- Aktualności
- 0 polubień
- 57997 odwiedzin
- 0 komentarzy
Oliwa to czysty sok powstający z oliwek, bez konserwantów czy barwników. Właśnie to decyduje o jej wyjątkowym smaku oraz właściwościach, ale też o dość dużej wrażliwości na czynniki zewnętrzne – szkodzą jej światło i niewłaściwa temperatura. Na szczęście odpowiednie przechowywanie oliwy z oliwek może pomóc w jak najdłuższym zachowaniu jej smaku oraz zapachu.
Jak przechowywać oliwę z oliwek? Z dala od światła i powietrza!
Na oliwę wpływają negatywnie światło, niewłaściwa temperatura oraz powietrze. Właśnie od tych czynników uzależnione jest jej prawidłowe przechowywanie. Co to oznacza w praktyce? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na opakowanie, w którym przechowujemy oliwę. Doskonale sprawdzi się szklana butelka z ciemnego szkła lub porządna puszka umieszczona w zaciemnionym miejscu jak szafka kuchenna czy spiżarnia. W ten sposób do płynu nie dociera szkodliwe promieniowanie słoneczne, które niszczy właściwości chemiczne, fizyczne oraz smakowe oliwy.
Najlepiej też zapomnieć o karafkach czy dzbankach, które, choć efektownie wyglądają, nie sprzyjają zachowaniu świeżości oliwy. Zwykle są one jedynie częściowo zamykane na korek, przez co cały czas dostaje się do nich powietrze. To z kolei prowadzi do szybszego starzenia się oliwy oraz jej rozkładu. Nie należy również uzupełniać zapasów w butelce bez jej wcześniejszego dokładnego umycia. W innym wypadku starszy produkt zmiesza się z nowym, skutecznie psując jego właściwości. Oliwa z oliwek wymaga przechowywania w szczelnie zamkniętych butelkach bez dostępu powietrza!
Przechowywanie oliwy z oliwek a temperatura
Niebagatelne znaczenie dla właściwości oliwy ma również temperatura jej przechowywania. Optymalne warunki utrzymują się między 18 a 27 stopniami Celsjusza. Niższa temperatura nie niszczy właściwości smakowych czy zdrowotnych, może jednak zepsuć walory estetyczne płynu. Wówczas mogą pojawić się w nim niewielkie grudki przypominające ziarenka ryżu, które wskazują na to, że oliwa zakrzepła. Ma to związek z zawartością kwasu oleinowego. Z tego powodu lepiej unikać przechowywania jej w lodówce. Gdy temperatura wzrośnie, oliwa ponownie staje się złocistym płynem Niektóre osoby sprawdzają czy kupiły oryginalną oliwę extra virgin bez domieszek innych tanich olejów, których dodatek powoduje ,że oliwa nie zmienia swojej konsystencji po 24 godzinach przechowywania w lodówce. . Ważne jest także, by unikać przechowywania produktu w warunkach powyżej 27 stopni, w których może podlegać powolnemu procesowi zepsucia.
Należy pamiętać, by od razu po użyciu zakręcić butelkę z płynem, ponieważ oliwa jest podatna na przejmowanie wszelkich zapachów, np. spalenizny. Warto na to uważać, bo niepożądane zapachy mogą sprawić, że stanie się niezdatna do użytku.
Od czego zależy trwałość oliwy z oliwek?
Na trwałość oliwy wpływa zawartość polifenoli, czyli przeciwutleniaczy. To właśnie one odpowiadają za ochronę tego wyjątkowego soku przed starzeniem. Nadają one oliwie dość gorzki, charakterystyczny smak (typowy dla oliw extra virgin), po którym rozpoznamy, że jest świeża. Warto przy tym pamiętać, że przy ocenie jej stanu, nie należy kierować się kolorem, ponieważ ten może różnić się w zależności od typu i dojrzałości oliwek oraz sposobu produkcji.
Komentarze (0)