- Aktualności
- 0 polubień
- 3206 odwiedzin
- 0 komentarzy
Tradycja produkcji oliwy z oliwek przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Smakując oliwę z oliwek nie zawsze zastanawiamy się jak to się stało, że jest taka doskonała. To zupełnie zrozumiałe, wszak delektujemy się jej smakiem, konsystencją, podziwiamy harmonię jaką tworzy z potrawą.
Za każdą jednak perłą kryje się historia pełna marzeń i pasji. Tak właśnie powstała po raz pierwszy 14 października 1687 roku w Portugalii Casa de Santo Amaro -oliwa z oliwek tworzona z pasji przekazywanej z pokolenia na pokolenie już w 8 generacji! Obecnie firma jest prowadzona przez braci Francisco i António Pavão.
W tym roku Casa de Santo Amaro obchodzi swoje 333 urodziny, które uczczone zostaną stworzeniem specjalnej partii oliw z oliwek, dostępną również w naszym sklepie. Już nie możemy się doczekać!
Tajnikiem tego doskonałego smaku jest produkcja oliwy z oliwek oparta na koncepcji Farm-to-Table, czyli z gospodarstwa wprost na stół.
Oznacza to, iż w jednym gospodarstwie znajduje się plantacja, miejsce tłoczenia oliwy z zebranych oliwek, oraz rozlewnia do butelek. Praktyczne rozwiązania, dzięki którym można uzyskać najdoskonalszej jakości czysty sok ze świeżych i zdrowych oliwek.
Rodzina przywiązuje ogromną wagę porównywaniu jakości uzyskanej oliwy z roku na rok. Takie podejście pozwala na rozwijanie najlepszych praktyk, dających najbardziej satysfakcjonujący efekt.
Co roku przeprowadzane są testy ewaluacyjne i porównawcze, dzięki którym uzyskiwana jest oliwa o niezmiennie doskonałej jakości zachwycającej swoich klientów oraz docenianej w rankingach jakości oliw na całym świecie.
Nagrody dla oliw Casa de Santo Amaro.
Oliwy z oliwek Casa de Santo Amaro zostały docenione na arenie międzynarodowej, jako laureatki licznych konkursów.
Jako producenci oliw, bracia Francisco i António zdobyli w 2019 roku aż 33 medale w różnych konkursach międzynarodowych, z czego dwie złote nagrody przyznane dla marek Casa de Santo Amaro Premium i Grande Escolha i jedną srebrną dla oliwy Casa de Santo Amaro Prestige w najbardziej prestiżowym, światowym konkursie NYIOOC (New York International Olive Oil Competition).
Plantacja i proces produkcji najlepszej oliwy z oliwek.
Plantacja zajmuje obszar 160 ha z czego 110 ha to obszar młodych drzewek oliwnych a 50 ha to obszar drzewek ponad stuletnich. Drzewka oliwne pochodzą wyłącznie z regionalnych odmian, takich jak: Cobrançosa, Verdeal Transmontana, czy Madural.
Młyn, za pomocą którego tłoczona jest oliwa z oliwek znajduje się w budynku z ponad 100-letnią historią. Do tłoczenia oliwy z oliwek używany jest młyn kamienny do ekstrakcji na zimno, który przeszedł proces rekonstrukcji i modernizacji. Tak właśnie dzięki historii połączonej z nowoczesnymi rozwiązaniami tworzona jest najdoskonalsza oliwa z oliwek.
Poczucie bliskości i podziwu do Ziemi, która nas narodziła, szacunek dziedzictwa przodków pielęgnowane z pokolenia na pokolenie, pozwoliło stworzyć proces produkcji oliwy z oliwek oparty na bazie zrównoważonego rolnictwa, racjonalnie wykorzystującego zasoby środowiska. Takie warunki produkcji oliwy sprawiają, że stała się cennym w wartości odżywcze, wolnym od zanieczyszczeń złotem.
Przede wszystkim ludzie...
Oliwa z oliwek Casa de Santo Amaro to przede wszystkim ludzie pełni pasji i szacunku do wykonywanej pracy. Produkcja oliwy z oliwek to nie tylko sposób na życie, ale inspiracja do tworzenia, kreowania nowej rzeczywistości, która pielęgnowana jest z pokolenia na pokolenie.
Ogromne doświadczenie właścicieli, dbałość o każdy element procesu produkcji, pomysły na ulepszenia, oraz liczne kontrole jakości pozwalają oferować klientom produkty o najwyższym standardzie i urzekającym smaku.
Spróbujcie sami!
Poznaj nasze oliwy.
Dowiedz się więcej o naszych oliwach, o ich różnorodności. Sprawdź różnicę pomiędzy nimi oraz wybierz tą, która smakuje Ci najbardziej.
Zapraszamy do naszego sklepu internetowego!
Komentarze (0)