- Aktualności
- 0 polubień
- 3296 odwiedzin
- 0 komentarzy
Carnaroli to ryż średnioziarnisty uprawiany w północnych Włoszech.
Tej odmiany stosuje się częściej do risotto niż do bardziej powszechnego ryżu Arborio z powodu bardziej zwartej tekstury oraz dłuższego ziarna.
Podczas powolnego gotowania ryż Carnaroli zachowuje lepiej swój kształt niż inne odmiany ryżu. Carnaroli jest wysoko oceniany w kuchni włoskiej i często jest określany, jako ,,królewski ryż”.
Zarodek jest kluczową częścią ryżu Carnaroli. To reprezentuje jego esencję – zawiera witaminy i składniki odżywcze, które są ważne dla ludzkiego zdrowia. Ryż gli Aironi, delikatnie oczyszczany, zachowuje zewnętrzną warstwę ziaren, dzięki czemu maksymalnie absorbuje wszystkie składniki podczas gotowania. Jeżeli używasz go do risotto, poczujesz wszystkie aromaty składników dania.
Gli Aironi opatentowało i stworzyło specjalny system IpoDry®. Jest to metoda pakowania, pozwalająca utrzymać właściwości smakowe i odżywcze produktów bez użycia konserwantów.
IpoDry® zapobiega kontaktowi z risotto z powietrzem (utlenianie, absorpcja wilgoci), dzięki czemu zachowuje świeżość do 2 lat.
Komentarze (0)