Certyfikaty ekologiczne oliwy z oliwek

Coraz więcej osób wybierając produkty spożywcze, kieruje się tym, żeby pochodziły one z rolnictwa ekologicznego. Podobna rzecz dotyczy oliwy z oliwek, która także może być wyrobem certyfikowanym. Czym charakteryzuje się certyfikat ekologiczny oraz jak można go uzyskać, dowiesz się z niniejszego artykułu.

Czytaj dalej
2198 odsłony

Oliwa filtrowana a niefiltrowana – różnice

Na polskim rynku dostępne są dwa rodzaje produktów, pochodzących ze starannie wyselekcjonowanych owoców drzewa oliwnego. Oczywiście mowa o oliwie z oliwek, która zawiera wiele składników prozdrowotnych. Nieodłączny składnik diety śródziemnomorskiej występuje w wersji niefiltrowanej lub filtrowanej, czyli tej pozbawionej zanieczyszczeń, resztek owoców, czy też czasami liści. Jak rozpoznać jakościową oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia? Na co zwrócić uwagę wybierając ten produkt?

Czytaj dalej
6909 odsłony

Przechowywanie oliwy z oliwek – jak robić to prawidłowo?

Oliwa to czysty sok powstający z oliwek, bez konserwantów czy barwników. Właśnie to decyduje o jej wyjątkowym smaku oraz właściwościach, ale też o dość dużej wrażliwości na czynniki zewnętrzne – szkodzą jej światło i niewłaściwa temperatura. Na szczęście odpowiednie przechowywanie oliwy z oliwek może pomóc w jak najdłuższym zachowaniu jej smaku oraz zapachu.

Czytaj dalej
15915 odsłony

Gorzka oliwa – czy to oznaka dobrej jakości, czy zepsucia?

Tajemnica smaku oliwy z oliwek to kwestia, która budzi wiele emocji. Jedni zachwycają się tym, że jest tak niepowtarzalna, a inni, gdy pierwszy raz ją próbują, zastanawiają się, czy na pewno wszystko z nią w porządku. Być może zaskoczymy Cię jeszcze bardziej, ale prawda jest taka, że gorzka oliwa z oliwek to oznaka, że wybrałeś dobry produkt.

Czytaj dalej
22321 odsłony

Jakie są odmiany oliwek?

W sklepach spotykamy produkty z oliwek pochodzących z różnych rejonów świata. To właśnie miejsce bezpośrednio wpływa na wygląd czy smak owoców drzewa oliwnego. Z jednych odmian powstają najlepsze oliwy. Inne owoce idealnie nadają się do marynowania. Jakie rodzaje oliwek znajdziemy w naszych kuchniach?

Czytaj dalej
7945 odsłony

Szerokie zastosowanie oliwy z oliwek dla dzieci i niemowląt

Pozytywne działanie oliwy z oliwek tłoczonej na zimno jest nie do przecenia, dlatego coraz więcej osób odkrywa jej pozytywne działanie. Oliwa z oliwek jest wybierana nie tylko jako alternatywa dla tłuszczy zwierzęcych, lecz również, jako smaczna przyprawa w kuchni. Jednak coraz więcej osób zauważa jej pozytywny wpływ na zdrowie swoje i całej rodziny, w tym również niemowląt oraz dzieci.

Czytaj dalej
6755 odsłony

Jak wygląda uprawa oliwek (jak rosną oliwki)

Oliwki to nieodłączny element kuchni śródziemnomorskiej, uznawanej za jedną z najzdrowszych kuchni świata. Jednak te małe owoce zawładnęły podniebieniami ludzi na całym świecie. Owoce drzewa oliwnego świetnie uzupełniają wiele dań, jak i mogą stanowić ich główny element. Jak wygląda uprawa oliwek i czy można uprawiać je w Polsce?

Czytaj dalej
16048 odsłony

Wpływ oliwy z oliwek na cholesterol

Oliwa z oliwek znana jest ze swojego smaku i tego, że stanowi znakomite uzupełnienie sałatek oraz innych potraw. Okazuje się, że także doskonale działa na nasz organizm — pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, działa antynowotworowo oraz przeciwzapalnie. Jednak to nie wszystko — dowiedz się, jak działa oliwa z oliwek na cholesterol i dlaczego nie musisz jej sobie żałować w codziennej diecie.

Czytaj dalej
9674 odsłony

Jakie witaminy ma oliwa z oliwek?

Olej pozyskiwany w wyniku tłoczenia owoców drzewa oliwnego posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Naukowcy z Instytutu Badawczego Żywienia i Bezpieczeństwa Żywności w Barcelonie potwierdzają, że oliwa z oliwek zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które obniżają poziom złego cholesterolu oraz szereg cennych witamin. Najbardziej wartościowa jest odmiana extra virgine, czyli niezastąpiony składnik sałatek, potraw z makaronem czy różnego rodzaju marynat mięsnych.

Czytaj dalej
2916 odsłony

Wpływ oliwy z oliwek na odchudzanie

Czy tłuszcze mogą brać udział w procesie odchudzania? Dietetycy uważają, że tak! Szczególnie wysokojakościowe tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek. Dlaczego warto wprowadzić oliwę z oliwek do codziennej diety? O tym opowiemy w kolejnych akapitach.

Czytaj dalej
12223 odsłony
Produkt dodany do listy życzeń
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć