Jak powstaje Mana Gea- grecka oliwa extra virgin.

Jesień to okres zbiorów. W tym czasie powstaje świeża oliwa z oliwek extra virgin, która potem gości na naszych stołach.  

Od połowy października do połowy stycznia Grecja żyje zbiorami oliwek z gajów oliwnych. Grecja cieszy się najdłuższą historią produkcji oliwy z oliwek oraz jej największym spożyciem na mieszkańca, która wynosi aż 20 kg na osobę rocznie!  

Jak powstaje Mana Gea- najcenniejszy płyn z obszaru Monemwazji? Przeczytajcie relację z wizyty u producenta.

Doskonały śródziemnomorski klimat sprzyja uprawie gajów oliwnych. Oliwa z oliwek extra virgin Mana Gea produkowana jest z odmian Athinolia i Koroneiki, cieszących się w Grecji dużą popularnością dzięki doskonale zbilansowanemu smakowi, niskiej kwasowości oraz bogactwie drogocennych składników, w tym polifenoli czyli przeciwutleniaczy, neutralizujących działanie wolnych rodników.

Proces zbiorów dzieli się na trzy ważne etapy:

1. PRZYGOTOWANIE DO ZBIORÓW OLIWEK Z SADÓW OLIWNYCH

W okresie od połowy października do połowy stycznia oliwki są odpowiednio dojrzałe, aby oddać z siebie najwyższej jakości sok. Aby go pozyskać bardzo ważny jest moment samych zbiorów. Najpierw właściciele sprawdzają na jakim etapie dojrzewania są owoce, oraz czy są w pełni zdrowe. Sprawdzają również prognozy pogody, aby mieć pewność, iż podczas zbiorów nie będzie padał deszcz. To bardzo ważny moment. Od niego zależy jakość pozyskanej oliwy z oliwek. Kiedy właściciele podejmą decyzję o rozpoczęciu zbiorów, koszą trawę pod drzewkami, aby oliwki nie wpadały w nią, rozkładają siatkę i rozpoczynają zbiory.

2. ZBIORY OLIWEK

Zbiory odbywają się za pomocą mechanicznego ramienia. W dawnych czasach oliwki były strącane kijem, który często uszkadzał roślinę. Oliwki spadają na siatkę, która następnie przesuwana jest w jedno miejsce, z którego owoce zbierane są do koszy lub skrzynek. To bardzo mozolna praca, wymagająca od zespołu szczególnej uwagi i troski zarówno o drzewka, jak i zbierane z nich owoce. Do siatki wpadają również liście, które należy usunąć z koszy. Na tym etapie przeprowadzane jest również wstępna selekcja oliwek, w celu uzyskania najwyższej jakości płynu. Oliwki transportowane są do młynu w celu pozyskania cennej cieczy, co musi następić w minimalnym czasie od zbioru.

3. EKSTRAKCJA OLIWY Z OLIWEK

Oliwa z oliwek musi być wydobyta maksymalnie w ciągu 24 godzin od zbioru. Praca na gospodarstwie zatem wre, ponieważ Mana Gea powstaje we własnym młynie, dzięki czemu czas transportu jest minimalny. Oliwki trafiają z koszy na specjalną taśmę transportującą, dwukrotnie są myte, następnie rozdrabniane w celu oddzielenia miąższu od pestek. Z odseparowanego miąższu tworzy się pastę, która następnie podlega odwirowaniu. Podczas całego procesu badana jest temperatura, dla zachowania pełnych wartości oliwy. Taki proces nazywany jest ekstrakcją na zimno. Następnie oliwa poddawana jest procesowi filtracji oraz przelewana jest do stalowych zbiorników i butelkowana, skąd trafia wprost na nasze stoły. Tradycja produkcji oliwy nie zmieniła się od setek lat! Udoskonaleniu uległy tylko narzędzia wykorzystywane podczas procesu, pozwalające na jeszcze większą dbałość i odpowiedzialne wykorzystanie darów natury.
W ten sposób powstałe oliwy extra virgin Mana Gea posiadają perfekcyjny smak, bardzo niski poziom kwasowości: poniżej 0,3% i pełne są drogocennych wartości, pozytywnie wpływających na nasz organizm. Docenione zostały również licznymi medalami w rankingach oliw na świecie. Wypróbujcie sami!

