Gorzka oliwa – czy to oznaka dobrej jakości, czy zepsucia?

Tajemnica smaku oliwy z oliwek to kwestia, która budzi wiele emocji. Jedni zachwycają się tym, że jest tak niepowtarzalna, a inni, gdy pierwszy raz ją próbują, zastanawiają się, czy na pewno wszystko z nią w porządku. Być może zaskoczymy Cię jeszcze bardziej, ale prawda jest taka, że gorzka oliwa z oliwek to oznaka, że wybrałeś dobry produkt.

Gorzka oliwa – czy powinna taka być?

Na sklepowych półkach z łatwością znajdziesz różne rodzaje oliw. Jednak, kiedy chcesz postawić na najwyższą jakość, a przy tym ważne są dla Ciebie właściwości zdrowotne — koniecznie wybierz oliwę z oliwek. Zwróć też uwagę na to, aby była z pierwszego tłoczenia i to na zimno. Dopiero taki produkt pozytywnie wpłynie na poziom Twojego cholesterolu czy będzie działał przeciwnowotworowo oraz przeciwzapalnie.

Popularność oliwy z oliwek wzrasta. Wiele osób, które po raz pierwszy ją próbują, jest zdezorientowanych. Dlaczego? Wszystko z powodu jej cierpkiego smaku. Jednak spokojnie, nie ma się czego obawiać i nad czym zastanawiać. Jeśli oliwa, którą kupiłeś, jest pikantna i gorzka, to znak, że dokonałeś dobrego wyboru. W końcu to główne symptomy świadczące o jej świeżości. Dlatego nie wylewaj oliwy i nie idź do sklepu z reklamacją! Po prostu dowiedz się, co sprawia, że oliwa ma właśnie taki smak. 

Pamiętaj, że oliwę produkuje się z różnych odmian oliwek, dlatego każdy rodzaj produktu może różnić się poziomem delikatności czy pikantności. Przy wyborze odpowiedniej oliwy z oliwek warto nie tylko zwracać uwagę na ciemne i szczelne opakowania, ale i sposób serwowania. Oliwę z oliwek można porównać do wina, które serwuje się do różnych potraw. Jedna oliwa będzie doskonale komponować się z rybą, kurczakiem, delikatnymi warzywami czy deserami, a druga z sałatkami czy makaronem. Każdy produkt będzie różnił się smakiem czy aromatem. Gorzki, łagodny czy pikantny smak nie świadczy o zepsuciu.

Dlaczego oliwa jest gorzka?

W trakcie spożywania oliwy z oliwek poczujesz lekkie drapanie w gardle i wyważony gorzki smak. Będzie to oznaczało, że Twój zakup był trafiony i masz do czynienia z towarem pierwszej klasy – wartościowym i co najważniejsze świeżym. Oliwa z oliwek jest też bardziej lub mniej ostra. Wiele zależy od odmiany oliwek oraz ich stopnia dojrzałości. Może się okazać, że produkt, który zakupisz, nie będzie zbyt ostry.

Z kolei charakterystyczne drapanie w gardle, które poczujesz po spożyciu oliwy z oliwek, jest oznaką, że w produkcie znajdują się polifenole. Ich właściwością jest to, że opóźniają starzenie się, działają przeciwnowotworowo oraz sprawiają, że organizm lepiej wchłania magnez i żelazo z pokarmu. 

Gorzka oliwa to przede wszystkim ta, która zawiera w swoim składzie niedojrzałe oliwki. Smak oliwy jest mniej intensywny w przypadku gdy owoce są bardziej dojrzałe. Dojrzałość owoców wpływa z kolei na zawartość polifenoli – zawartość w takiej oliwie będzie niższa.

Zazwyczaj gorzka oliwa z oliwek charakteryzuje się dużą zawartością polifenoli. Oczywiście nie zawsze wysoki poziom gorzkości oznacza wysoką zawartością polifenoli. Smak oliwy z oliwek w dużej mierze zależy od właściwości i rodzaju gleby czy odmiany owoców. 

