Wpływ oliwy z oliwek na cholesterol

Oliwa z oliwek znana jest ze swojego smaku i tego, że stanowi znakomite uzupełnienie sałatek oraz innych potraw. Okazuje się, że także doskonale działa na nasz organizm — pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, działa antynowotworowo oraz przeciwzapalnie. Jednak to nie wszystko — dowiedz się, jak działa oliwa z oliwek na cholesterol i dlaczego nie musisz jej sobie żałować w codziennej diecie.

Prozdrowotne właściwości oliwy z oliwek

Na samym początku warto podkreślić, że właściwości lecznicze, o których będzie mowa, dotyczą świeżej, tłoczonej na zimno i nierafinowanej oliwy. Dietetycy polecają w szczególności oliwę extra vergin. W swoim składzie ma ona niesamowite bogactwo składników odżywczych, a w szczególności:

  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • kwas omega-6,
  • kwas omega-3,
  • oleaceinę, - chroni przed zawałem czy udarem,
  • witaminę E oraz K,
  • oleocanthal — eliminuje komórki nowotworowe,
  • związki z grupy polifenoli — działają przeciwzapalnie oraz poprawiają wchłanianie żelaza czy magnezu.

To właśnie dzięki zawartości antyutleniaczy i kwasu oleinowego (jednonasyconego kwasu tłuszczowego) oliwa z oliwek ma właściwości obniżające  zły cholesterol.

Oliwa z oliwek a cholesterol — co warto wiedzieć?

W krajach śródziemnomorskich, gdzie oliwa z oliwek spożywana jest w naprawdę sporych ilościach(spożycie roczne podawane w kilogramach na 1 osobę w Grecji- 20 kg, Hiszpanii -13kg, we Włoszech 11kg) , notuje się znacznie mniejszą liczbę zgonów spowodowanych chorobami serca. Zatem jej niesamowite właściwości w szczególności powinny zainteresować osoby, mające podwyższony wskaźnik cholesterolu.

Jak wiadomo, istnieją dwa warianty cholesterolu — zły LDL oraz dobry HDL. Pierwszy z nich gromadzi się na ścianach tętnic, w konsekwencji prowadząc do zawału czy udaru mózgu. Z kolei HDL ma działanie ochronnie, a jego zadaniem jest wyeliminowanie złego cholesterolu ze ścian naczyń. Badania wskazują, że właśnie oliwa z oliwek działa na dobry cholesterol, wspomagając jego pracę, a dokładnie wspierając go w trakcie transportowania złego cholesterolu we krwi.

Coraz więcej naukowców udowadnia, że dołączanie oliwy z oliwek do codziennej diety sprawia, że możliwe staje się nawet wchłanianie złego cholesterolu.

Spożywanie oliwy z oliwek a cholesterol

Zatem nie tylko możesz, ale wręcz powinieneś dodawać do jedzenia oliwę z oliwek, kiedy masz problemy z nieprawidłowym cholesterolem. Zalecana dawka dzienna to ok. 40 ml oliwy. Możesz dodawać ją do sałatek, dań z makaronu, ryżu, do smażenia różnych potraw czy jako marynatę do ryb lub drobiu.

Przy tak dużej ilości oliw dostępnych w sklepach, bardzo łatwo można zakupić niepełnowartościowy produkt. Niestety będzie to oznaczało znaczne zmniejszenie lub nawet całkowicie wyeliminowanie właściwości prozdrowotnych. Dlatego koniecznie czytaj etykiety i wybieraj wysokojakościowe, nierafinowane oliwy z oliwek.

Kiedy zależy Ci na obniżeniu cholesterolu, nie możesz zapomnieć o tym, że znaczący wpływ na wysoki poziom złego cholesterolu ma nieprawidłowa dieta i brak aktywności fizycznej. Dlatego koniecznie zmień swoje nawyki i to nie tylko te związane ze spożywaniem większej ilości oliwy z oliwek.

Źródła:

https://apteline.pl/artykuly/cenna-oliwa-z-oliwek-obniza-cisnienie-i-zly-cholesterol

https://vivaoliwa.pl/oliwa-z-oliwek-kontroluje-cholesterol/

https://ktomalek.pl/blog/oliwa-z-oliwek-wlacz-ja-do-swojej-diety/w-1346 

Komentarze (0)

Najnowsze wpisy
Produkt dodany do listy życzeń
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć