- Aktualności
- 0 polubień
- 4255 odwiedzin
- 0 komentarzy
Oliwa z oliwek a układ odpornościowy. Nie wszyscy wiedzą, że oliwa z oliwek posiada wiele dobroczynnych właściwości dla organizmu. Na szczególną uwagę zasługuje wpływ oliwy z oliwek na układ immunologiczny, czyli na odporność organizmu.
Codzienne funkcjonowanie naraża nas na styczność z bakteriami, wirusami, czy też pasożytami. Od poziomu odporności organizmu zależy czy zachorujemy czy nie.
Układ odpornościowy składa się z barier, które chronią organizm przed chorobami
Pierwszą barierę stanowi skóra i błony śluzowe, których zadaniem jest ochrona przed przedostaniem się do organizmu chorobotwórczych intruzów.
Jeżeli zawiedzie pierwsza bariera i niechciany intruz wtargnie do organizmu, uruchamia się druga bariera w postaci komórek żernych- fagocytów, które gromadzą się w węzłach chłonnych, by w odpowiednim momencie zaatakować intruza. Wzrost temperatury ciała, oznacza to, że fagocyty przystąpiły do walki. Gorączka jest dodatkowym wsparciem w procesie walki z zarazkami, wirusami i bakteriami.
Kolejną- trzecią już barierę stanowią limfocyty i przeciwciała, które zaczynają działanie w związku z powstaniem w organizmie stanu zapalnego wywołanego zagnieżdżonymi zarazkami.
Komórki układu immunologicznego znajdują się w całym ciele. Posiadają również różne funkcje: część z nich usuwa chorobotwórcze zarazki, inne je zatruwają, a jeszcze inne wytwarzają przeciwciała. Wszystko po to, aby skutecznie utrzymać organizm w zdrowiu. Działanie systemu immunologicznego jest fascynującym zjawiskiem.
Jak więc wspomóc układ immunologiczny, aby sam zadbał o odporność?
Po pierwsze należy zadbać o nasz stan psychiczny, ponieważ stres, zmęczenie, pośpiech czy hałas wpływają na osłabienie organizmu.
Po drugie należy zaprzestać lub ograniczyć używki, takie jak alkohol, papierosy, czy narkotyki.
Po trzecie - właściwie się odżywiać. Doskonale sprawdza się dieta śródziemnomorska, która polega na spożywaniu jak najmniej przetworzonych produktów. Dieta śródziemnomorska przewiduje ograniczenie spożycia czerwonego mięs na rzecz ryb i owoców morza. W skład każdego posiłku wchodzą owoce i warzywa. Bardzo istotnym składnikiem diety jest oliwa z oliwek.
Oliwa z oliwek, zwana również płynnym złotem posiada wiele składników wspomagających w walce z bakteriami, wirusami i pasożytami.
Jest bogata w zdrowe dla organizmu jednonienasycone kwasy tłuszczowe, których 73% stanowi jednoninasycony kwas oleinowy posiadający właściwości antyzapalne, przez co m.in. przeciwdziała lub ogranicza powstawanie lub namnażanie się komórek nowotworowych.
Jest również źródłem kwasów omega-3 i omega- 6, oraz witaminy E i K.
Zawiera duże ilości przeciwutleniaczy wspomagających proces neutralizowania wolnych rodników, które niszczą struktury organizmu i wywołują poważne choroby.
Oliwa z oliwek posiada funkcje przeciwzapalne. W jej skład wchodzi oleocanthal- naturalny związek polifenolowy, którego działanie porównać można do ibuprofenu.
Właściwości antybakteryjne oliwy z oliwek zostały potwierdzone badaniami
Dla przykładu: badania wykazały, iż 30 g oliwy z oliwek konsumowane codziennie, przez okres 2 tygodni może wyeliminować zakażanie bakterią helikobakter w 10-40%.
Spożywanie oliwy z oliwek nie ma wpływu na przyrost masy ciała, przez co może ją spożywać praktycznie każdy, nawet osoby w trakcie diety odchudzającej.
Należy zwrócić uwagę na jakość spożywanej oliwy. Na rynku dostępne są oliwy mieszane, które z prawdziwą oliwą z oliwek extra virgin nie mają nic wspólnego. Oliwa z oliwek może również służyć do smażenia. Zapraszamy do lektury artykułu na ten temat. (https://advancedfood.pl/blog/aktualnosci/smazenie-na-oliwie-z-oliwek-co-warto-wiedziec)
Więcej na temat właściwości zdrowotnych oliwy, znajdą Państwo w artykule. (https://advancedfood.pl/blog/aktualnosci/oliwa-z-oliwek-13-wlasciwosci-zdrowotnych-o-ktorych-warto-wiedziec)
Komentarze (0)