Kupując oliwę z oliwek warto sugerować się nie tylko smakiem, ale i składem oraz pochodzeniem produktu. Przyczyną mało intensywnego smaku może być domieszka innych oliw czy olejów. Warto zatem, przed zakupem oliwy z oliwek, zapoznać się z etykietą i wybierać pełnowartościowe wyroby.

Źródła:

https://vivaoliwa.pl/czy-oliwa-powinna-byc-gorzka-i-piec-w-gardle/

https://polki.pl/przepisy/porady-kulinarne,oliwa-idealna-przewodnik-dla-smakoszy,10026612,artykul.htm

Powiązane produkty

Almazaras de la Subbetica

Almazaras de la Subbetica-Parqueoliva Serie Oro DOP Oliwa z Oliwek Extra Virgin, 500ml

Almazaras de la Subbética
8423397142061
79,00 zł
Hiszpańska oliwa z oliwek extra virgin 500 ml - Almazaras de la Subbetica - Parqueoliva serie oro Klejnot wśród oliw. Idealne połączenie nietuzinkowo dobranych, uzupełniających się walorami oliwek Picuda i Hojiblanca, selekcjonowanych wyłącznie na samym początku zbiorów, aby stworzyć jedną z najlepszych oliw świata – numer 1 w 2022 roku w prestiżowym...
Oliwa portugalska

Caixeiro Red DOP/PDO Organiczna Oliwa z Oliwek Extra Virgin

caixero
5600266267381
74,00 zł
Poznaj Esencję Portugalskiego Dziedzictwa z Caixeiro Red Zanurz się w bogactwie smaku i tradycji z Caixeiro Red DOP/PDO, organiczną oliwą z oliwek extra virgin, która przeniesie Cię wprost do słonecznych krajobrazów Portugalii. Każda butelka tej wyjątkowej oliwy jest świadectwem pasji i zaangażowania rodziny Caixeiro, której tradycje sięgają 1926 roku....
89,00 zł
Odkryj Delikatność i Głębię smaku Casa De Santo Amaro Prestige Zapraszamy do świata Casa De Santo Amaro Prestige, gdzie każda kropla oliwy z oliwek extra virgin jest świętem smaku i tradycji. Pochodząca z idyllicznego regionu Trás-Os-Montes, ta aksamitna, delikatna oliwa jest dumą portugalskiej rodziny Amaro, która od 1687 roku z niezmienną pasją...
69,00 zł
Szlachetna Tradycja w Nowoczesnym Wydaniu: Casa De Valpereiro Zapraszamy do odkrycia Casa De Valpereiro, organicznej oliwy z oliwek extra virgin, która jest esencją portugalskiego dziedzictwa, wzbogacona o nowoczesne standardy rolnictwa ekologicznego. Poznaj unikatowy produkt, który powstaje w sercu malowniczego regionu Trás-os-Montes, na historycznej...
Ursini - Terre Dell'Abbazia Oliwa Extra Virgin 750 ml
  • -15%
79,90 zł 94,00 zł
Najniższa cena: 94,00 zł -15%
O marce Ursini i najlepszych oliwach z oliwek extra vergine Cudowne Włochy, samo serce Abruzji, a tam rodzinna firma Ursini, którą można uznać za pioniera, jeśli w grę wchodzi produkcja najwyższej jakości oliwy z oliwek extra virgin. To przekazywana z pokolenia na pokolenie tradycja, to pasja dziesiątek ludzi tworzących tę jakże szczególną markę, to w...
Pago de Espejo

Pago De Espejo Oliwa z Oliwek Extra Virgin 500ml

Pago de Espejo
8437015647012
79,00 zł
Hiszpańska oliwa z oliwek 500 ml Pago de Espejo- klasa Premium Oliwa dostępna jest również w opakowaniu 3l -> LINK Jedna z najlepszych hiszpańskich oliw w Jaén – w Andaluzji, pozyskiwana ze wczesnych zbiorów oliwek odmiany Picual zbieranych na początku listopada, gdy nie są jeszcze w pełni dojrzałe – w języku hiszpańskim określane jako „en envero”....

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Najnowsze wpisy
Produkt dodany do listy życzeń