- Aktualności
- 0 polubień
- 4391 odwiedzin
- 0 komentarzy
W sklepach dostępne są różne rodzaje oliw z oliwek. Aby dokonać wyboru odpowiedniej oliwy, warto wiedzieć co oznaczają nazwy zawarte na etykietach. Ten niezwykły produkt, znajduje się w każdej niemal diecie śródziemnomorskiej. Czyż bowiem wyobrażamy sobie Grecję bez tego właśnie naturalnego składnika w swoim menu? Czyż włoska kuchnia bez tego jakże zdrowego tłuszczu roślinnego byłaby w ogóle smaczna? Oliwa z oliwek z najwyższej półki, to doskonały produkt do smażenia, pieczenia i do sałatek. Idealny, w szklanych butelkach, stanowi doskonały, smakowy specjał, który ma niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni, jednocześnie też będąc doskonałym, odżywczym dla każdego rozwiązaniem. Jeśli w grę wchodzi zdrowa żywność i odpowiednie walory smakowe, to jak najbardziej taka oliwa z oliwek stanowi tutaj wyśmienite połączenie.
Wpływ na jakość oliwy z oliwek ma wiele czynników, w tym czas i sposób zbioru oliwek z drzew oliwkowych, sposób ich tłoczenia i butelkowania. Kluczowe znaczenie ma więc i sama uprawa, w tym najlepsze drzewka oliwkowe, ale również i cały proces tworzenia tego specyfiku, który dalej nadaje się do różnego rodzaju dań. Jeśli więc kuchnia śródziemnomorska, w tym na przykład wiejska sałatka grecka, hiszpańskie i włoskie pieczywo, pizza - to jak najbardziej taka oliwa i jej dobroczynne substancje odżywcze stanowią tutaj doskonały wybór.
Kwasowość oliwy: oliwa extra virgin, vergine i lampante - klasyfikacja. Czym się charakteryzują?
Z pierwszego tłoczenia uzyskuje się 3 rodzaje oliw:
• Extra vergine- najwyższej jakości oliwa z oliwek cechująca się kwasowością poniżej 0,8%, uzyskana z wyciśnięcia soku z owoców drzewa oliwnego przy użyciu metod wyłącznie mechanicznych . Ważne jest zachowanie w trakcie procesu tłoczenia odpowiednich warunków termicznych, dopuszczalne jest mycie owoców, dekantacja, wirowanie i filtracja które nie wprowadzą w oliwie niekorzystnych zmian. Jednym z istotnych czynników jest poziom kwasowości oliwy poniżej 0,8%. Oliwy nieprzekraczające 0,3% określane są jakie premium. Wszystkie oferowane przez nas oliwy portugalskie, greckie, hiszpańskie spełniają ten warunek. Dodatkowo próbki oliw są badane w laboratorium , a eksperci oceniają cechy sensoryczne. Kolor oliwy nie ma żadnego znaczenia i nie świadczy o jakości. W międzynarodowych konkursach oliwa jest testowana w specjalnych szklanych małych pojemnikach, zazwyczaj w kolorze ciemno niebieskim lub fioletowym, który uniemożliwia rozpoznanie barwy oliwy.
• Vergine – oliwa z oliwek, gorszej jakości, której kwasowość zawiera się w przedziale 08% do 2%
• Lampante - oliwa z oliwek nie przeznaczona do spożycia z uwagi na kwasowość powyżej 2%. Przeznaczona jest do rafinacji lub do użytku technicznego.
W skutek procesu chemicznego powstaje oliwa rafinowana. Rafinacja to proces wykorzystywany w celu oczyszczenia oliwy z substancji szkodliwych dla organizmu, polegający na poddaniu oliwy działaniu środków chemicznych i wysokiej temperatury, pozbawiających oliwę również smaku, zapachu i koloru.
Aby nadać oliwie rafinowanej smaku, często dodaje się do niej oliwę vergine. Takie oliwy mogą już być nazwane oliwami z oliwek i trafić na półki sklepowe.
W procesie wtórnego przerobu powstaje oliwa z wytłoków oliwy, zwana sansa, lub pomace. Masa pozostała po tłoczeniu oliwy, zostaje poddana procesom chemicznym, przez co uzyskiwana jest oliwa najniższej jakości przeznaczona do dalszego przerobu.
Oliwa z oliwek extra virgin tłoczona na zimno. Zdrowotne właściwości oliwy z oliwek extra virgin
Spośród wszystkich dostępnych rodzajów oliw, na pewno ta extra virgin stanowi najlepszy produkt. Jej aromat, smak i bogata gama właściwości zdrowotnych, zachęca do wyboru właśnie ich. Wartościowa oliwa doskonale smakuje i jest absolutnie wyśmienitym produktem spożywczym. Warto jednak zwrócić uwagę również i na to, jak cenne ma ona właściwości. Jest to produkt obowiązkowy dla wszystkich, którzy kochają produkty z najwyższej półki, mające cenny wpływ na ich zdrowie. Obniża więc ryzyko chorób serca, zawiera mnóstwo polifenoli, chroni przed otyłością, obniża cholesterol, reguluje pracę narządów, wpływa pozytywnie na układ trawienny.
Łącząc ją z czosnkiem, rozmarynem, bazylią czy innymi przyprawami, otrzymać można wyśmienity dodatek do naprawdę wielu dań. Kochając potrawy kuchni greckiej, uwielbiając włoskie dania czy hiszpańskie specjały, jedynym słusznym wyborem okaże się być właśnie zastosowanie oliwy. Każdy dietetyk ustalający dietę dla swoich podopiecznych, z całą pewnością o tym właśnie produkcie, z ogromną ilością witaminy E i innych dodatków, pamięta. Ona właśnie okaże się być jak najbardziej doskonałym wyborem.
Klasyfikacja jakościowa oliw – regulacje prawne.
Obowiązujące rozporządzenie Unii Europejskiej określa normy handlowe w odniesieniu do oliwy z oliwek, regulując równocześnie parametry jakości na terenie wspólnoty. Dzięki normom w zakresie etykietowania możemy dowiedzieć się z jaką oliwą mamy do czynienia.
Czytajmy etykiety!
Z uwagi na to, że w sklepach dostępne są różne rodzaje oliw, zachęcamy do czytania etykiet. Szukając oliwy najwyższej jakości zwróćmy uwagę czy etykiecie znajduje się określenie: extra virgin. Określenie z pierwszego tłoczenia nie oznacza, że mamy do czynienia z oliwą extra virgin. To jeden z najczęstszych błędów popełnianych przez konsumentów, wprowadzonych w ten sposób w błąd.
Szukajmy również certyfikatów jakości przyznawanych produktom lokalnym i tradycyjnie produkowanym.
Więcej na temat właściwości zdrowotnych oliwy extra virgin dowiecie się z naszego artykułu.
Postaw na sklep advancedfood.pl i wybieraj produkty z najwyższej półki
Oliwa jest świeża, wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju. Każdy produkt jest doskonały w swoim wykonaniu i dalej w spożyciu. Powstaje metodą, dzięki której można otrzymać najlepsze produkty premium. Jeśli więc chcą Państwo kupić oliwę z najwyższej półki, advancedfood.pl jest w pełni do Państwa dyspozycji.
Komentarze (0)