Jak powstaje Mana Gea- grecka oliwa extra virgin.

Jesień to okres zbiorów. W tym czasie powstaje świeża oliwa z oliwek extra virgin, która potem gości na naszych stołach.  

Od połowy października do połowy stycznia Grecja żyje zbiorami oliwek z gajów oliwnych. Grecja cieszy się najdłuższą historią produkcji oliwy z oliwek oraz jej największym spożyciem na mieszkańca, która wynosi aż 20 kg na osobę rocznie!  

Jak powstaje Mana Gea- najcenniejszy płyn z obszaru Monemwazji? Przeczytajcie relację z wizyty u producenta.

Doskonały śródziemnomorski klimat sprzyja uprawie gajów oliwnych. Oliwa z oliwek extra virgin Mana Gea produkowana jest z odmian Athinolia i Koroneiki, cieszących się w Grecji dużą popularnością dzięki doskonale zbilansowanemu smakowi, niskiej kwasowości oraz bogactwie drogocennych składników, w tym polifenoli czyli przeciwutleniaczy, neutralizujących działanie wolnych rodników.

Proces zbiorów dzieli się na trzy ważne etapy:

1. PRZYGOTOWANIE DO ZBIORÓW OLIWEK Z SADÓW OLIWNYCH

W okresie od połowy października do połowy stycznia oliwki są odpowiednio dojrzałe, aby oddać z siebie najwyższej jakości sok. Aby go pozyskać bardzo ważny jest moment samych zbiorów. Najpierw właściciele sprawdzają na jakim etapie dojrzewania są owoce, oraz czy są w pełni zdrowe. Sprawdzają również prognozy pogody, aby mieć pewność, iż podczas zbiorów nie będzie padał deszcz. To bardzo ważny moment. Od niego zależy jakość pozyskanej oliwy z oliwek. Kiedy właściciele podejmą decyzję o rozpoczęciu zbiorów, koszą trawę pod drzewkami, aby oliwki nie wpadały w nią, rozkładają siatkę i rozpoczynają zbiory.

2. ZBIORY OLIWEK

Zbiory odbywają się za pomocą mechanicznego ramienia. W dawnych czasach oliwki były strącane kijem, który często uszkadzał roślinę. Oliwki spadają na siatkę, która następnie przesuwana jest w jedno miejsce, z którego owoce zbierane są do koszy lub skrzynek. To bardzo mozolna praca, wymagająca od zespołu szczególnej uwagi i troski zarówno o drzewka, jak i zbierane z nich owoce. Do siatki wpadają również liście, które należy usunąć z koszy. Na tym etapie przeprowadzane jest również wstępna selekcja oliwek, w celu uzyskania najwyższej jakości płynu. Oliwki transportowane są do młynu w celu pozyskania cennej cieczy, co musi następić w minimalnym czasie od zbioru.

3. EKSTRAKCJA OLIWY Z OLIWEK

Oliwa z oliwek musi być wydobyta maksymalnie w ciągu 24 godzin od zbioru. Praca na gospodarstwie zatem wre, ponieważ Mana Gea powstaje we własnym młynie, dzięki czemu czas transportu jest minimalny. Oliwki trafiają z koszy na specjalną taśmę transportującą, dwukrotnie są myte, następnie rozdrabniane w celu oddzielenia miąższu od pestek. Z odseparowanego miąższu tworzy się pastę, która następnie podlega odwirowaniu. Podczas całego procesu badana jest temperatura, dla zachowania pełnych wartości oliwy. Taki proces nazywany jest ekstrakcją na zimno. Następnie oliwa poddawana jest procesowi filtracji oraz przelewana jest do stalowych zbiorników i butelkowana, skąd trafia wprost na nasze stoły. Tradycja produkcji oliwy nie zmieniła się od setek lat! Udoskonaleniu uległy tylko narzędzia wykorzystywane podczas procesu, pozwalające na jeszcze większą dbałość i odpowiedzialne wykorzystanie darów natury.
W ten sposób powstałe oliwy extra virgin Mana Gea posiadają perfekcyjny smak, bardzo niski poziom kwasowości: poniżej 0,3% i pełne są drogocennych wartości, pozytywnie wpływających na nasz organizm. Docenione zostały również licznymi medalami w rankingach oliw na świecie. Wypróbujcie sami!

Powiązane produkty

Almazaras de la Subbetica

Almazaras de la Subbetica Alma Arbequino Oliwa z Oliwek Extra Virgin, 500ml

Almazaras de la Subbética
ALMAZARAS ARBEQUINO
79,00 zł
Hiszpańska oliwa z oliwek extra virgin 0,5l Harmonia. Co więcej, harmonia, która nie tylko dodaje smaku, ale też budzi wspomnienia i przywołuje gorący, śródziemnomorski klimat. Esencja wyciągnięta z najlepszych odmian oliwek Arbequino daje oliwę o zaskakujących, ale pięknie się uzupełniających walorach: smaku, osobowości i aromatu. UWAGA: najbardziej...
Oliwa portugalska

Caixeiro DOP/PDO Organiczna Oliwa z Oliwek Extra Virgin 500ml

Caixero
CAIXEIRO SIGNATURE
94,00 zł
Niezrównana Jakość z Serca Portugalii Caixeiro Signature DOP/PDO Organiczna Oliwa z Oliwek Extra Virgin jest perłą wśród oliw, wyprodukowaną z najwyższą starannością w regionie Trás-os-Montes. Ta wyjątkowa oliwa to esencja portugalskiej tradycji i nowoczesności, gdzie każda butelka jest świadectwem zaangażowania w dostarczanie produktów najwyższej...
Oliwa portugalska

Caixeiro Origins DOP/PDO Oliwa z Oliwek Extra Virgin 500ml

Caixero
CAIXEIRO ORIGINS
69,00 zł
Odkryj Smak Autentyczności z Caixeiro Origins DOP/PDO Caixeiro Origins DOP/PDO to nie tylko oliwa - to kulinarna podróż po malowniczych krajobrazach Portugalii, zamknięta w eleganckiej butelce o pojemności 500 ml. Pochodząca z serca regionu Trás-os-Montes, ta extra virgin oliwa z oliwek wyróżnia się nie tylko swoim pochodzeniem, ale i unikalnym...
organiczna oliwa z oliwek extra virgin 500 ml caixero 500ml
  • -12%
69,52 zł 79,00 zł
Najniższa cena: 79,00 zł -12%
Poznaj Esencję Portugalskiego Dziedzictwa z Caixeiro RedZanurz się w bogactwie smaku i tradycji z Caixeiro Red DOP/PDO, organiczną oliwą z oliwek extra virgin, która przeniesie Cię wprost do słonecznych krajobrazów Portugalii. Każda butelka tej wyjątkowej oliwy jest świadectwem pasji i zaangażowania rodziny Caixeiro, której tradycje sięgają 1926 roku....
77,00 zł
Odkryj oliwę extra virgin, która zachwyca smakiem i troską o naturę. W 2016 roku, Casa De Santo Amaro zaczęła przekształcać część obszaru swej farmy (aż 10ha) z tradycyjnych gajów oliwnych, w rolnictwo ekologiczne. W listopadzie 2019 roku, rodzina Amaro wierząc w ten zrównoważony sposób uprawy, zebrała pierwsze oliwki z nowo-posadzonych drzew oliwnych,...
Oliwa portugalska

Casa De Santo Amaro Prestige DOP/PDO Oliwa Extra Virgin 500ml

Casa De Santo Amaro
AMARO PRESTIGE
94,00 zł
Odkryj Delikatność i Głębię smaku Casa De Santo Amaro Prestige Zapraszamy do świata Casa De Santo Amaro Prestige, gdzie każda kropla oliwy z oliwek extra virgin jest świętem smaku i tradycji. Pochodząca z idyllicznego regionu Trás-Os-Montes, ta aksamitna, delikatna oliwa jest dumą portugalskiej rodziny Amaro, która od 1687 roku z niezmienną pasją...

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Produkt dodany do listy życzeń