- Aktualności
- 0 polubień
- 8081 odwiedzin
- 0 komentarzy
Potrawy kuchni azjatyckiej cieszą się olbrzymim powodzeniem na całym świecie i mają ku temu naprawdę mnóstwo powodów. Tak zwana „chińszczyzna” w odniesieniu do kulinariów, to potrawy przygotowywane głównie w woku w zdrowy sposób, z dużą ilością warzyw – tych bardziej i mniej znanych w Europie oraz oczywiście ryżu w różnych postaciach. Jednak tym, co najbardziej zwraca uwagę w chińskiej kuchni, są wspaniałe kompozycje ziół i przypraw, nadających im charakterystycznego korzenno-słodkiego posmaku z nutą ostrości.
Dlaczego kuchnia chińska bez sosu się nie liczy?
W tym rodzaju dań bazę stanowią doskonale nam znane składniki, które trudno uznać za szczególnie aromatyczne – ryż, warzywa, kurczak, wieprzowina. Kuchnia chińska bez wątpienia należy do bardzo zdrowych i niskokalorycznych, ale też i uwielbianych przez wiele osób. Staranna kompozycja przypraw w sosach, którymi doprawia się potrawy azjatyckie, potrafi nadać pełnej wyrazistości całej potrawie. Zupełnie inaczej smakuje wtedy kurczak z warzywami z woka, sajgonki, pierożki wonton czy jakiekolwiek inne chińskie potrawy! W wielu daniach chińskich nie używa się przypraw takich jak sól, pieprz czy inne zioła w postaci sypkiej, a jedynie doprawia się je gotowym, bardzo skoncentrowanym w smaku sosem, który idealnie przenika mięso i warzywa, przez co stają się one bardzo wyraziste w smaku.
Co wchodzi w skład sosów chińskich?
W składzie oryginalnych azjatyckich sosów w płynie znajdziesz przede wszystkim soję, a konkretnie – sos sojowy. Dodatkowo w zależności od konkretnego gatunku sosu, znajdują się tam inne dodatki: czosnek, wędzona papryka, imbir, kokos, trawa cytrynowa i wiele innych. Dzięki takiej kompozycji przypraw, sosy chińskie mogą dawać prawdziwą symfonię smaków – słodki, słony, kwaśny i ostry jednocześnie! Można śmiało powiedzieć, że cała kuchnia tej części Azji została zdefiniowana właśnie przez sos do chińskich dań – do każdej potrawy nieco inny.
Jakie doznania smakowe dają poszczególne sosy?
Trudno oczekiwać, aby jeden uniwersalny sos chiński pozwolił odtworzyć wspaniałość wszystkich potraw azjatyckich. Wówczas każda z nich smakowałaby tak samo. Dlatego właśnie warto mieć w swojej kuchni kilka rodzajów sosów, by przygotowywać z nimi rozmaite potrawy chińskie. Jakie na przykład?
Sos Royal Umami to mieszanka czosnku, cebuli, grzybów i innych przypraw, które dają wrażenie smaku umami – głęboko mięsno-grzybowego.
Sos General Tso to przyprawa niezbędna, gdy przygotowuje się kurczaka Generała Tso.
Bumbu Bali to z kolei sos indonezyjski o wysokim poziomie pikantności, który oprócz chilli ma w sobie między innymi płatki kokosa i trawę cytrynową, co samo w sobie pozwala sobie wyobrazić jak ciekawy musi dawać smak.
Każdy z sosów chińskich to tak unikalna kompozycja przypraw, że można tworzyć dzięki nim bardzo wyrafinowane potrawy, które tylko z pozoru wydają się bardzo banalne. Spróbuj samodzielnie skomponować chińską potrawę – z ryżem, ulubionymi warzywami i kawałkami kurczaka, doprawiając ją dowolnym sosem, a przekonasz się, jak prosta i smakowita jest chińska kuchnia!
Źródło: https://akademiasmaku.pl/artykul/kuchnia-chinska-charakterystyka-i-przepisy,122
Komentarze (0)