Kawa speciality

Kawa speciality to synonim jednego z najlepszych na świecie rodzajów kawy. Czym jednak dokładnie się charakteryzuje? Przede wszystkim pozytywną opinią certyfikowanego lub licencjonowanego degustatora kawy. Po spróbowaniu napoju degustator wystawia mu ocenę w skali 100-punktowej. Wynik wyższy niż 80 punktów oznacza właśnie kawę speciality, która dzięki temu określana jest jako kawa premium.

Jak powstaje kawa speciality?

W uprawę kawy speciality wkłada się dużo wysiłku, dlatego znacznie różni się jakością od zwykłej kawy dostępnej powszechnie w sklepach. Speciality coffee uprawia się w „idealnym klimacie” - zwykle są to wysokie zbocza z doskonałą glebą. Kawa ziarnista jest uprawiana w konkretnej porze roku, a ziarna zbierane są w ściśle wyznaczonym czasie. Spełnienie wszystkich powyższych kryteriów daje efekt w postaci kawy o niepowtarzalnym smaku i aromacie.

Kawa speciality - historia

Czy kawa speciality to obecna moda? Wbrew pozorom nie – już w pierwszych latach XX wieku sprowadzano kawę z określonego rejonu Gwatemali na specjalne życzenie francuskiego Hotelu du Crillon. Dopiero w latach 70. Tea and Coffee Trade Journal zamieścił na swoich łamach określenie „speciality coffee”. Od tego czasu kawa premium stała się łatwiej dostępna i rozpowszechniła się wśród zwykłych miłośników kawy.

Włoska kawa speciality

Chyba nie ma na świecie osoby, która przynajmniej raz w życiu nie spróbowałaby kawy. Oczywiście każdy ma własne wyczucie smaku,  jednej osobie kawa przypadnie do gustu, a drugiej niekoniecznie. Prawdziwi koneserzy kaw poszukują niepowtarzalnego smaku, stale próbują nowych rodzajów, by znaleźć swój jedyny, ulubiony, wręcz najlepszy. Kawa speciality jest najlepszą ze wszystkich rodzajów kaw na całym świecie.

Kawa speciality - co to jest?

Najpierw warto sprecyzować czym dokładnie charakteryzuje się ta kawa. Przede wszystkim taka kawa musi uzyskać pozytywną opinię certyfikowanego degustatora, po spróbowaniu określa w skali 100-punktowej na ile punktów zasługuje kawa. Kawa, która zdobędzie powyżej 80 punktów, uzyskuje nazwę speciality. Ten rodzaj kawy znacząco różni się od zwykłych kaw dostępnych w każdym sklepie. Kawę speciality uprawia się w specjalnych warunkach, na dużych wysokościach i idealnie przystosowanej glebie pod tę uprawę. Uprawia się ją o konkretnej porze roku, a ziarna zbiera się w ściśle określonym czasie, nie przekładając zbioru na żaden inny czas. Dzięki spełnieniu wszystkich powyższych warunków, uzyskuje się kawę o niepowtarzalnym, wręcz doskonałym smaku i aromacie.

Warto wyobrazić sobie dwie filiżanki kawy, w więc ta pierwsza w smaku jest gorzka i bardzo mocna, nie ma w niej delikatności, przyjemności, nie wydobywa się z niej żaden aromat. Tak niestety smakuje większość kaw dostępnych na rynku. Natomiast druga filiżanka już jest inna, jej aromat jest intensywny, ale jednak przyjemny. Ma bardzo delikatny smak, dzięki czemu nie wymaga dosładzania ani dolewania mleka, tak jak to bywa w przypadku zwykłych kaw, które trzeba mocno posłodzić, aby zabić tę goryczkę.

Kawa włoska nie tylko dla koneserów

Kawa smakuje wyjątkowo, ma delikatny słodki smak. Kawa speciality bez wątpienia jest napojem najwyższego gatunku, bez problemu można ją zidentyfikować i poznać region, z którego pochodzi. Koneserzy kaw wręcz ją kochają, pijąc ją mogą doświadczyć lokalnych smaków – w ten sposób dowiadują się jak natura w danym regionie ukształtowała drzewa kawowe, a w ten sposób smak ziaren. Mogą poznać w ten sposób jaka nuta smakowa dominuje w określonej części świata. Naprawdę warto spróbować kawy speciality, podczas degustacji kawy z danego regionu można dowiedzieć się jaki smak i aromat panuje w tym miejscu, a wtedy można będzie stwierdzić czy kawa nam smakuje czy nie. Ta wiedza ułatwi znalezienie idealnego, ulubionego smaku. Może tak się stać, że to właśnie kawa speciality stanie się tą ulubioną, od której będziemy rozpoczynać dzień.

Niepowtarzalny smak i aromat

Takie kawy mają silny smak oraz aromatyczny zapach, każda z nich posiada charakterystyczny posmak, który trudno jest pomylić z kawami z innych regionów. Dla przykładu: z meksykańskich ziaren będzie wydobywał się zapach i smak karmelu, świeżych ziół oraz przypraw, zaś w etiopskich ziarnach można będzie wyczuć nuty różnych owoców: jagód, śliwek oraz jabłek.

Co wyróżnia kawę speciality?

Śmiało można rzec, iż kawa speciality znacznie różni się od mieszanek zwykłych kaw. Kawy speciality wyróżnia bogaty, ekskluzywny smak, który będzie największą rozkoszą dla podniebienia, z kolei mieszanki kaw nie mają już takiego smaku i aromatu, są takie „zwyczajne”. Jeśli jesteście poszukiwaczami nowych smaków to naprawdę warto choć raz spróbować kawy speciality. Będzie ona zawsze wywoływać radość odkrywania nowych, wyjątkowych smaków.
Showing 1 - 2 of 2 items
Koszyk 0 Koszyk

Brak produktów

Darmowa wysyłka! Wysyłka
0,00 zł Koszt całkowity

Zamówienie

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć