Mana Gea – grecka oliwa extra virgin

Mana Gea w języku starożytnej Grecji oznacza "Matka Ziemia".

Wszystkie oliwy extra virgin oznaczone tą marką pochodzą z Monemwazji – Lakonii, regionu o bogatej tradycji uprawy oliwek.

Grecja ma:

  • najdłuższą historię produkcji oliwy w porównaniu z jakimkolwiek innym państwem na świecie;
  • najwyższe spożycie oliwy na jednego mieszkańca (rocznie 18 litrów).

Geograficzna specyfika obszaru Monemwazji: łagodny klimat śródziemnomorski z łagodną zimą i ciepłym latem, umiarkowana pora deszczowa, określona wysokość nad poziomem morza. Zapewniają one idealne warunki do uprawy gajów oliwnych. Oliwki dojrzewają wcześnie i mają wysoki poziom polifenoli, czyli przeciwutleniaczy, które mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie, ponieważ są uważane za jedne z najskuteczniejszych substancji antynowotworowych.

Oliwa extra virgin Mana Gea produkowana jest z odmian Athinolia i Koroneiki. Kombinacja ta skutkuje pełnym, delikatnym i zrównoważonym smakiem, bogactwem witamin i średnią kwasowością poniżej 0,3%

Grecka oliwa Mana Gea przywiązuje dużą uwagę do jakości, o czym świadczą certyfikaty na produkty organiczne oraz PGI - czyli klasyfikacja regionu.

Produkcja odbywa się od setek lat w ten sam sposób i z tą samą pasją.

Więcej informacji jest dostępnych na stronie »

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Produkt dodany do listy życzeń