- Aktualności
- 2 polubień
- 7803 odwiedzin
- 0 komentarzy
Jak rozpoznać prawdziwy miód? Jak sprawdzić czy jest prawdziwy?
Sztuczny miód coraz częściej gości na sklepowych półkach. Miód sztuczny stanowi taki rodzaj miodu, który nijak ma się do tego naturalnego, zawierającego cenne wartości odżywcze i niezwykłe właściwości zdrowotne. Produkty pszczele są doskonałe, ale tylko wtedy, gdy stawiamy na te w pełni naturalne, prosto z pasiek. Takie miody produkowane są przez pszczoły i mają one niezwykłe właściwości prozdrowotne oraz lecznicze. Jakość miodu ma więc niezwykle duże znaczenie i jak najbardziej tylko na te naturalne należy stawiać i tylko je wybierać. Miód jest dobry jeśli jest prawdziwy. Smak miodu jest wówczas niezwykły, a jego właściwości nieocenione.
Miód prawdziwy to prawdziwe bogactwo smaku, aromatu i wartości. Ale jak sprawdzić, czy ten, który chcemy kupić jest prawdziwy? Istnieje kilka sposobów, które mogą na to wskazywać?
- Test ściekania -jeśli ścieka równomiernie i tworzy charakterystyczny stożek, jest naturalny. Jeśli konsystencja jest jednolita, a miód rozlewa się po talerzu, jest sztuczny
- Test rozpuszczania -jeśli będzie rozpuszczać się w zimnej wodzie nierównomiernie, tworząc smugi, jest naturalny. Jeśli rozpuszcza się szybko i równomiernie, jest sztuczny.
- Test wagi - jeśli w litrowym słoiku jest 1,4 i więcej miodu, jest on naturalny. Jeśli jest mniej, jest sztuczny.
- Krystalizacja - jeśli po kilku miesiącach się skrystalizuje, jest naturalny. Jeśli się nie krystalizuje, jest sztuczny.
Naturalny miód - miód jest prawdziwy czy sztuczny?
Biorąc pod uwagę cztery powyższe kwestie, bez problemu można ocenić, czy mamy do czynienia z fałszywym miodem czy sztucznym. Wiedząc, jak rozpoznać dobry miód i jak wygląda prawdziwy miód, trafić można na najlepsze produkty. Miód jest dobrej jakości, to wtedy spełnia swoje właściwości i na taki tylko i wyłącznie należy stawiać. Sztuczne produkty to pieniądze wyrzucone w błoto.
Jak rozpoznać miód z cukrem?
Nie ma najmniejszego problemu, aby zobaczyć czy przykładowo miód jest naturalny czy też sztuczny. Po pierwsze, jeśli mimo upływu czasu nie robi się twardy, czyli nie sczerstwieje, to jest on sztuczny. Prawdziwy miód krystalizuje się i jest to naturalny proces. Po drugie, jeśli położymy miód na łyżeczkę i wykonamy podgrzewanie miodu, wówczas miód fałszywy z cukrem zaczyna ciemnieć. Tak samo sprawa ma się, jeśli chodzi o syrop glukozowo-fruktozowy. Mając do czynienia ze sztucznym miodem, zupełnie nie warto stosować go swojej diecie, bo jest on jedynie zbiorem prostych węglowodanów i produktem, który ze świeżym miodem nie ma tak naprawdę nic wspólnego.
Czym jest proces krystalizacji w miodzie czyli o miodzie skrystalizowanym
Krystalizacja miodu jest to jak najbardziej naturalny proces. W przypadku miodu naturalnego mamy pewność, że będzie ona miała miejsce. A czym to dokładnie jest? To zmiana płynnego złotem miodu w postać stałą, fachowo zamiana patoki w krupiec. Jeśli mamy do czynienia z miodem, jako naturalnym produktem, to pod wpływem czasu ta krystalizacja nastąpi. Miód jest skrystalizowany czyli jest doskonały.
Miód pszczeli - prawdziwość miodu
Prawdziwość miodu ma ogromne znaczenie i nieprawdą jest, że miód to miód. Każdy pszczelarz doskonale wie, że te sztuczne dostępne w marketach, nijak mają się do tego, co oferuje nam prawdziwy miód prosto z pasieki. I to bez względu na to, czy mamy do czynienia z miodem spadziowym, miodem rzepakowym, miodem lipowym czy miodem wielokwiatowym, w każdym przypadku kluczowe znaczenie ma jego prawdziwość.
Miód naturalny - właściwości miodu prosto z pasieki
Miód jest dobry na wszystko. Ma on ogrom właściwości, które sprawiają, że warto ten produkt z ula właśnie wybierać. Jeśli pojawia się drapanie w gardle, katar czy kaszel, miód okaże się być doskonały. Jeśli walczymy ze stanami bakteryjnymi, zapalnymi czy grzybicznymi, będzie on wyśmienity. Jeśli chcemy poprawić krążenie krwi, obniżyć cholesterol czy wyrównać poziom cukru, będzie nieoceniony. Miód ma wiele cennych właściwości i jak najbardziej warto go wybierać.
Jak przechowywać miód naturalny?
Zarówno płynny miód, który nie uległ jeszcze krystalizacji, jak również i ten skrystalizowany miód powinien być przechowywany w odpowiednich warunkach. Jakich? Miód warto trzymać w pomieszczeniu suchym i ciemnym, najlepiej w temperaturze od 8 - 20 stopni Celsjusza.
Dobry miód od advancedfood.pl - dlaczego warto kupić prawdziwy miód właśnie tutaj?
Sklep advancedfood.pl oferuje swoim klientom najwyższej jakości miody, prosto z Hiszpanii i Portugalii. Wszystkie są wyjątkowe, smaczne, pełne wartości odżywczych i co ważne - naturalne. I pamiętajcie, nieprawdziwy miód rozleje się po talerzu, zmieni kolor pod wpływem podgrzania i zawsze będzie miał postać płynną. Kupując miód, warto stawiać na jakość i prawdziwość, a tą jak najbardziej sklep advancedfood.com posiada.
Komentarze (0)