- Aktualności
- 1 polubień
- 11026 odwiedzin
- 0 komentarzy
Najlepsza oliwa z oliwek. Najwyższej jakości produkty.
Nie ma wątpliwości, iż oliwa extra virgin, to jeden z produktów, jakie znajdują się w większości kuchni. Oliwa najwyższej jakości stanowi bowiem uzupełnienie dla wielu dań, dodając im niezwykle wyrazistego, jedynego w swoim rodzaju smaku. Co więcej, bogata w kwasy tłuszczowe, wykazuje duże właściwości zdrowotne i ma w sobie ogrom cennych właściwości. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, stanowi doskonały dodatek do sałatek, do makaronów, do sosów i innych dań. W kuchni śródziemnomorskiej, z całą pewnością takiej właśnie oliwy, jak najbardziej nie może zabraknąć.
Spośród dostępnych propozycji, na pewno na uwagę zasługują oliwy z oliwek z Portugalii, wytwarzane w procesie tłoczenia na zimno. Każda z dostępnych oliwa z oliwek zawiera ogrom cennych właściwości, dlatego jak najbardziej warto posiadać ją w swojej diecie. Taka prawdziwa oliwa z oliwek to jeden z najważniejszych składników kuchni śródziemnomorskiej. Wybierając sklep advancedfood.pl, znaleźć można w nim oliwy extra virgin z pierwszego tłoczenia, pochodzące w pięknej, słonecznej Portugalii.
Poznaj właściwości oliwy z oliwek. Najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia produkt.
Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D i K. Sprawdza się ona między innym w miażdżycy, w kamicy żółciowej czy w nieżycie żołądka. Jest doskonała na wrzody i zaparcia, zapobiega tworzeniu się wolnych rodników. Co istotne, oczyszcza ona i reguluje procesy trawienia, obniża poziom cholesterolu. Wpływa na wzrost kości u dzieci i spowalnia procesy starzenia u dorosłych. Ma wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, dlatego też, jak najbardziej warto taką oliwę z pierwszego tłoczenia stosować w swojej diecie.
Wysokiej jakości oliwa z oliwek. Ciekawe propozycje z Portugalii. Jaka jest najlepsza?
Numerem jeden, jeśli w grę wchodzą te produkty z Portugalii, stanowią oliwy z oliwek Casa de Santo Amaro. Skąd ich fenomen? Dlaczego właśnie one cieszą się tak dużą popularnością? Dlaczego na nie warto stawiać? Kluczowe tutaj znaczenie ma to, że sama tradycja produkcji oliwy przekazywana jest od wielu pokoleń, w których dba się o dokładną, dopracowaną do perfekcji recepturę. Marka powstała 14 października 1687 roku. Firma prowadzona jest przez braci Francisco i Antonio Pavao. Fenomenem tej właśnie oliwy jest tak zwana koncepcja Farm - to - Table, a więc w tłumaczeniu z gospodarstwa wprost na stół. Portugalska oliwa jest tak ceniona na świecie, gdyż stawia się w niej przede wszystkim na jakość, dostarczając konsumentom tylko i wyłącznie najlepsze produkty.
Najwyższej jakości oliwa, która ma niezwykły smak i właściwości, a sam proces jej produkcji jest skrupulatnie pilnowany, posiada szereg certyfikatów i nagród. Świadczy więc to niewątpliwie o jej doskonałości. 33 medale w konkursach międzynarodowych mówią już wiele, dlatego też taka oliwa z oliwek świetnie sprawdzi się w kuchni każdego z nas. Wybór dobrej oliwy nie jest łatwy, jednak te oliwy z Portugalii, które znajdują się w ofercie sklepu advancedfood.pl, stanowią jak najbardziej doskonały wybór.
Ranking oliwy z oliwek z Portugalii.
Trudno tutaj mówić o rankingu, bowiem wszystkie z dostępnych oliw z Portugalii są wyjątkowe i niewątpliwie warte wyboru. Na pewno na uwagę zasługuje Casa de Santo Amaro Premium, Grande Eschola i oliwa Casa de Santo Amaro Prestige.
W sklepie advancedfood.pl, znaleźć można wiele ciekawych i wartych uwagi propozycji. Ten niezwykły aromat, smak oliwy i wysoka zawartość cennych składników, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych są kluczowe. Co więcej, zawarte w oliwie polifenole, chronią lipidy krwi przed stresem oksydacyjnym. Ich prozdrowotny charakter sprawia, że jak najbardziej warto na nią postawić. Oliwa z oliwek działa doskonale i dla naszych kubków smakowych i dla naszego zdrowia. Możemy mieć pewność, iż te z Portugalii, to jak najbardziej doskonały wybór absolutnie dla wszystkich wielbicieli tego śródziemnomorskiego specyfiku. W swoim smaku i zapachu są wyjątkowe, a zawarta w oliwie gama drogocennych składników, jeszcze bardziej zachęca do tego, aby na nią postawić. Przy wyborze oliwy należy zwrócić uwagę na to, z jakich oliwek jest produkowana i w jakiej technologii, bowiem choć są one podobne, znacząco się między sobą różnią.
