Twój koszyk
Brak produktów w koszyku
Miód wrzosowy i miód lawendowy- rzadko można je zdobyć w sklepach z uwagi na trudność ich pozyskania. Ograniczona liczba wrzosowisk i pól lawendowych powoduje, że pozyskanie miodu właśnie z tych roślin jest rzadkością. Warto jednak posiadać je w swojej kuchni mając świadomość drogocennych właściwości prozdrowotnych, jakie ze sobą niosą.
czytaj dalej
Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów tłuszczów roślinnych. Z uwagi na właściwości najczęściej sięgamy po olej rzepakowy oraz oliwę z oliwek. Często zastanawiamy się co wybrać: olej rzepakowy czy oliwę z oliwek?
Zadając sobie pytanie jaki tłuszcz jest najzdrowszy w naszej kuchni, oprócz parametrów technicznych musimy mieć na uwadze również jego jakość, ponieważ jakość nie zna kompromisów.
czytaj dalej
Pikantność potrawy nie należy do smaku, lecz stopnia, w jakim nasze receptory w jamie ustnej są drażnione przez związek znajdujący się w ostrych przyprawach – kapsaicynę. W jaki sposób kapsaicyna działa na zakończenia nerwowe i dlaczego niektórzy z nas z upodobaniem jadają bardzo ostre potrawy, podczas gdy inni nie tolerują nawet małych ilości ostrej papryki?
czytaj dalej
Potrawy kuchni azjatyckiej cieszą się olbrzymim powodzeniem na całym świecie i mają ku temu naprawdę mnóstwo powodów. Tak zwana „chińszczyzna” w odniesieniu do kulinariów, to potrawy przygotowywane głównie w woku w zdrowy sposób, z dużą ilością warzyw – tych bardziej i mniej znanych w Europie oraz oczywiście ryżu w różnych postaciach. Jednak tym, co najbardziej zwraca uwagę w chińskiej kuchni, są wspaniałe kompozycje ziół i przypraw, nadających im charakterystycznego korzenno-słodkiego posmaku z nutą ostrości.
czytaj dalej
Sos BBQ to niezastąpiony dodatek do grillowanych potraw, rozpowszechniony głównie w Ameryce, ale jego wędzony aromat sprawia, że chętnie rozkoszujemy się nim również w Polsce czy w innych europejskich krajach. Zachodnie tradycje coraz częściej przenikają na nasze rodzime grunty, czas więc, by zapoznać się z ideą przyjęć zwanych barbecue i ich flagowych potraw. Z czego jest zrobiony sos BBQ i co odpowiada za jego wyjątkowy smak?
czytaj dalej
Wątroba to najważniejszy organ w ciele człowieka zajmujący się przetwarzaniem substancji toksycznych na mniej szkodliwe dla organizmu i usuwaniem ich na zewnątrz. Na skutek życia w niezbyt korzystnych dla człowieka warunkach i prowadzenia nie do końca zdrowego trybu życia, wątroba może jednak nie funkcjonować w 100% wydajnie. Metoda dr Huldy Clark zdecydowanie przoduje, jeśli chodzi o efektywne usuwanie kamieni w woreczku żółciowym, czyli poprawianie pracy całej wątroby. Na czym ona polega?
czytaj dalej
Oliwa z oliwek to wyjątkowo funkcjonalny produkt. Ma wiele zastosowań w kuchni – włącznie ze smażeniem czy duszeniem. Dodaje wyrazistości sałatkom czy dipom, sprawdza się też, jako składnik marynaty do mięs. Prócz tego od dawna cieszy się uznaniem jako naturalny kosmetyk nawilżający skórę. Mogą jej używać osoby z każdym typem cery, bo nie wywołuje podrażnień ani nie uczula. Zawiera przeciwutleniacze, które stymulują odnowę biologiczną skóry. W jaki sposób może poprawić nasz wygląd?
czytaj dalej
Coraz więcej osób wybierając produkty spożywcze, kieruje się tym, żeby pochodziły one z rolnictwa ekologicznego. Podobna rzecz dotyczy oliwy z oliwek, która także może być wyrobem certyfikowanym. Czym charakteryzuje się certyfikat ekologiczny oraz jak można go uzyskać, dowiesz się z niniejszego artykułu.
czytaj dalej
Na polskim rynku dostępne są dwa rodzaje produktów, pochodzących ze starannie wyselekcjonowanych owoców drzewa oliwnego. Oczywiście mowa o oliwie z oliwek, która zawiera wiele składników prozdrowotnych. Nieodłączny składnik diety śródziemnomorskiej występuje w wersji niefiltrowanej lub filtrowanej, czyli tej pozbawionej zanieczyszczeń, resztek owoców, czy też czasami liści. Jak rozpoznać jakościową oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia? Na co zwrócić uwagę wybierając ten produkt?
czytaj dalej
Oliwa to czysty sok powstający z oliwek, bez konserwantów czy barwników. Właśnie to decyduje o jej wyjątkowym smaku oraz właściwościach, ale też o dość dużej wrażliwości na czynniki zewnętrzne – szkodzą jej światło i niewłaściwa temperatura. Na szczęście odpowiednie przechowywanie oliwy z oliwek może pomóc w jak najdłuższym zachowaniu jej smaku oraz zapachu.
czytaj dalej