- Aktualności
- 0 polubień
- 1991 odwiedzin
- 0 komentarzy
Czy wiesz, co trzeba zrobić, aby Magna Olea- doskonała oliwa z oliwek trafiła na Twój stół?
W tym artykule przybliżamy ujmującą historię i proces powstania tego oliwnego złota.
Marzenia rodzą się w sercu. Można je skrywać latami, albo krok po kroku realizować kolejne etapy, aby w końcu móc powiedzieć, że powstało coś równie perfekcyjnego jak zachód słońca na portugalskich plantacjach.
Taka właśnie jest oliwa Magna Olea. Spełnienie marzeń, uwieńczenie ciężkiej pracy właścicieli, trudu i serca włożonego w plantację każdego dnia.
Magna Olea Olea to w języku łacińskim duże (wspaniałe) drzewo oliwne. Aby takim się stało nie wystarczy tylko kawałek ziemi…
Wszystko zaczęło się w 1989 roku. Rodzina Abreu e Lima posiadała piękny kawałek ziemi, położony na malowniczym terenie Mirandeli położonej w północnej części Portugalii. Wtedy też powstał zamysł stworzenia wyjątkowej plantacji, która odda z siebie całą esencję swoich wartości. Rodzina Abreu e Lima zaczęła kupować pobliskie grunty, aby połączyć je w całość i stworzyć wyjątkową farmę oliwną, która obecnie farma zajmuje 48 hektarów, z których rozpościera się piękny widok na malownicze wzgórza.
Wspaniały, dający życie kawałek ziemi.
Początkowo oliwa była sprzedawana pod marką prestiżowej francuskiej firmy, by po latach stać się marką samą w sobie. Wszystko dzięki oliwie extra virgin, docenionej za swoją wysoką jakość i niezwykłe walory smakowe.
Jak powstało logo?
Logo magna Olea ma również swoją historię. Pewnie nie każdy zauważy dwie postacie obok wspaniałego, dorodnego drzewa oliwnego... Jedna z tych postaci: Pan Jerónimo Abreu e Lima, założyciel firmy, który stoi obok drzewa oliwnego, po jego lewej stronie. Druga postać, to żona Pana Jerónimo, której postać widoczna jest na środku (w sercu) drzewa. Pomysł loga powstał; podczas wspólnej kolacji. Początkowo na butelkach drukowano zdjęcie Pani i Pana Abreu e Lima na tle drzewa oliwnego, by później przekształcić zdjęcie w rysunek, który stał się wyjątkowym symbolem marki Magna Olea.
Zbiory
Oliwki są wrażliwe na niską temperaturę, dlatego moment zbiorów wymaga dużej wiedzy i wyczucia. Zbyt wcześnie zebrane oliwki nie oddadzą wspaniałego aromatu, a zbyt późno zebrane nie będą już doskonałe. Pan Jerónimo Abreu e Lima co roku wybiera najlepszy moment na rozpoczęcie zbiorów. Zwykle jest to przełom października/listopada i uwarunkowany jest warunkami pogodowymi w danym roku. Sam proces zbiorów trwa 2-3 tygodnie. Ważnym elementem procesu produkcji oliwy jest bardzo dokładna selekcja oliwek. Proces ten jednak musi być wykonany bardzo sprawnie, aby do 24 godzin od zbioru pozyskać oliwę o najbardziej drogocennym składzie i wspaniałych walorach smakowych.
Smak
Magna Olea – wyjątkowy, ekskluzywny smak, intensywny i pełen charakteru. Jak powstał?
Plantacja zlokalizowana jest w Mirandeli położonej w północnej części Portugalii o charakterze górzystym. Wilgotność powietrza, niewielkie dobowe wahania temperatur i brak ekstremów termicznych tworzą sprzyjające warunki do uprawy drzew oliwnych. Teren plantacji nie jest wyposażony w system sztucznej irygacji, co w konsekwencji ma wpływ na smak oliwek, ponieważ drzewa ,,oddają” owocom oliwek to co najlepsze, jak matka dziecku.
Smak Magna Olea to smak, który warto poznać: jest intensywnie owocowy, wyczuwalny delikatnie słodkawy posmak jabłek, orzechów, migdałów, zakończony długo utrzymującą się pikantną nutą.
Magna Olea w cyfrach
Powierzchnia: 48 ha
Drzewa oliwne: 8000 szt.
Magna Olea powstaje zaledwie z 10% oliwek zebranych z wszystkich drzewek. Są to drzewa, które rosną na plantacji od ponad 30 lat.
Roczna produkcja oliwy Magna Olea to wartość pomiędzy 2500 - 3000 litrów drogocennego i ekskluzywnego płynu.
Cały proces produkcji jest poddany szczegółowemu procesowi kontroli począwszy do pielęgnacji drzew na finalnym rozlewaniu oliwy do butelek i dystrybucji na nasze stoły.
Jak to w rodzinie.
Jako że firma jest rodzinna, to i w rodzinie nastąpił podział obowiązków związanych z produkcją oliwy. Ojciec- Pan Jerónimo Abreu e Lima odpowiada za uprawę i produkcję, jedna córka zajmuje się sprzedażą, a druga córka marketingiem. Taki podział obowiązków pozwala na utrzymanie najwyższej jakości na każdym poziomie działania firmy.
Nagrody
Magna Olea szybko została doceniona na arenie międzynarodowej. Jako niezależna marka, już w 2009 roku otrzymała pierwszą międzynarodową nagrodę. W przeciągu ostatnich 10 lat zebrała ponad 25 prestiżowych wyróżnień na całym świecie.
Walory oliwy z oliwek Magna Olea zostały również docenione w Polsce. W zeszłym roku, odebraliśmy certyfikat „Dobry Produkt ” w kategorii „Produkt Wysokiej Jakości”, przyznany przez Portal Spożywczy podczas XI Forum Rynku Spożywczego i Handlu.
Komentarze (0)