyjęć zwanych barbecue i ich flagowych potraw. Z czego jest zrobiony sos BBQ i co odpowiada za jego wyjątkowy smak? czytaj dalej
Oczyszczanie wątroby oliwą z oliwek

Oczyszczanie wątroby oliwą z oliwek

Wątroba to najważniejszy organ w ciele człowieka zajmujący się przetwarzaniem substancji toksycznych na mniej szkodliwe dla organizmu i usuwaniem ich na zewnątrz. Na skutek życia w niezbyt korzystnych dla człowieka warunkach i prowadzenia nie do końca zdrowego trybu życia, wątroba może jednak nie funkcjonować w 100% wydajnie. Metoda dr Huldy Clark zdecydowanie przoduje, jeśli chodzi o efektywne usuwanie kamieni w woreczku żółciowym, czyli poprawianie pracy całej wątroby. Na czym ona polega? czytaj dalej
Nietypowe zastosowanie oliwy z oliwek – naturalny kosmetyk

Nietypowe zastosowanie oliwy z oliwek – naturalny kosmetyk

Oliwa z oliwek to wyjątkowo funkcjonalny produkt. Ma wiele zastosowań w kuchni – włącznie ze smażeniem czy duszeniem. Dodaje wyrazistości sałatkom czy dipom, sprawdza się też, jako składnik marynaty do mięs. Prócz tego od dawna cieszy się uznaniem jako naturalny kosmetyk nawilżający skórę. Mogą jej używać osoby z każdym typem cery, bo nie wywołuje podrażnień ani nie uczula. Zawiera przeciwutleniacze, które stymulują odnowę biologiczną skóry. W jaki sposób może poprawić nasz wygląd? czytaj dalej
Certyfikaty ekologiczne oliwy z oliwek

Certyfikaty ekologiczne oliwy z oliwek

Coraz więcej osób wybierając produkty spożywcze, kieruje się tym, żeby pochodziły one z rolnictwa ekologicznego. Podobna rzecz dotyczy oliwy z oliwek, która także może być wyrobem certyfikowanym. Czym charakteryzuje się certyfikat ekologiczny oraz jak można go uzyskać, dowiesz się z niniejszego artykułu. czytaj dalej
Oliwa filtrowana a niefiltrowana – różnice

Oliwa filtrowana a niefiltrowana – różnice

Na polskim rynku dostępne są dwa rodzaje produktów, pochodzących ze starannie wyselekcjonowanych owoców drzewa oliwnego. Oczywiście mowa o oliwie z oliwek, która zawiera wiele składników prozdrowotnych. Nieodłączny składnik diety śródziemnomorskiej występuje w wersji niefiltrowanej lub filtrowanej, czyli tej pozbawionej zanieczyszczeń, resztek owoców, czy też czasami liści. Jak rozpoznać jakościową oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia? Na co zwrócić uwagę wybierając ten produkt? czytaj dalej
Przechowywanie oliwy z oliwek – jak robić to prawidłowo?

Przechowywanie oliwy z oliwek – jak robić to prawidłowo?

Oliwa to czysty sok powstający z oliwek, bez konserwantów czy barwników. Właśnie to decyduje o jej wyjątkowym smaku oraz właściwościach, ale też o dość dużej wrażliwości na czynniki zewnętrzne – szkodzą jej światło i niewłaściwa temperatura. Na szczęście odpowiednie przechowywanie oliwy z oliwek może pomóc w jak najdłuższym zachowaniu jej smaku oraz zapachu. czytaj dalej
Jak powstaje Mana Gea- grecka oliwa extra virgin.

Jak powstaje Mana Gea- grecka oliwa extra virgin.

Jesień to okres zbiorów. W tym czasie powstaje świeża oliwa z oliwek extra virgin, która potem gości na naszych stołach.   Od połowy października do połowy stycznia Grecja żyje zbiorami oliwek z gajów oliwnych. Grecja cieszy się najdłuższą historią produkcji oliwy z oliwek oraz jej największym spożyciem na mieszkańca, która wynosi aż 20 kg na osobę rocznie!   Jak powstaje Mana Gea- najcenniejszy płyn z obszaru Monemwazji? Przeczytajcie relację z wizyty u producenta. czytaj dalej
Gorzka oliwa – czy to oznaka dobrej jakości, czy zepsucia?

Gorzka oliwa – czy to oznaka dobrej jakości, czy zepsucia?

Tajemnica smaku oliwy z oliwek to kwestia, która budzi wiele emocji. Jedni zachwycają się tym, że jest tak niepowtarzalna, a inni, gdy pierwszy raz ją próbują, zastanawiają się, czy na pewno wszystko z nią w porządku. Być może zaskoczymy Cię jeszcze bardziej, ale prawda jest taka, że gorzka oliwa z oliwek to oznaka, że wybrałeś dobry produkt. czytaj dalej
Produkt dodany do listy życzeń
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć