- Aktualności
- 0 polubień
- 26986 odwiedzin
- 0 komentarzy
Czy tłuszcze mogą brać udział w procesie odchudzania? Dietetycy uważają, że tak! Szczególnie wysokojakościowe tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek. Dlaczego warto wprowadzić oliwę z oliwek do codziennej diety? O tym opowiemy w kolejnych akapitach.
Oliwa z oliwek a dieta
Dietetycy i lekarze zalecają stosowanie oliwy z oliwek w codziennej diecie. Wśród jej wielu właściwości prozdrowotnych wymienia się między innymi wpływ na utrzymanie optymalnego metabolizmu. Stosowana w codziennej diecie hamuje przyrost masy ciała, a nawet pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Jak to możliwe? Oliwa z oliwek posiada właściwości termogenne. Przyspiesza przemiany metaboliczne, a kwasy tłuszczowe, które zawiera, nie odkładają się w komórkach. Wręcz przeciwnie, kwasy tłuszczowe pobudzają organizm do pobierania tłuszczu zgromadzonego w tkance tłuszczowej.
Stosowanie oliwy z oliwek podczas diety przyspiesza proces odchudzania i pozwala na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Widoczny efekt to mniejszy obwód pasa oraz bioder. Biorąc pod uwagę, jak groźna dla zdrowia jest otyłość brzuszna, możliwość jej redukcji to niewątpliwie ogromna korzyść, jaką daje oliwa z oliwek. Na odchudzanie najlepsze będą jej wysokojakościowe odmiany.
Oliwa z oliwek na odchudzanie – poranna kuracja
Łyżka oliwy z oliwek i pół łyżeczki soku z cytryny zażywane codziennie rano na czczo pomagają zwalczyć tłuszcz. Mieszanka powinna być stosowana równolegle z bogatą oraz zróżnicowaną dietą. Połączenie składników z cytryny – kwasu askorbinowego, hesperydyny, a także witaminy C z oliwą z oliwek sprawia, że powstaje naturalny środek pobudzający działanie jelit i wątroby. Regulacja przemiany materii pomoże w utracie wagi. Ważne, aby nie przekroczyć zalecanej dawki. Konsekwencją przedawkowania może być biegunka. Spożywanie opisanej mieszanki zapobiega również wzdęciom oraz nadmiernej produkcji gazów.
Oliwa z oliwek a odchudzanie. Jaką oliwę stosować?
Najzdrowszą odmianą oliwy jest oliwa z pierwszego tłoczenia typu extra virgin. Dlaczego? Z jednej strony ułatwia zrzucenie wagi. Specjaliści potwierdzają jej dobroczynne właściwości –poprawę pracy wątroby i gospodarki tłuszczowej oraz pobudzanie funkcji odtruwających i trawiennych. Z drugiej strony oliwa extra virgin, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych, zmniejsza uczucie głodu. Warto pamiętać, że oliwa z pierwszego tłoczenia składa się w ponad 70% z jednonienasyconego kwasu tłuszczowego (tzw. kwasu oleinowego). To składnik rekomendowany przez dietetyków oraz lekarzy ze względu na działanie antymiażdżycowe, zmniejszające poziom cholesterolu czy ryzyko chorób serca.
Zastąpienie niezdrowych olejów dobrej jakości oliwą z oliwek, będzie pierwszym krokiem na drodze do idealnej sylwetki. Co więcej, oliwa z oliwek ma również właściwości zdrowotne niezwiązane bezpośrednio z działaniem odchudzającym. Warto wykorzystać jej potencjał w codziennej, zdrowej kuchni.
Źródło:
https://pantabletka.pl/oliwa-z-oliwek-cholesterol-cisnienie-odchudzanie/
https://vivaoliwa.pl/oliwa-z-oliwek-z-cytryna-na-odchudzanie/
https://pomelo.com.pl/czy-oliwa-z-oliwek-wspomaga-odchudzanie/
https://potreningu.pl/articles/661/oliwa-z-oliwek--wspomaga-odchudzanie
https://gurbacka.pl/najlepsze-rodzaje-tluszczu-w-czasie-odchudzania/
Komentarze (0)