Twój koszyk
Brak produktów w koszyku
Jesień to okres zbiorów. W tym czasie powstaje świeża oliwa z oliwek extra virgin, która potem gości na naszych stołach.
Od połowy października do połowy stycznia Grecja żyje zbiorami oliwek z gajów oliwnych. Grecja cieszy się najdłuższą historią produkcji oliwy z oliwek oraz jej największym spożyciem na mieszkańca, która wynosi aż 20 kg na osobę rocznie!
Jak powstaje Mana Gea- najcenniejszy płyn z obszaru Monemwazji? Przeczytajcie relację z wizyty u producenta.
czytaj dalej
Tajemnica smaku oliwy z oliwek to kwestia, która budzi wiele emocji. Jedni zachwycają się tym, że jest tak niepowtarzalna, a inni, gdy pierwszy raz ją próbują, zastanawiają się, czy na pewno wszystko z nią w porządku. Być może zaskoczymy Cię jeszcze bardziej, ale prawda jest taka, że gorzka oliwa z oliwek to oznaka, że wybrałeś dobry produkt.
czytaj dalej
W sklepach spotykamy produkty z oliwek pochodzących z różnych rejonów świata. To właśnie miejsce bezpośrednio wpływa na wygląd czy smak owoców drzewa oliwnego. Z jednych odmian powstają najlepsze oliwy. Inne owoce idealnie nadają się do marynowania. Jakie rodzaje oliwek znajdziemy w naszych kuchniach?
czytaj dalej
Pozytywne działanie oliwy z oliwek tłoczonej na zimno jest nie do przecenia, dlatego coraz więcej osób odkrywa jej pozytywne działanie. Oliwa z oliwek jest wybierana nie tylko jako alternatywa dla tłuszczy zwierzęcych, lecz również, jako smaczna przyprawa w kuchni. Jednak coraz więcej osób zauważa jej pozytywny wpływ na zdrowie swoje i całej rodziny, w tym również niemowląt oraz dzieci.
czytaj dalej
Oliwki to nieodłączny element kuchni śródziemnomorskiej, uznawanej za jedną z najzdrowszych kuchni świata. Jednak te małe owoce zawładnęły podniebieniami ludzi na całym świecie. Owoce drzewa oliwnego świetnie uzupełniają wiele dań, jak i mogą stanowić ich główny element. Jak wygląda uprawa oliwek i czy można uprawiać je w Polsce?
czytaj dalej
Oliwa z oliwek znana jest ze swojego smaku i tego, że stanowi znakomite uzupełnienie sałatek oraz innych potraw. Okazuje się, że także doskonale działa na nasz organizm — pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, działa antynowotworowo oraz przeciwzapalnie. Jednak to nie wszystko — dowiedz się, jak działa oliwa z oliwek na cholesterol i dlaczego nie musisz jej sobie żałować w codziennej diecie.
czytaj dalej
Olej pozyskiwany w wyniku tłoczenia owoców drzewa oliwnego posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Naukowcy z Instytutu Badawczego Żywienia i Bezpieczeństwa Żywności w Barcelonie potwierdzają, że oliwa z oliwek zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które obniżają poziom złego cholesterolu oraz szereg cennych witamin. Najbardziej wartościowa jest odmiana extra virgine, czyli niezastąpiony składnik sałatek, potraw z makaronem czy różnego rodzaju marynat mięsnych.
czytaj dalej
Czy tłuszcze mogą brać udział w procesie odchudzania? Dietetycy uważają, że tak! Szczególnie wysokojakościowe tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek. Dlaczego warto wprowadzić oliwę z oliwek do codziennej diety? O tym opowiemy w kolejnych akapitach.
czytaj dalej
W sklepach dostępne są różne rodzaje oliw z oliwek. Aby dokonać wyboru odpowiedniej oliwy, warto wiedzieć co oznaczają nazwy zawarte na etykietach.
Wpływ na jakość oliwy z oliwek ma wiele czynników, w tym czas i sposób zbioru, tłoczenia i butelkowania.
czytaj dalej
Oliwa z oliwek a układ odpornościowy. Nie wszyscy wiedzą, że oliwa z oliwek posiada wiele dobroczynnych właściwości dla organizmu. Na szczególną uwagę zasługuje wpływ oliwy z oliwek na układ immunologiczny, czyli na odporność organizmu.
czytaj dalej