Włoska oliwa z oliwek - na co zwrócić uwagę chcąc wybrać najlepszą oliwę z oliwek Extra Virgine?

Włoska oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - najwyższej jakości produkt

Czyż umielibyśmy wyobrazić sobie włoską kuchnię, bez obecności oliwy z oliwek? Z pewnością nie! Jest ona znakomitym dodatkiem do gotowanych i duszonych warzyw, sprawdza się ona w połączeniu z makaronami, jest niezbędnym wypełnieniem do sałatek. Na rynku dostępne są różnego rodzaju oliwy tłoczone na zimno, które wykazują właściwości prozdrowotne, które sprawdzają się jako dodatek do kosmetyków, ale które również są niezbędnym elementem kuchni włoskiej i nie tylko. Do produkcji oliwy z oliwek należy wykorzystać najwyższej jakości oliwki, dbając przy tym o zachowanie istotnych kwestii względem samej technologii produkcji, a więc tego jak powstaje oliwa. Ważny jest tutaj bowiem każdy szczegół i detal - oliwki zbierane w formie całych owoców, charakterystyczny osad, który powstaje w trakcie tłoczenia, stosowny sposób mieszania.

Oliwa z oliwek Extra Virgine powstaje z pierwszego tłoczenia. Jest ona bardzo aromatyczna i ma najniższą kwasowość. W jej składzie znajduje się wiele cennych składników. Istotne jest to, aby wykorzystywać ją na zimno.

Najlepsza oliwa z oliwek extra vergine - właściwości oliwy

Działania dotyczące oliwy z oliwek, wykazują silne właściwości zdrowotne dla organizmu. Oczyszcza i wspomaga ona procesy trawienne, jest doskonała w przypadku miażdżycy, nieżytu i owrzodzenia żołądka, jak również i kamicy żółciowej. Jej zadaniem jest zapobieganie tworzeniu się wolnych rodników, opóźniając procesy starzenia. Extra Virgin przeciwdziała zakrzepom, reguluje poziom cukru we krwi, chroni przed udarem mózgu i zawałem serca. Wpływa na nasze zdrowie, dlatego też jak najbardziej warto ją w swojej kuchni stosować.

Oliwa włoska - co znajduje się w składzie oliwy extra vergine?

Oliwa z pierwszego tłoczenia doskonale komponuje się z wieloma produktami, wykazuje właściwości antyrakowe, nadaje potrawom specyficznego smaku i aromatu. Warto jednak zwrócić uwagę, co znajduje się w składzie wysokiej jakości włoskiej oliwy. Co sprawia, że warto ją wybierać, czerpiąc ogrom wartości odżywczych z jej cudowności?

W składzie oliwy z oliwek produkowanej we Włoszech znaleźć można między innymi: kwasy tłuszczowe jednonienasycone, kwasy Omega-6 i Omega-3. Ponadto, zawiera ona również witaminy A, B, C, D, E i K, jak również i związki mineralne, w tym potas, fosfor, jak również żelazo i magnez. Co więcej, kluczowe znaczenie mają również karotenoidy i związki fenolowe, które działają antyoksydacyjnie.

Oliwa z oliwek extra - jak ją wykorzystać w kuchni?

Oliwa z oliwek we Włoszech uznawana jest za eliksir i jeśli chodzi o kuchnię śródziemnomorską, nie ma ona sobie równych w kwestii doskonałego smaku i aromatu dań. Ta pochodząca z południowej i centralnej części kraju, może mieć ogromne zastosowanie w naszej kuchni. Podkreśla ona smak potraw, począwszy od stworzenia z nich sosów do sałatek, bruschetty, potraw grillowanych i smażonych. Trudno byłoby wyobrazić sobie bez niej pizzę, ryby czy warzywa. Jest po prostu niezastąpiona.

Najlepsza oliwa z oliwek na świecie - region pochodzenia

Oliwy znanej i cenionej na rynku firmy Ursini, to jak najbardziej godne uwagi produkty. Ta położona na urokliwym wybrzeżu Costa dei Trabochci w Fissacesia, w samej sercu Abruzji firma, posiada między innymi: kontrolowane gaje oliwne, rodzinną olejarnię, wewnętrzne laboratorium i bezpośrednio nadzorowaną dystrybucję.

Najwyższej jakości oliwy muszą posiadać certyfikaty DOP lub IGP, muszą być przechowywane w odpowiednich butelkach i temperaturach. Cały proces produkcyjny, filtracja, transport oliwy - każdy ten element ma ogromne znaczenie, aby zapewnić doskonały posmak, nuty zapachowe i właściwości. Jedno jest pewne - w dobrej włoskiej kuchni, na pewno taka oliwa z regionów Włoch powinna się znaleźć. I choć ceny oliwy z oliwek są stosunkowo wysokie, każdy degustator wie, że warto na nią jak najbardziej postawić.

Sklep online - różne rodzaje oliwy z regionów Włoch

Sklep online advancedfood.pl, to jak najbardziej godne uwagi miejsce, które jest w stanie dostarczyć najlepsze w rankingach oliwy, które w zestawieniu z produktami kuchni włoskiej, będą smakować wybornie.

Nasz ranking sprzedaży najlepszych włoskich oliw extra virgin Ursini:

Powiązane produkty

O marce Ursini i najlepszych oliwach z oliwek extra vergine Cudowne Włochy, samo serce Abruzji, a tam rodzinna firma Ursini, którą można uznać za pioniera, jeśli w grę wchodzi produkcja najwyższej jakości oliwy z oliwek extra virgin. To przekazywana z pokolenia na pokolenie tradycja, to pasja dziesiątek ludzi tworzących tę jakże szczególną markę, to w...
O marce UrsiniUrsini to firma rodzinna, która od dziesiątek już lat cieszy się ogromną popularnością i poważaniem na rynku. Włoskie oliwy Extra Virgin Ursini są wyjątkowe i znane niemal na całym świecie.  Najwyższa forma produkcji oliwy została wpisana w DNA rodziny Ursini. Producent ten tworzy oliwy premium z różnych odmian oliwek, dlatego też każdy z...
O marce Ursini Marka Ursini znana jest na całym świecie, przede wszystkim z produkcji najwyższej jakości oliw tłoczonych na zimno. Ta włoska tradycja, to połączenie ze sobą pasji, miłości i zaangażowania, dzięki czemu rynek oferuje tak różnorodne oliwy z pierwszego tłoczenia extra virgin. Rodzinna firma istniejąca od dziesiątek lat, uznawana jest za...

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Produkt dodany do listy życzeń