Opis produktu
Kawa ziarnista – 100 % arabika z północno – wschodniej części Gwatemali. Charakteryzuje się intensywnym, bogatym aromatem – miodu, czekolady z nutą owocową.
Co to jest „speciality coffee”?
Termin „speciality coffee” jest używany w odniesieniu do kawy o gradacji 80 punktów lub większej – w skali 100 punktowej przez certyfikowanego degustatora kawy SCAA (Specialty Coffee Association of America) lub licencjonowanego Q gradera (CQI).
Oznacza to, że speciality coffee definiuje się jako dowolną kawę, której wynik przekracza 80 punktów w skali 100-punktowej.
Speciality coffee różni się od„zwykłej kawy” (która często jest synonimem dla złej jakości), ponieważ speciality coffee zazwyczaj jest uprawiana w tzw. specjalnych i idealnych klimatach na dużych wysokościach, o właściwej porze roku, na glebie o szczególnych właściwościach i składzie, a następnie ziarna zbierane są w odpowiednim czasie. Wszystko to przekłada się na najbardziej ekscytującą i smaczną kawę o unikalnym smaku.
Speciality coffee istnieje od dawna, w takiej czy innej formie. Mamy tendencję do myślenia o speciality coffee jako o nowym trendzie, ale już na początku XX wieku, wymagający klienci, tacy jak Hotel du Crillon w Paryżu, określili, że ich kawa została zakupiona w specjalnych mikro-partiach z określonych regionów Gwatemali. Termin ,,speciality coffee” został po raz pierwszy użyty w latach siedemdziesiątych w czasopiśmie Tea and Coffee Trade Journal. Od tego czasu, ulepszenia wprowadzone na plantacjach, nowe technologie wprowadzone w palarniach oraz zwiększone zapotrzebowanie na wysokiej jakości kawę wprowadziły speciality coffee szerzej dostępną dla miłośników kawy na całym świecie.
Cechy sensoryczne:
Kawa ziarnista – 100 % arabika z północno – wschodniej części Gwatemali. Charakteryzuje się intensywnym, bogatym aromatem – miodu, czekolady z nutą owocową.
Co to jest „speciality coffee”?
Termin „speciality coffee” jest używany w odniesieniu do kawy o gradacji 80 punktów lub większej – w skali 100 punktowej przez certyfikowanego degustatora kawy SCAA (Specialty Coffee Association of America) lub licencjonowanego Q gradera (CQI).
Oznacza to, że speciality coffee definiuje się jako dowolną kawę, której wynik przekracza 80 punktów w skali 100-punktowej.
Speciality coffee różni się od„zwykłej kawy” (która często jest synonimem dla złej jakości), ponieważ speciality coffee zazwyczaj jest uprawiana w tzw. specjalnych i idealnych klimatach na dużych wysokościach, o właściwej porze roku, na glebie o szczególnych właściwościach i składzie, a następnie ziarna zbierane są w odpowiednim czasie. Wszystko to przekłada się na najbardziej ekscytującą i smaczną kawę o unikalnym smaku.
Speciality coffee istnieje od dawna, w takiej czy innej formie. Mamy tendencję do myślenia o speciality coffee jako o nowym trendzie, ale już na początku XX wieku, wymagający klienci, tacy jak Hotel du Crillon w Paryżu, określili, że ich kawa została zakupiona w specjalnych mikro-partiach z określonych regionów Gwatemali. Termin ,,speciality coffee” został po raz pierwszy użyty w latach siedemdziesiątych w czasopiśmie Tea and Coffee Trade Journal. Od tego czasu, ulepszenia wprowadzone na plantacjach, nowe technologie wprowadzone w palarniach oraz zwiększone zapotrzebowanie na wysokiej jakości kawę wprowadziły speciality coffee szerzej dostępną dla miłośników kawy na całym świecie.
- Waga
- 250g
COSMAI CAFFE - nowoczesna palarnia kawy założona w 2000 roku w Mediolanie. Pasja, doświadczenie, wiedza rodziny Cosmai pozwoliły osiągnąć sukces na rynkach międzynarodowych, zachowując niepowtarzalny włoski charakter. Cosmai Caffee specjalizuje się w wysokiej jakości mieszankach kaw. Ziarna pochodzą z najlepszych plantacji na świecie w Tanzanii, Meksyku, Gwatemali, Brazylii, Indii, Indonezji.
Firma stosuje specjalny system palenia ziaren Clean Air, dzięki czemu osiągnęła we wszystkich mieszankach niepowtarzalny delikatny, pozbawiony goryczki smak i intensywny aromat. Symbolem marki Cosmai są opakowania oparte o nowoczesne włoskie wzornictwo, o charakterystycznym stylu, podkreślające jakość.