Jak przechowywać butelki z oliwą z oliwek extra virgin?
Nie ma wątpliwości, iż oliwa z oliwek jest wyjątkowa w swoim smaku i aromacie. Stosowanie oliwy z oliwek powinno być praktykowane przez każdego z nas, bez względu na rodzaj kuchni, jaki preferujemy. Spożywanie oliwy z oliwek niesie za sobą szereg korzyści, stąd w swojej diecie warto ją posiadać. Należy jednak mieć na uwadze fakt, jak należy ją przechowywać. Oliwa Extra Vergine, zarówno ta portugalska, ale także hiszpańska oliwa czy włoska oliwa z oliwek, nie lubią wysokich temperatur. Najlepiej jest więc trzymać ją w szklanych, ciemnych butelkach, w nienasłonecznionym miejscu, w temperaturze między 12 - 28 stopni Celsjusza. Z pierwszego tłoczenia oliwy, to jak najbardziej doskonałe wyroby, które warto posiadać w swoim kuchennym asortymencie.
Kwasowość oliwy z oliwek. Co to jest?
Kwasowość oliwy z oliwek ma ogromne znaczenie. Jest to jeden z najważniejszych parametrów jakościowych, na jaki tylko można zwrócić uwagę. Oceniając oliwę, niska kwasowość lub wysoka kwasowość, wiele potrafi o takim produkcie powiedzieć. Lepsza jest więc ta z niskim czy z wysokim poziomem kwasowości? Zdecydowanie z niższym! Im poziom niższy, tym ona lepsza. A czy kwasowość oliwy ma związek z jej smakiem? Nie. Jest to bowiem parametr nie wpływający na smak, ale odnoszący się do ilości kwasów tłuszczowych, które w oliwie się znajdują. Nie można określić kwasowości oliwy smakując ją. Sprawdza się ten parametr poprzez wykonanie testów laboratoryjnych.
Patrząc na ten parametr, wyróżnić możemy cztery rodzaje oliwy z oliwek:
- Extra Virgin z pierwszego tłoczenia. Maksymalnie kwasowość wynosi 0,8%.
- Virgin z pierwszego tłoczenia. Kwasowość wynosi od 0,8 -2%
- Oliwa rafinowana. Ma kwasowość powyżej 2%
- Oliwa z wytłoczyn. Ma kwasowość powyżej 2%.
Na niską kwasowość wpływa przede wszystkim jakość oliwek, a więc miąższ, z którego pozyskuje się sok z oliwek. Co więcej, kluczowe znaczenie oprócz uprawy oliwek ma także i sama technologia produkcji oliwy. Najlepsza to taka, gdzie wytłacza się ją z zebranych owoców z tego samego dnia. Nie wykorzystuje się tutaj żadnej chemii i podgrzewania. Wszystko odbywa się całkowicie naturalnie. W przypadku olejów, jak najbardziej oliwa extra virgin to najlepszy z możliwych wybór, zdecydowanie bardziej korzystny niż chociażby używany przez wielu olej słonecznikowy.
Czy oliwa nadaje się do smażenia?
Bardzo często pojawi się wiele dylematów związanych z oliwą z oliwek, jeśli chodzi o jej wykorzystanie. Są takie osoby, które uważają, że wykorzystywać można ją tylko na zimno, jako dodatek do dań. Są i tacy, którzy uważają, iż nadaje się zarówno do smażenia, jak również i do stosowania na zimno. A jaka jest prawda? Oliwa z oliwek z Portugalii, jak najbardziej sprawdza się także doskonale w procesie smażenia, będąc bardziej zdrową wersją, niż chociażby olej słonecznikowy. Mając możliwość wyboru, warto stawiać właśnie na oliwę z oliwek. Jest ona bardziej zdrowsza, a ponadto sprawia, że przygotowywane dania, zyskują jeszcze lepszy smak. Czy można więc chcieć czegoś więcej? Jesteśmy pewni, iż dodatek naszych oliw z Portugalii, okaże się być najlepszym dla każdego wyborem. Oliwa jest jednym z najbardziej zalecanych tłuszczy do smażenia. Szczegółowe informacje dostępne są TUTAJ.
Najlepsze oliwy z oliwek z Portugalii w sklepie internetowym advancedfood.pl
Advancedfood to miejsce, które stawia tylko i wyłącznie na najwyższą jakość oferowanych produktów. Nie mogło więc i być inaczej, w przypadku oliwy z oliwek z Portugalii. Te dostępne są w różnych wariantach do wyboru. Warto przejrzeć całą dostępną propozycję produktów, aby zdecydować się na wybór tej najlepszej. Co więc jest warte wyboru? Jak na pewno okaże się być doskonałym zakupem?
- Casa de Santo Amaro Grande Escolha DOP/PDO Oliwa Extra Virgin. Ma ona niską kwasowość, poniżej 0,2%. Jest to produkt ekskluzywny, który potrafi zmienić smak każdej niemal potrawy. Ma intensywny, owocowy smak, łącząc słodycz z goryczką i ostrą nutą owocową. Sprawdza się i do mięsa, do warzyw, do pieczywa, a także do makaronów czy sałatek.
