Rodzaje oliw z oliwek. Przewodnik.

W sklepach dostępne są różne rodzaje oliw z oliwek. Aby dokonać wyboru odpowiedniej oliwy, warto wiedzieć co oznaczają nazwy zawarte na etykietach.

Wpływ na jakość oliwy z oliwek ma wiele czynników, w tym czas i sposób zbioru, tłoczenia i butelkowania.

Kwasowość oliwy - klasyfikacja

Z pierwszego tłoczenia uzyskuje się 3 rodzaje oliw:

Extra verginenajwyższej jakości oliwa z oliwek cechująca się kwasowością poniżej 0,8%, uzyskana z wyciśnięcia soku z  owoców drzewa oliwnego przy użyciu metod  wyłącznie mechanicznych . Ważne jest zachowanie w trakcie procesu tłoczenia odpowiednich warunków termicznych, dopuszczalne jest mycie owoców, dekantacja, wirowanie i filtracja  które nie wprowadzą w oliwie niekorzystnych zmian. Jednym z istotnych  czynników jest poziom kwasowości oliwy poniżej 0,8%. Oliwy nieprzekraczające 0,3% określane są jakie premium. Wszystkie oferowane przez nas oliwy portugalskie, greckie, hiszpańskie spełniają ten warunek. Dodatkowo próbki oliw są badane w laboratorium , a eksperci oceniają cechy sensoryczne. Kolor oliwy nie ma żadnego znaczenia i nie świadczy o jakości. W międzynarodowych konkursach oliwa jest testowana w specjalnych szklanych małych pojemnikach, zazwyczaj w kolorze ciemno niebieskim lub fioletowym, który uniemożliwia rozpoznanie barwy oliwy. 

Vergine – oliwa z oliwek, gorszej jakości, której kwasowość zawiera się w przedziale 08% do  2%

Lampante - oliwa z oliwek nie przeznaczona do spożycia z uwagi na kwasowość powyżej 2%. Przeznaczona jest do rafinacji lub do użytku technicznego.

W skutek procesu chemicznego powstaje oliwa rafinowana. Rafinacja to proces wykorzystywany w celu oczyszczenia oliwy z substancji szkodliwych dla organizmu, polegający na poddaniu oliwy działaniu środków chemicznych i wysokiej temperatury, pozbawiających oliwę również smaku, zapachu i koloru. 

Aby nadać oliwie rafinowanej smaku, często dodaje się do niej oliwę vergine. Takie oliwy mogą już być nazwane oliwami z oliwek i trafić na półki sklepowe.

W procesie wtórnego przerobu powstaje oliwa z wytłoków oliwy, zwana sansa, lub pomace. Masa pozostała po tłoczeniu oliwy, zostaje poddana procesom chemicznym, przez co uzyskiwana jest oliwa najniższej jakości przeznaczona do dalszego przerobu.

Klasyfikacja jakościowa oliw – regulacje prawne.

Obowiązujące rozporządzenie Unii Europejskiej określa normy handlowe w odniesieniu do oliwy z oliwek, regulując równocześnie parametry jakości na terenie wspólnoty. Dzięki normom w zakresie etykietowania możemy dowiedzieć się z jaką oliwą mamy do czynienia.

Czytajmy etykiety!

Z uwagi na to, że w sklepach dostępne są różne rodzaje oliw, zachęcamy do czytania etykiet.  Szukając oliwy najwyższej jakości zwróćmy uwagę czy etykiecie znajduje się określenie: extra virgin. Określenie z pierwszego tłoczenia nie oznacza, że mamy do czynienia z oliwą extra virgin. To jeden z najczęstszych błędów popełnianych przez konsumentów, wprowadzonych w ten sposób w błąd. 

Szukajmy również certyfikatów jakości przyznawanych produktom lokalnym i tradycyjnie produkowanym.

Więcej na temat właściwości zdrowotnych oliwy extra virgin dowiecie się z naszego artykułu.

Powiązane produkty

ALMAZARAS de la SUBBETICA  - RINCON DE LA SUBBETICA DOP BIO OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN, 500ML
Obecnie brak na stanie
Oliwa z oliwek

ALMAZARAS de la SUBBETICA - RINCON DE LA SUBBETICA DOP BIO OLIWA Z OLIWEK EXTRA...

Almazaras de la Subbética
8423397141965
98,00 zł
Oliwa z oliwek extra virgin Hiszpańska Najlepsza oliwa świata. Blisko 400 międzynarodowych nagród. Numer 1 na świecie wg rankingu World’s Best Olive Oils. Nie ma wątpliwości: Rincón de la Subbética to bezdyskusyjny mistrz – najlepsza z najlepszych oliw, absolutne arcydzieło smaku i zapachu. Wyjątkowość Rincón de la Subbética to efekt m.in. ekstremalnie...
Oliwa portugalska

CAIXEIRO DOP/PDO ORGANICZNA OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN , 500ML

caixero
5600266267008
59,00 zł
Portugalska Bio oliwa z oliwek Caixeiro 0,5l Historia plantacji zaczęła się ponad 100 lat temu, gdzie rodowa tradycja know-how wciąż jest podtrzymywana i stale pielęgnowana z pokolenia na pokolenie. Jakość opiera się na połączeniu tradycji i wprowadzeniu elementów nowoczesnych technologii, ale tylko tych, które są przyjazne dla środowiska naturalnego....
CASA DE SANTO AMARO PRAEMIUM DOP/PDO OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN 500ML
  • -20%
46,40 zł 58,00 zł
Portugalska oliwa z oliwek Casa de Santo Amaro Oliwa z oliwek extra virgin Praemium jest produktem ekskluzywnym, dzięki któremu przygotowywane potrawy nabiorą wytwornego smaku. Uzyskiwana naturalnymi metodami, w rodzinnej firmie Casa de Santo Amaro, która powstała 1687 roku w Mirandelii w północnej części Portugalii. 8 pokoleniowa tradycja,...
29,99 zł
Portugalska oliwa z oliwek Casa de Santo Amaro Historia Casa de Santo Amaro zaczyna się od utworzenia organizacji rodzinnej “Morgadio de Santo Amaro” 14 października 1687r. która obecnie jest prowadzona przez ósme pokolenie rodziny. Możemy określić oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia Casa de Santo Amaro jako oliwę pochodzącą z farmy. Proces to:...

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Najnowsze wpisy
Produkt dodany do listy życzeń
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć