- Aktualności
- 0 polubień
- 2237 odwiedzin
- 0 komentarzy
Mana Gea w języku starożytnej Grecji oznacza "Matka Ziemia".
Wszystkie oliwy extra virgin oznaczone tą marką pochodzą z Monemwazji – Lakonii, regionu o bogatej tradycji uprawy oliwek.
Grecja ma:
- najdłuższą historię produkcji oliwy w porównaniu z jakimkolwiek innym państwem na świecie;
- najwyższe spożycie oliwy na jednego mieszkańca (rocznie 18 litrów).
Geograficzna specyfika obszaru Monemwazji: łagodny klimat śródziemnomorski z łagodną zimą i ciepłym latem, umiarkowana pora deszczowa, określona wysokość nad poziomem morza. Zapewniają one idealne warunki do uprawy gajów oliwnych. Oliwki dojrzewają wcześnie i mają wysoki poziom polifenoli, czyli przeciwutleniaczy, które mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie, ponieważ są uważane za jedne z najskuteczniejszych substancji antynowotworowych.
Oliwa extra virgin Mana Gea produkowana jest z odmian Athinolia i Koroneiki. Kombinacja ta skutkuje pełnym, delikatnym i zrównoważonym smakiem, bogactwem witamin i średnią kwasowością poniżej 0,3%
Grecka oliwa Mana Gea przywiązuje dużą uwagę do jakości, o czym świadczą certyfikaty na produkty organiczne oraz PGI - czyli klasyfikacja regionu.
Produkcja odbywa się od setek lat w ten sam sposób i z tą samą pasją.
Komentarze (0)