Powiązane produkty

Almazaras de la Subbetica

ALMAZARAS de la SUBBETICA -ALMA ARBEQUINO OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN, 500ML

Almazaras de la Subbética
8423397141101
69,00 zł
Hiszpańska oliwa z oliwek extra virgin 0,5l Harmonia. Co więcej, harmonia, która nie tylko dodaje smaku, ale też budzi wspomnienia i przywołuje gorący, śródziemnomorski klimat. Esencja wyciągnięta z najlepszych odmian oliwek Arbequino daje oliwę o zaskakujących, ale pięknie się uzupełniających walorach: smaku, osobowości i aromatu. UWAGA: najbardziej...
CAIXEIRO DOP/PDO ORGANICZNA OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN , 500ML
  • -15%
Oliwa portugalska

CAIXEIRO DOP/PDO ORGANICZNA OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN, 500ML

caixero
5600266267008
67,15 zł 79,00 zł
Portugalska Bio Oliwa Extra Virgin Caixeiro Signature - Seria Limitowana Prezentujemy Państwu prawdziwe arcydzieło śródziemnomorskiej natury - Portugalską Bio Oliwę Extra Virgin Caixeiro Signature w edycji limitowanej. Nasz sklep online z dumą oferuje ten wyjątkowy produkt, który nie tylko zachwyca swoją jakością, ale jest także hołdem dla dziedzictwa...
Oliwa portugalska

CAIXEIRO ORIGINS DOP/PDO OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN, 500ML

caixero
5600266267060
49,99 zł
Portugalska Oliwa Extra Virgin Caixeiro – Klasyka Smaku Mamy przyjemność zaprezentować Portugalską Oliwę Extra Virgin Caixeiro - wyjątkową oliwę z oliwek dostępną w naszym sklepie online . To prawdziwa klasyka smaku, która oczaruje nawet najbardziej wymagających smakoszy. Niezrównana Jakość Caixeiro to gwarancja najwyższej jakości. Oliwa Extra Virgin jest...
59,00 zł
Portugalska oliwa z oliwek 0,5lNAJWAŻNIEJSZA JEST JAKOŚĆ!Oliwa extra virgin bio jest produkowana przez renomowanego producenta Caixeiro z farmy, znajdującej się w regionie Trás-os-Montes, w parafii Santa Maria de Émeres, gmina Valpaços w północnej części Portugalii. Gaje oliwne są położone na wysokości 550-750 metrów nad poziomem morza i wysokie amplitudy...
Oliwa portugalska

CASA DE SANTO AMARO NATURE DOP/PDO ORGANICZNA OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN 500ML

Casa De Santo Amaro
5600284802182
59,00 zł
Najlepsza oliwa z oliwek Organiczna Oliwa z Oliwek Extra Virgin Nature BIO Wyjątkowa, specjalna edycja organicznej oliwy Casa de Santo Amaro. Najmłodsza duma rodziny Amaro z 8-pokoleniową tradycją.Wielokrotnie nagradzana. W 2021 roku otrzymała: złoty oraz srebrny medal na JOOP (Japan Olive Oil Prize), nagrodę dla najlepszej oliwy portugalskiej JOOP....
CASA DE SANTO AMARO PRESTIGE DOP/PDO OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN 500ML
  • -20%
63,20 zł 79,00 zł
najlepsza oliwa z oliwekPortugalska oliwa z oliwek Casa de Santo Amaro PrestigeNajbardziej delikatna w smaku oliwa ze wszystkich produkowanych przez Casa de Santo Amaro. Portugalska firma Casa de Santo Amaro powstała w 1687 roku w regionie Trás-Os-Montes i obecnie na terenie posiadłości rośnie około 30.000 drzew oliwnych. Proces produkcji oliwy z oliwek...

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Najnowsze wpisy
Produkt dodany do listy życzeń
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć