- Aktualności
- 0 polubień
- 50524 odwiedzin
- 0 komentarzy
Tajemnica smaku oliwy z oliwek to kwestia, która budzi wiele emocji. Jedni zachwycają się tym, że jest tak niepowtarzalna, a inni, gdy pierwszy raz ją próbują, zastanawiają się, czy na pewno wszystko z nią w porządku. Być może zaskoczymy Cię jeszcze bardziej, ale prawda jest taka, że gorzka oliwa z oliwek to oznaka, że wybrałeś dobry produkt.
Gorzka oliwa – czy powinna taka być?
Na sklepowych półkach z łatwością znajdziesz różne rodzaje oliw. Jednak, kiedy chcesz postawić na najwyższą jakość, a przy tym ważne są dla Ciebie właściwości zdrowotne — koniecznie wybierz oliwę z oliwek. Zwróć też uwagę na to, aby była z pierwszego tłoczenia i to na zimno. Dopiero taki produkt pozytywnie wpłynie na poziom Twojego cholesterolu czy będzie działał przeciwnowotworowo oraz przeciwzapalnie.
Popularność oliwy z oliwek wzrasta. Wiele osób, które po raz pierwszy ją próbują, jest zdezorientowanych. Dlaczego? Wszystko z powodu jej cierpkiego smaku. Jednak spokojnie, nie ma się czego obawiać i nad czym zastanawiać. Jeśli oliwa, którą kupiłeś, jest pikantna i gorzka, to znak, że dokonałeś dobrego wyboru. W końcu to główne symptomy świadczące o jej świeżości. Dlatego nie wylewaj oliwy i nie idź do sklepu z reklamacją! Po prostu dowiedz się, co sprawia, że oliwa ma właśnie taki smak.
Pamiętaj, że oliwę produkuje się z różnych odmian oliwek, dlatego każdy rodzaj produktu może różnić się poziomem delikatności czy pikantności. Przy wyborze odpowiedniej oliwy z oliwek warto nie tylko zwracać uwagę na ciemne i szczelne opakowania, ale i sposób serwowania. Oliwę z oliwek można porównać do wina, które serwuje się do różnych potraw. Jedna oliwa będzie doskonale komponować się z rybą, kurczakiem, delikatnymi warzywami czy deserami, a druga z sałatkami czy makaronem. Każdy produkt będzie różnił się smakiem czy aromatem. Gorzki, łagodny czy pikantny smak nie świadczy o zepsuciu.
Dlaczego oliwa jest gorzka?
W trakcie spożywania oliwy z oliwek poczujesz lekkie drapanie w gardle i wyważony gorzki smak. Będzie to oznaczało, że Twój zakup był trafiony i masz do czynienia z towarem pierwszej klasy – wartościowym i co najważniejsze świeżym. Oliwa z oliwek jest też bardziej lub mniej ostra. Wiele zależy od odmiany oliwek oraz ich stopnia dojrzałości. Może się okazać, że produkt, który zakupisz, nie będzie zbyt ostry.
Z kolei charakterystyczne drapanie w gardle, które poczujesz po spożyciu oliwy z oliwek, jest oznaką, że w produkcie znajdują się polifenole. Ich właściwością jest to, że opóźniają starzenie się, działają przeciwnowotworowo oraz sprawiają, że organizm lepiej wchłania magnez i żelazo z pokarmu.
Gorzka oliwa to przede wszystkim ta, która zawiera w swoim składzie niedojrzałe oliwki. Smak oliwy jest mniej intensywny w przypadku gdy owoce są bardziej dojrzałe. Dojrzałość owoców wpływa z kolei na zawartość polifenoli – zawartość w takiej oliwie będzie niższa.
Zazwyczaj gorzka oliwa z oliwek charakteryzuje się dużą zawartością polifenoli. Oczywiście nie zawsze wysoki poziom gorzkości oznacza wysoką zawartością polifenoli. Smak oliwy z oliwek w dużej mierze zależy od właściwości i rodzaju gleby czy odmiany owoców.
Kupując oliwę z oliwek warto sugerować się nie tylko smakiem, ale i składem oraz pochodzeniem produktu. Przyczyną mało intensywnego smaku może być domieszka innych oliw czy olejów. Warto zatem, przed zakupem oliwy z oliwek, zapoznać się z etykietą i wybierać pełnowartościowe wyroby.
Źródła:
https://vivaoliwa.pl/czy-oliwa-powinna-byc-gorzka-i-piec-w-gardle/
Komentarze (0)