- Aktualności
- 0 polubień
- 5820 odwiedzin
- 0 komentarzy
Coraz więcej osób wybierając produkty spożywcze, kieruje się tym, żeby pochodziły one z rolnictwa ekologicznego. Podobna rzecz dotyczy oliwy z oliwek, która także może być wyrobem certyfikowanym. Czym charakteryzuje się certyfikat ekologiczny oraz jak można go uzyskać, dowiesz się z niniejszego artykułu.
Certyfikaty ekologiczne – czym one są?
Certyfikat ekologiczny jest dokumentem zaświadczającym, że dany produkt – w tym wypadku oliwa z oliwek – spełnia wszystkie kryteria oznaczania go tzw. symbolem ekologicznym. Posiadając taki dokument, producent może na opakowaniu swoich produktów umieszczać znak, informujący konsumentów, że dana oliwa z oliwek to wyrób ekologiczny. Certyfikatu takiego nie można kupić. Procesu oceny dokonują wyznaczone jednostki, przeprowadzające szereg kontroli i badań. Wybierając oliwę z oliwek posiadającą symbol ekologiczny można mieć stuprocentową pewność, że jest to wyrób spełniający najbardziej restrykcyjne wytyczne.
Wymagania do uzyskania certyfikatu ekologicznego
Żeby zdobyć certyfikację ekologiczną dla oliwy z oliwek, trzeba włożyć bardzo duży wysiłek na każdym etapie produkcji – począwszy od uprawy drzew oliwnych, poprzez zbieranie owoców, aż po ich obróbkę. Gospodarstwo prowadzące uprawę ekologiczną przechodzi okresowo różnorodne kontrole, które sprawdzają zgodność m.in. z przepisami Unii Europejskiej, jeśli przykładowo producent ubiega się o Europejski Certyfikat Ekologiczny.
Jakie wymagania musi spełnić oliwa z oliwek, żeby mogła zostać zakwalifikowana jako produkt ekologiczny? Oto kluczowe z nich:
- ekologiczna oliwa z oliwek musi powstawać w procesie wykorzystującym jedynie zasoby naturalne, takie jak słońce i woda;
- produkt musi być wytwarzany metodą mechaniczną na zimno (nie jest dozwolona ekstrakcja z wykorzystaniem rozpuszczalników);
- w gospodarstwie nie stosuje się żadnych nawozów chemicznych, pestycydów, ani sztucznych środków biobójczych przeciwko szkodnikom;
- jakość upraw uzyskiwana jest dzięki naturalnym – w pełni przyjaznym środowisku – metodom;
- zbierane są tylko całkowicie zdrowe oliwki, w momencie, kiedy uzyskują idealny stopień dojrzenia;
- oliwki nie są magazynowane, lecz przetwarzane jeszcze w tym samym dniu, w którym zostały zebrane, co zabezpiecza je przed pogorszeniem jakości;
- uzyskany olej przechowuje się w specjalnych zbiornikach ze stali nierdzewnej, utrzymujący właściwą temperaturę.
Jak rozpoznać, że dana oliwa jest produktem ekologicznym?
Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę, czy na etykiecie widnieje charakterystyczny symbol zielonego listka, który świadczy o certyfikacie bio.
Czy warto wybierać ekologiczną oliwę z oliwek?
Certyfikowana oliwa z oliwek to produkt spełniający rygorystyczne kryteria jakości, a cały proces jej wytwarzania jest przyjazny środowisku naturalnemu. Kupowanie oliwy z certyfikacją to w zasadzie jedyna gwarancja tego, że wszystkie etapy jej produkcji były ekologiczne, czyli:
- pozbawione chemii rolnej;
- wolne od modyfikacji genetycznych;
- bez dodatków szkodliwych i sztucznych substancji;
- jedynie minimalnie przetworzone.
Biorąc pod uwagę, że oliwki należą do bardzo wrażliwych owoców, które z łatwością absorbują środki ochrony roślin i inne szkodliwe substancje, z pewnością wybór oliwy z certyfikatem ekologicznym zabezpiecza przed narażaniem konsumentów na działanie tych substancji.
Z drugiej strony warto pamiętać, że najlepsi producenci ( małe i średniej wielkości firmy) wymieniani w międzynarodowych rankingach najlepszych oliw, oferują produkty bez certyfikatu bio , które z uwagi na jakość i walory smakowe są lepsze od oliw ekologicznych. Nie używają pestycydów, chemicznych substancji do filtracji , ale równocześnie nie chcą ponosić stosunkowo dużych kosztów certyfikacji bio. Najlepsze portugalskie oliwy : Casa De Santo Amaro Prestige, Casa De Santo Amaro Praemium, Magna Olea od kilku lat zdobywają najważniejsze międzynarodowe nagrody i przewyższają jakościowo wiele oliw organicznych. Eko trend odpowiada na nasze naturalne potrzeby prozdrowotne i jest alternatywą dla masowej produkcji, gdzie głównym kryterium jest maksymalizacja zysku przy niskim koszcie wytworzenia, ale nie nasze zdrowie.
Kupując bio oliwę z oliwek, warto zwrócić uwagę na etykietę , czy jest wskazany kraj pochodzenia. Wykorzystując trend eko dystrybutorzy, także poszukują możliwości zwiększenia swojej marży. Informacja , że oliwa została wyprodukowana w EU oznacza , że najprawdopodobniej mamy mieszankę różnych tanich odmian oliw ekologicznych. W takim przypadku decydujemy się na zakup czystego produktu bio , ale raczej możemy zapomnieć o walorach smakowych oliwy, pochodzącej z jednej farmy.
Komentarze (0)