- Aktualności
- 0 polubień
- 22418 odwiedzin
- 0 komentarzy
Sos BBQ to niezastąpiony dodatek do grillowanych potraw, rozpowszechniony głównie w Ameryce, ale jego wędzony aromat sprawia, że chętnie rozkoszujemy się nim również w Polsce czy w innych europejskich krajach. Zachodnie tradycje coraz częściej przenikają na nasze rodzime grunty, czas więc, by zapoznać się z ideą przyjęć zwanych barbecue i ich flagowych potraw. Z czego jest zrobiony sos BBQ i co odpowiada za jego wyjątkowy smak?
Jak smakuje sos BBQ i do czego się go podaje?
BBQ, czyli barbecue, to sos mniej lub bardziej gęsty, w zależności od wykonania, dość jednorodny, o rudawo-brązowym kolorze i niezwykle wyrazistym smaku. Ma bardzo silny aromat wędzonki, który można uzyskać na różne sposoby, ale sam w sobie jest bardziej słodki niż słony, z nutą cierpkości i ostrości. Ten rezultat mistrzowie kuchni uzyskują w bardzo różny sposób. Tak jak nie ma w Polsce jedynego słusznego przepisu na bigos, tak w Ameryce sos BBQ sosowi BBQ nierówny. Z pewnością jednak można wyróżnić kilka bazowych składników, które nadają mu tego wyjątkowego smaku.
Ten sos podaje się do grillowanych dań, przy czym „grill” w amerykańskim wydaniu nazywa się „barbecue” i trwa o wiele dłużej niż nasze grillowanie w czasie majówki. Przygotowywanie potraw odbywa się na ruszcie, ale w niższej temperaturze, co wydłuża czas obróbki. Sos BBQ podaje się do opiekanych w ten sposób mięs lub wykorzystuje się jako marynatę czy też dodatek do mięsa w trakcie grillowania.
Co wchodzi w skład BBQ? Czy sos BBQ może być wegański?
Bazą tego sosu jest przecier pomidorowy lub po prostu ketchup. Kwaśnego smaku dodaje mu zazwyczaj ocet winny, słodkiego – melasa lub cukier trzcinowy. Dla uzyskania wyrazistości, do produktu dodaje się sos sojowy, a niekiedy również składniki pikantne, choć sos ten nie należy zdecydowanie do ostrych. Najważniejszym jego elementem jest intensywny zapach wędzonki – można go uzyskać dodając, tak zwany płynny dym do potrawy lub wykorzystując dodatek rozdrobnionych, mocno uwędzonych potraw, na przykład papryki. Sekretem sosów wykonywanych przez najlepszych szefów kuchni może być na przykład dodatek kilku kropli Bourbona, rodzynek, czy nawet odrobiny kawy!
Biorąc pod uwagę składniki bazowe oryginalnego sosu BBQ, na przykład marki Cortijo de Sarteneja, wszystkie składniki wchodzące w kompozycję budującą tę przyprawę tworzą bez wątpienia wegański sos BBQ. Nie używa się tutaj żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. To idealny wybór dla wegetarian i wegan, którzy chętnie skorzystaliby z pyszności oferowanych w czasie barbecue u przyjaciół, jednak w wersji bezmięsnej. Za pomocą tego sosu doprawią perfekcyjnie swoje sojowe burgery, hot-dogi z wegańskimi parówkami oraz warzywa z grilla, które dzięki temu nabiorą niepowtarzalnego smaku.
Poszukując smaków idealnie odwzorowujących dania konkretnej kuchni świata, kieruj się przede wszystkim w stronę wysokojakościowych produktów, których nie powstydziłby się prawdziwy kucharz z danego kraju. Tym sposobem Twoje dania zawsze będą naprawdę bliskie oryginału!
Ekologiczny, organiczny Sos BBQ to najlepsza opcja na jaką tylko można postawić. Nie ma żadnych konserwantów! W składzie tego sosu znajdują się tylko i wyłącznie organiczne - bio składniki: soczyste , dojrzałe hiszpańskie pomidory z lokalnej plantacji , ocet jabłkowy , wędzona papryka , sól morska, cukier trzcinowy, który jest doskonałą alternatywą dla cukru białego. Prosty, naturalny skład to doskonałość w smaku sosu BBQ!
Źródła:
https://jemwiecjestem.com/2013/04/27/klasyczny-amerykanski-sos-bbq-z-czym-to-sie-je/ https://www.unileverfoodsolutions.pl/Wiedza/gotowanie/grill/barbecue-grill-czy-nie-grill.html
Komentarze (0)