Kawa speciality

Kawa speciality to synonim jednego z najlepszych na świecie rodzajów kawy. Czym jednak dokładnie się charakteryzuje? Przede wszystkim pozytywną opinią certyfikowanego lub licencjonowanego degustatora kawy. Po...

Kawa speciality

Kawa speciality to synonim jednego z najlepszych na świecie rodzajów kawy. Czym jednak dokładnie się charakteryzuje? Przede wszystkim pozytywną opinią certyfikowanego lub licencjonowanego degustatora kawy. Po spróbowaniu napoju degustator wystawia mu ocenę w skali 100-punktowej. Wynik wyższy niż 80 punktów oznacza właśnie kawę speciality, która dzięki temu określana jest jako kawa premium.

Jak powstaje kawa speciality?

W uprawę kawy speciality wkłada się dużo wysiłku, dlatego znacznie różni się jakością od zwykłej kawy dostępnej powszechnie w sklepach. Speciality coffee uprawia się w „idealnym klimacie” - zwykle są to wysokie zbocza z doskonałą glebą. Kawa ziarnista jest uprawiana w konkretnej porze roku, a ziarna zbierane są w ściśle wyznaczonym czasie. Spełnienie wszystkich powyższych kryteriów daje efekt w postaci kawy o niepowtarzalnym smaku i aromacie.

Kawa speciality - historia

Czy kawa speciality to obecna moda? Wbrew pozorom nie – już w pierwszych latach XX wieku sprowadzano kawę z określonego rejonu Gwatemali na specjalne życzenie francuskiego Hotelu du Crillon. Dopiero w latach 70. Tea and Coffee Trade Journal zamieścił na swoich łamach określenie „speciality coffee”. Od tego czasu kawa premium stała się łatwiej dostępna i rozpowszechniła się wśród zwykłych miłośników kawy.
Showing 1 - 2 of 2 items
Koszyk 0 Koszyk

Brak produktów

Darmowa wysyłka! Wysyłka
0,00 zł Koszt całkowity

Zamówienie

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć