Przechowywanie oliwy z oliwek – jak robić to prawidłowo?

Oliwa to czysty sok powstający z oliwek, bez konserwantów czy barwników. Właśnie to decyduje o jej wyjątkowym smaku oraz właściwościach, ale też o dość dużej wrażliwości na czynniki zewnętrzne – szkodzą jej światło i niewłaściwa temperatura. Na szczęście odpowiednie przechowywanie oliwy z oliwek może pomóc w jak najdłuższym zachowaniu jej smaku oraz zapachu.

Jak przechowywać oliwę z oliwek? Z dala od światła i powietrza!

Na oliwę wpływają negatywnie światło, niewłaściwa temperatura oraz powietrze. Właśnie od tych czynników uzależnione jest jej prawidłowe przechowywanie. Co to oznacza w praktyce? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na opakowanie, w którym przechowujemy oliwę. Doskonale sprawdzi się szklana butelka z ciemnego szkła lub porządna puszka umieszczona w zaciemnionym miejscu jak szafka kuchenna czy spiżarnia. W ten sposób do płynu nie dociera szkodliwe promieniowanie słoneczne, które niszczy właściwości chemiczne, fizyczne oraz smakowe oliwy.

Najlepiej też zapomnieć o karafkach czy dzbankach, które, choć efektownie wyglądają, nie sprzyjają zachowaniu świeżości oliwy. Zwykle są one jedynie częściowo zamykane na korek, przez co cały czas dostaje się do nich powietrze. To z kolei prowadzi do szybszego starzenia się oliwy oraz jej rozkładu. Nie należy również uzupełniać zapasów w butelce bez jej wcześniejszego dokładnego umycia. W innym wypadku starszy produkt zmiesza się z nowym, skutecznie psując jego właściwości. Oliwa z oliwek wymaga przechowywania w szczelnie zamkniętych butelkach bez dostępu powietrza!

Przechowywanie oliwy z oliwek a temperatura

Niebagatelne znaczenie dla właściwości oliwy ma również temperatura jej przechowywania. Optymalne warunki utrzymują się między 18 a 27 stopniami Celsjusza. Niższa temperatura nie niszczy właściwości smakowych czy zdrowotnych, może jednak zepsuć walory estetyczne płynu. Wówczas mogą pojawić się w nim niewielkie grudki przypominające ziarenka ryżu, które wskazują na to, że oliwa zakrzepła. Ma to związek z zawartością kwasu oleinowego. Z tego powodu lepiej unikać przechowywania jej w lodówce. Gdy temperatura wzrośnie, oliwa ponownie staje się złocistym płynem Niektóre osoby sprawdzają czy kupiły oryginalną oliwę extra virgin bez domieszek innych tanich olejów, których dodatek powoduje ,że oliwa nie zmienia swojej konsystencji po 24 godzinach przechowywania w lodówce.  . Ważne jest także, by unikać przechowywania produktu w warunkach powyżej 27 stopni, w których może podlegać powolnemu procesowi zepsucia. 

Należy pamiętać, by od razu po użyciu zakręcić butelkę z płynem, ponieważ oliwa jest podatna na przejmowanie wszelkich zapachów, np. spalenizny. Warto na to uważać, bo niepożądane zapachy mogą sprawić, że stanie się niezdatna do użytku.

Od czego zależy trwałość oliwy z oliwek?

Na trwałość oliwy wpływa zawartość polifenoli, czyli przeciwutleniaczy. To właśnie one odpowiadają za ochronę tego wyjątkowego soku przed starzeniem. Nadają one oliwie dość gorzki, charakterystyczny smak (typowy dla oliw extra virgin), po którym rozpoznamy, że jest świeża. Warto przy tym pamiętać, że przy ocenie jej stanu, nie należy kierować się kolorem, ponieważ ten może różnić się w zależności od typu i dojrzałości oliwek oraz sposobu produkcji.

Powiązane produkty

oliwa arbequina
  • -19%
Almazaras de la Subbetica

Almazaras de la Subbetica Alma Arbequino Oliwa z Oliwek Extra Virgin, 500ml

Almazaras de la Subbética
8423397141101
59,94 zł 74,00 zł
Najniższa cena: 74,00 zł -19%
Hiszpańska oliwa z oliwek extra virgin 0,5l Harmonia. Co więcej, harmonia, która nie tylko dodaje smaku, ale też budzi wspomnienia i przywołuje gorący, śródziemnomorski klimat. Esencja wyciągnięta z najlepszych odmian oliwek Arbequino daje oliwę o zaskakujących, ale pięknie się uzupełniających walorach: smaku, osobowości i aromatu. UWAGA: najbardziej...
Oliwa portugalska

Caixeiro DOP/PDO Organiczna Oliwa z Oliwek Extra Virgin 500ml

caixero
5600266267008
89,00 zł
Niezrównana Jakość z Serca Portugalii Caixeiro Signature DOP/PDO Organiczna Oliwa z Oliwek Extra Virgin jest perłą wśród oliw, wyprodukowaną z najwyższą starannością w regionie Trás-os-Montes. Ta wyjątkowa oliwa to esencja portugalskiej tradycji i nowoczesności, gdzie każda butelka jest świadectwem zaangażowania w dostarczanie produktów najwyższej...
Oliwa portugalska

Caixeiro Origins DOP/PDO Oliwa z Oliwek Extra Virgin 500ml

caixero
5600266267060
69,00 zł
Odkryj Smak Autentyczności z Caixeiro Origins DOP/PDO Caixeiro Origins DOP/PDO to nie tylko oliwa - to kulinarna podróż po malowniczych krajobrazach Portugalii, zamknięta w eleganckiej butelce o pojemności 500 ml. Pochodząca z serca regionu Trás-os-Montes, ta extra virgin oliwa z oliwek wyróżnia się nie tylko swoim pochodzeniem, ale i unikalnym...
79,00 zł
Odkryj Luksus Natury z Casa de Santo Amaro Grande Escolha Witaj w świecie, gdzie tradycja spotyka się z wyrafinowaniem - Casa de Santo Amaro Grande Escolha DOP/PDO, limitowana edycja oliwy extra virgin, jest ucieleśnieniem portugalskiej perfekcji. Każda butelka to esencja stuleci rodzinnego dziedzictwa, zrodzona w urokliwym regionie Trás-Os-Montes, gdzie...
Pago de Espejo

Pago De Espejo Arbequina Oliwa z Oliwek Extra Virgin 500ml

Pago de Espejo
8437015647067
79,00 zł
Oliwa z oliwek extra virgin Hiszpańska 0,5l Doskonała oliwa extra virgin produkowana w Jaén (region Andaluzji). Oliwki odmiany Arbequina zbierane są od końca września do początku października kiedy mają najlepsze właściwości smakowe i zdrowotne. Firma Pago De Espejo kontroluje na farmie cały proces zbioru oliwek, a oliwa produkowana jest w ściśle...
O marce UrsiniUrsini to firma rodzinna, która od dziesiątek już lat cieszy się ogromną popularnością i poważaniem na rynku. Włoskie oliwy Extra Virgin Ursini są wyjątkowe i znane niemal na całym świecie.  Najwyższa forma produkcji oliwy została wpisana w DNA rodziny Ursini. Producent ten tworzy oliwy premium z różnych odmian oliwek, dlatego też każdy z...

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Najnowsze wpisy
Produkt dodany do listy życzeń