- Aktualności
- 0 polubień
- 94239 odwiedzin
- 0 komentarzy
Oliwa z oliwek-jak wybrać najlepszą?
Oliwa z oliwek- jak wybrać najlepszą, to nie lada wyzwanie.
Oliwa uznawana jest za największe dobrodziejstwo kuchni śródziemnomorskiej.
Właściwości oliwy z oliwek.
Ten żółtego i zielonego koloru płyn ceniony jest z uwagi na bogactwo znajdujących się w oliwie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, Omega-6, Omega-3, polifenoli czy witamin, takich jak: A, B, C, E, D i K. Oliwa z oliwek znalazła wielu entuzjastów nie tylko z terenów Morza Śródziemnego. Posiada niezwykły, intensywny smak i aromat, podkreślające delikatny smak przyrządzanych z jej użyciem potraw, np. sałatek, sosów czy makaronów. Oliwa premium wykorzystywana jest do dań podawanych na zimno. Właściwości oliwy z oliwek sprawiają, że również nadaje się do smażenia.
Na półkach sklepowych dostępne są różne rodzaje oliw. Różnią się ceną, ale i jakością.
Do wyboru mamy extra virgin - oliwę z oliwek pierwszego tłoczenia (najlepszą), oliwę virgin czy też różne mieszanki oliw.
Na co zwrócić uwagę? Jaka jest najlepsza oliwa z oliwek?
1. Etykiety. Wiele informacji znajduje się na etykietach. Producent powinien zawrzeć informacje na temat rodzaju oliwy (szukamy napisu oliwa z oliwek extra vergine lub oliwa z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia), informacji o tym, czy oliwa jest mieszanką rożnych oliw (unikamy tego), czy też posiada certyfikaty jakości DOP/PDO wskazujące na jej oryginalne pochodzenie i zastosowany proces produkcji oraz informacje na temat otrzymanych przez oliwę nagród jakości np. w międzynarodowych rankingach oliw. Często również można odszukać oceny cech sensorycznych, takich jak pikantny, owocowy lub gorzki smak, oraz informacji o pochodzeniu z ekologicznych upraw.
2. Proces produkcji oliwy. Dobra oliwa z oliwek extra virgin zawdzięcza swoje właściwości kilku czynnikom.
- Ogromnej dbałości o drzewka oliwne i zbiory oliwek.
- Czasowi i sposobie zbierania owoców, które zapewniają nienaruszony stan i dojrzałość pozyskanych oliwek i soku z oliwek.
- Szybkiemu procesowi tłoczenia i niskiej temperaturze. Oliwa produkowana jest w możliwie najkrótszym czasie.
3. Producent. Tradycja wytwarzania oliwy z oliwek jest przekazywana z pokolenia na pokolenie wraz z miłością do drzewek, rosnących w gajach oliwnych. Z takich owoców drzewa oliwnego, uzyskiwane są najlepsze zbiory, a bezpośrednio z oliwek wytwarzana jest doskonała oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (tłoczenia na zimno). Producenci na wielką skalę, często produkują oliwy będące mieszanką różnych odmian oliwek gorszej jakości. Najbardziej cenieni na rynku producenci włoskiej oliwy z oliwek, portugalskiej oliwy z oliwek, hiszpańskiej oliwy z oliwek oraz greckiej oliwy z oliwek.
4. Kwasowość oliwy. Kwasowość oliwy jest jednym z parametrów jakościowych. Kwasowość nie odnosi się do smaku oliwy. Im niższa zawartość kwasów tym lepszą oliwę otrzymujemy. Najwyższej jakości oliwy typu premium nie przekraczają kwasowości na poziomie 0,3 %. W naszym sklepie dostępne są dobre oliwy z oliwek o najniższej kwasowości nawet na poziomie nie przekraczającym 0,14 % czyli ekstremalnie niskim, świadczącym o ich niezwykłej jakości.
Rankingi najznakomitszych oliw z oliwek extra virgin na świecie.
