Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek. Co wybrać?

Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów tłuszczów roślinnych. Z uwagi na właściwości najczęściej sięgamy po olej rzepakowy oraz oliwę z oliwek. Często zastanawiamy się co wybrać: olej rzepakowy czy oliwę z oliwek?

Zadając sobie pytanie jaki tłuszcz jest najzdrowszy w naszej kuchni, oprócz parametrów technicznych musimy mieć na uwadze również jego jakość, ponieważ jakość nie zna kompromisów.

Co wybrać: olej rzepakowy czy oliwę z oliwek?

Czy trzymając butelkę oleju rzepakowego i oliwy zastanawiasz się w jaki sposób została wyprodukowana?

Jak powstaje olej rzepakowy?

Ziarenka rzepaku przebywają długą drogę zanim dotrą na nasze stoły. W 19 krajach Unii Europejskiej (w tym w Polsce) obowiązuje zakaz upraw rzepaku genetycznie modyfikowanego (GMO). Oznacza to, że ziarna mogę pochodzić wyłącznie z naturalnego krzyżowania odmian.

Czy to zapewnia doskonałą jakość powstającego z nich oleju? Niestety nie.

W okolicach lipca, kiedy rzepak w pełni dojrzewa (moment ten można poznać po tym, że żółte łany pola zamieniają kolor na rudawy) zaczyna się proces żniw. Dla zwiększenia efektywności plonów oraz pozbycia się chwastów, utrudniających zbiory, na krótko przed żniwami rolnicy stosują opryski z Roundap’u.

Pomimo, iż kilka lat temu Komisja Europejska ograniczyła stosowanie glifosatu (składnika zawartego w Roundap’ie), jest to nadal w Polsce środek najczęściej stosowany do oprysku rzepaku.

Środki z zawartością glifosatu można stosować wyłącznie w miejscach wystąpienia dużego nasilenia chwastów. Jednakże widok pól suto oblewanych Roundapem w okolicach lipca nie należy do rzadkości.

Dlaczego zatem rolnicy stosuję Roundap, skoro jest szkodliwy?

Glifosat pozwala pozbyć się chwastów oraz ma wpływ na wilgotność nasion oraz słomy, usprawniając żniwa, zwiększając ich efektywność i możliwość zbioru nasion o różnym poziomie dojrzałości. W efekcie rolnicy pozyskują większe plony i zarabiają więcej.

W 1985 r. Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska zaklasyfikowała środek jako potencjalnie rakotwórczy, a w roku 2015 Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zaklasyfikowała glifosat jako substancję prawdopodobnie rakotwórczą.

Producent Roundap’u - firma Bayer zmaga się z licznymi pozwami sądowymi na całym świecie zarówno w indywidualnych procesach, jak i zbiorowych. W wyniku przegranych spraw sądowych, niemiecki koncern został zobligowany do zapłaty ogromnych odszkodowań na rzecz poszkodowanych w wyniku stosowania Roundap’u.

Kolejnym elementem procesu tworzenia oleju jest zebranie nasion. Następnie nasiona pozbawia się czarnej pokrywy oraz poddaje procesowi tłoczenia. Surowy olej wymaga oczyszczenia. Rafinacja ma na celu usunięcie lub ograniczenia substancji niekorzystnych dla organizmu człowieka. Substancjami takimi mogą być: ołów, arsen, kadm, czy inne składniki, które przedostały się do ziaren podczas procesu uprawy. Po prawidłowym oczyszczeniu olej ma jasną barwę i jest neutralny w zapachu i smaku. Następnie jest butelkowany, skąd trafia do sklepu i na nasze stoły.

Jak powstaje oliwa z oliwek?

Drzewa oliwne rosną w rejonie Morza Śródziemnomorskiego. Są to drzewa długowieczne. Podchodząc do tych drzew z miłością można cieszyć się ich widokiem nawet 2 tysiące lat.

Nie są zbyt wymagające w uprawie i rzadko zapadają na choroby. Lubią dobrze nasłonecznione i przewiewne miejsca. Świetnie sobie radzą w warunkach suszy. Pielęgnacja drzew polega na odpowiednim przycinaniu wczesną wiosną oraz nawożeniu. Z jednego drzewka można zebrać od 40 do 70 kg zbiorów. Główny okres zbioru przypada na jesień. Niektóre odmiany zbiera się już od września, a inne dopiero w marcu.

Metoda ręczna zbioru polega na ułożeniu na ziemi siatki oraz potrząsania kijami o gałęzie, aby oliwki spadły same. Zbiorów można dokonać również za pomocą specjalnej maszyny, przypominającej grabie, które potrząsają gałęziami.

Zebrane oliwki muszą jak najszybciej zostać przetransportowane do wytłaczarni. Ma to znaczący wpływ na kwasowość oliwy. Im większa kwasowość, tym jakość oliwy gorsza.

Proces tłoczenia następuje maksymalnie w ciągu 24 godzin od zbioru. Następnie oliwa jest rozlewana do butelek.

Plantacje mają zwykle charakter rodzinny, a tradycje przekazywane są z pokolenia na pokolenie. 

Na półkach sklepowych dostępne są oliwy z oliwek zarówno te, produkowane dla wielkich koncernów, pochodzące z rozlewni mieszającej różne gatunki oliw, ale można również spotkać oliwy z oliwek bezpośrednio butelkowane na małych plantacjach. Takich oliw szukajcie. To one zapewniają niesamowity i niepowtarzalny smak oraz (co najważniejsze) najwyższą jakość!   

Jak poznać oliwę najwyższej jakości?

Gwarancją wysokiej jakości są certyfikaty:

  • DOP/DPO - to skrót od Denominazione di Origine Protetta, czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia.

Certyfikat chroni i promuje wyjątkowość, jakość oraz niepowtarzalność lokalnych produktów, odróżniając je w ten sposób od podróbek. Jest potwierdzeniem pochodzenia z określonego terytorium oraz tradycjami rolniczymi tego miejsca.

  • IGP - to skrót od Indicazione Geografica Protetta, czyli Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Certyfikat wiąże się z określoną specyfiką produktu, organoleptycznymi jego cechami, jak również wielowiekową tradycją.

  • BIO – certyfikat ekologiczny oznacza, iż mamy do czynienia z uprawami z zachowaniem szczególnej dbałości o środowisko oraz naturalność produktu.  To oznacza, iż w gajach oliwnych drzewka nie są nawożone za pomocą sztucznych nawozów czy też opryskiwane. Ekologiczne oliwy mają miano najlepszych na rynku.

Decydując się na zakup tłuszczu czytajmy etykiety, wybierajmy świadomie, wszak chodzi o nasze zdrowie!

Na naszym blogu możesz znaleźć podobne tematy, które mogą Cię zainteresować. Zapraszamy!

Komentarze (0)

Najnowsze wpisy
Produkt dodany do listy życzeń
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć