Oliwa z oliwek extra virgin Hiszpańska Knolive 500 ml
Najważniejsza jest jakość.
Oliwa hiszpańska Arbequino jest najłagodniejszą ze swoich sióstr Knolive – firmy produkującej jedne z najlepszych oliw na świecie według prestiżowych rankingów EVOOWR i Word’s Best Olive Oils. Wyróżnia się wysoką jakością docenianą przez prawdziwych smakoszy.
Co sprawia, że nasza oliwa jest wyjątkowa?
Esencjonalność, delikatność, małe, owalne owoce Arbequiny o łagodnym, lekko pikantnym smaku. Oliwa Knolive Arbequino pochodzi ze starych drzew oliwnych rosnących na wyżynach sławnego Parku Narodowego Sierra Subbetica w Priego de Cordoba – uznanego przez UNESCO za geopark ze względu na swe bogactwo geologiczne. Tamtejszy łagodny klimat niezwykle sprzyja wegetacji. W efekcie, otrzymujemy doskonały sok o niepowtarzalnej jakości i właściwościach prozdrowotnych, czyli tego co w oliwie najlepsze.
Z uwagi na górzysty teren, część oliwek zbierana jest ręcznie a część mechanicznie. Następnie są poddawane procesowi tłoczenia w ciągu 24 godzin. Ekstrakcja następuje przez dwustopniowe wirowanie. Wszystko to sprawia, że oliwa zachowuje wyśmienity smak, wyjątkowy aromat i co najważniejsze - wszystkie substancje zdrowotne.
Smak i świeżość!
Esencjonalna oliwa Knolive Arbequino, z delikatnych, małych oliwek przepełnionych delikatnym smakiem. Dobrze zbudowana i świeża, średnio intensywna, o wyraźnym zapachu mieszanki owoców charakterystycznych dla tej odmiany. Zrównoważone tony z nutą jabłka, banana, liści pomidora i orzechów. Bardzo gładka i przyjemna na języku, wykończona orzechem laskowym i zielonym migdałem. Najlepiej sprawdza się w wersji surowej – do sałatek, warzyw czy świeżego chleba. Z uwagi na delikatny smak doskonale łączy się z rybami i owocami morza.
Odmiana Arbequina jest znakomitym źródłem dobroczynnych polifenoli – naturalnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko wielu poważnych chorób układu krwionośnego, jak i nowotworów.
CHARAKTERYSTYKA OLIWY
Zbiory: przełom października i listopada 2022
Data przydatności: do końca 07.2024
Cechy sensoryczne oliwy:
Smak/Aromat: Bardzo delikatna w smaku. Gładka i przyjemna na języku z wykończeniem orzecha laskowego i zielonych migdałów. Wyczuwalne nuty jabłka, banana, liści pomidora i orzechów. Delikatny aromat świeżo skoszonej trawy.
Idealna do: sałatek, surówek, warzyw, świeżego pieczywa, ryb, owoców morza, pieczonych ziemniaków, grillowanych warzyw.
Kwasowość: bardzo niska - 0,23%. Oliwy z segmentu premium nie przekraczają kwasowości 0,3%.
INFORMACJE O OLIWIE
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Rejon: Andaluzja
Odmiany oliwek: Arbequino
Rodzaj oliwy: extra virgin – najwyższej jakości oliwa z oliwek (zobacz o rodzajach , klasyfikacji)
Metoda zbiorów: mieszana-ręczna i mechaniczna