Kolejnym, bardzo ważnym wyznacznikiem kategorii oliwy z oliwek są wyniki międzynarodowych konkursach. Oceny oliw dokonywane są na podstawie wnikliwej analizy najlepszych specjalistów.
Do jednych z najbardziej prestiżowych i rygorystycznych międzynarodowych konkursów zalicza się WORD’S BEST OLIVE OILS, ŚWIATOWY RANKING EVOO oraz NYIOOC WORD OLIVE OIL COMPETITION.
Na szczególną uwagę zasługuje ranking World's Best Olive Oils, który jest stricte non-profit, w przeciwieństwie do innych rankingów. WBOO to niezależna, wiodąca ekspercka firma, której celem jest wyłącznie opublikowanie kompleksowego i obiektywnego rankingu. Firma przygotowuje zestawienie na podstawie wyników wszystkich najważniejszych międzynarodowych konkursów oliwy. Tutaj link do oryginalnej strony WBOO.
Oliwy nagradzane w ramach tych konkursów zaliczamy do najbardziej cenionych i poszukiwanych przez konsumentów wysokiej jakości oliw (w tym ekologicznych oliw z oliwek) na świecie ze względu na ich jakość oraz walory smakowe.
Jeżeli chcesz zaznać rozkoszy ich smaku, zapraszamy do naszego sklepu internetowego, gdzie dostępne są oliwy nagradzane w międzynarodowych rankingach (w tym ranking top 5):
· oliwa extra virgin Rincon de la Subbetica uznana jako nr 1 na świecie wg WORD’S BEST OLIVE OILS 2021/22 i nr 1 w światowym EVOO, a firma Almazaras jest najlepszym producentem na świecie.
· oliwa extra virgin Parqueoliva - Serie Oro numer 8 na liście oliw WORD’S BEST OLIVE OILS oraz nr 6 wg EVOO
· oliwa extra virgin Alma Arbequino, ta hiszpańska oliwa z oliwek została sklasyfikowana na 36 miejscu najwybitniejszych oliw świata wg WORD’S BEST OLIVE OILS
· oliwa extra virgin Knolive Epicure numer 8 na świecie wg klasyfikacji oliw WORD’S BEST OLIVE OILS oraz numer 4 na liście oliw wg EVOO
· oliwa extra virgin Casa De Santo Amaro Prestige kilkadziesiąt międzynarodowych wyróżnień( Japonia, Grecja, Niemcy, USA) w 2022 otrzymała złoty medal na światowym konkursie NYIOOC
· oliwa extra virgin Casa De Santo Amaro Praemium kilkadziesiąt międzynarodowych wyróżnień( Japonia, Grecja, Niemcy, USA) w 2022 otrzymała srebrny medal na światowym konkursie NYIOOC
· organiczna oliwa extra virgin Caixeiro Signature seria limitowana, każda butelka jest oznaczona indywidualnym numerem. Wielokrotnie nagradzana w ostatnich latach (Niemcy, Japonia , USA) w 2022 otrzymała srebrny medal na światowym konkursie NYIOOC
Kiedy już znajdziesz swoją wymarzoną oliwę, warto zwrócić uwagę na proces prezentacji oliwy w sklepie. Oliwa z oliwek „nie lubi” ekspozycji na światło, Z tego też względu konfekcjonowana jest w ciemnych butelkach lub opakowaniach minimalizujących wpływ światła. Na półkach hipermarketów często spotykamy dobrej jakości oliwy z oliwek mocno naświetlone, co znacznie zmniejsza ich jakość. Dlatego świetnym rozwiązaniem są zakupy w sklepie internetowym, gdzie mamy pewność, że oliwa czeka na swojego odbiorcę w zaciemnionym miejscu. Nasz nowoczesny magazyn klasy A+ ma kontrolowaną temperaturę, przez co oliwy nie tracą swych cennych właściwości zdrowotnych i smakowych.
Najlepsza oliwa z oliwek na świecie - Advanced Food
Zajrzyj do naszego sklepu!
Oliva extra virgin - najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia to nasza pasja, którą celebrujemy każdego dnia.
Komentarze (0)