- Casa de Santo Amaro Prestige DOP/PDO Oliwa Extra Virgin. Ma ona niską kwasowość, poniżej 0,2%. Doskonały produkt, w którym dba się o każdy detal i szczegół. Tutaj istotne znaczenie ma i sama uprawa drzew oliwnych, proces tłoczenia, butelkowanie. Rodzinna firma Casa de Santo Amaro to coś więcej, niż tylko zwykła, klasyczna oliwa z oliwek. Kosztując ją, nie będzie się już chciało żadnej innej.
A jeśli chodzi o produkt inny, niż Casa de Santo Amaro, warto na pewno zwrócić uwagę na markę Caixeiro. Oliwy tego producenta zostały wielokrotnie nagradzane w różnego rodzaju konkursach. Sama farma, na której ona powstaje, mieści się w regionie Tras - os - Montes, w parafii Santa Maria de Emeres, w gminie Valpacos w północnej części Portugalii. W wachlarzu ofertowym tej marki znajdują się przede wszystkim produkty premium, z kategorii BIO. Kluczowe znaczenie dla Caixeiro ma przede wszystkim aspekt ekologiczny oraz zrównoważony rozwój. Na uwagę zasługują między innymi:
- Caixeiro Origins DOP/PDO Oliwa Extra Virgin. Ma ona niską kwasowość, poniżej 0,2%. Gwarantuje owocowy, świeży, a jednocześnie bardzo delikatny smak. Jest w stanie wpasować się w gusta niemal wszystkich koneserów tych właśnie produktów. Doskonała pod względem konsystencji, aromatu czy smaku.
- Caixeiro DOP/PDo Organiczna Oliwa Extra Virgin. Ma ona kwasowość poniże 0,2%. Jej świeży aromat pozwala wyczuć posmak oliwek, połączony z nutą przypraw i pomidorów. W przypadku tej oliwy uzyskuje się ją jedynie w procesach mechanicznych, ze starannej selekcji tradycyjnych oliwek, w tym takich odmian, jak: Cobrancosai, Madural i Verdeal Transmontana.
Nie ma wątpliwości, iż bez oliwy z oliwek wielu z nas zupełnie nie wyobraża sobie kuchni. Jak bowiem ma smakować znakomicie przygotowana pizza, jeśli nie z dodatkiem wyśmienitej oliwy z oliwek? Jak przyrządzić sałatki i surówki, aby wydobyć z nich głębię tego, co najlepsze? W jaki sposób kosztować pysznych makaronów, wypieczonego chleba czy innych dań, jeśli nie właśnie poprzez odpowiednio dopasowaną do tego oliwę z oliwek? Wychodząc z naszą ofertą, polecamy tutaj oliwy z Portugalii. Dajemy naszym klientom gwarancję zadowolenia, z każdego zakupionego w tej kategorii produktów rozwiązania. Stawiamy na jakość i kluczowe znaczenie ma dla nas produkt z najwyższej półki. Casa de Santo Amaro, ale również i inne z dostępnych propozycji, to jak najbardziej godne uwagi rozwiązania, które jesteśmy przekonani, okażą się być bardzo dobrym wyborem dla każdego. Raz kupiona, taka oliwa zostaje ulubionym dodatkiem w każdej niemal kuchni. Jej wyjątkowy smak i jedyny w swoim rodzaju aromat sprawia, iż trudno jest przejść obok niej obojętnie,
Zachęcamy więc Państwa serdecznie, do spojrzenia na dostępny wachlarz produktów, spośród którego mamy nadzieję, każdy wybierze dla siebie najlepszą oliwę z Portugalii.
Wielokrotnie nagradzana oliwa w konkursach międzynarodowych.
Oliwa extra virgin bio jest produkowana przez renomowanego producenta Caixeiro z farmy, znajdującej się w regionie Trás-os-Montes, w parafii Santa Maria de Émeres, gmina Valpaços w północnej części Portugalii. Gaje oliwne są położone na wysokości 550-750 metrów nad poziomem morza i wysokie amplitudy termiczne wpływają na naturalną jakość i unikalne cechy bio oliwy z oliwek. Marka Caixeiro oferuje oliwy z segmentu premium i obecnie koncentruje się produktach bio. Certyfikat DOP/PDO wskazuje na chronioną nazwę pochodzenia i gwarantuje wysoką jakość.
W tym gospodarstwie produkcja ekologiczna i zrównoważony rozwój są traktowane bardzo poważnie! Ogromny szacunek dla natury i przyszłych pokoleń są fundamentem marki Caixeiro. Oliwa z oliwek wyższej jakości otrzymywana bezpośrednio z oliwek, wyłącznie w procesach mechanicznych. Oliwa z oliwek CAIXEIRO Organic pochodzi ze starannej selekcji tradycyjnych odmian z regionu.
Komentarze (0)