CENA WYSYŁKI OD 9,99 ZŁ
Hiszpańska oliwa z oliwek extra virgin knolive 500 ml
Najważniejsza jest jakość.
Rodzaj, miejsce pochodzenia oliwek i sposób ich tłoczenia to kluczowe aspekty przekładające się finalnie na jakość i smak oliwy.
Oliwa hiszpańska klasy Premium - Epicur jest od 5 lat uznawana za jedną z najlepszych oliw na świecie wg specjalistycznych rankingów EVOOWR i WORLD’S BEST OLIVE OILS. W 2020 roku otrzymała 25 międzynarodowych wyróżnień, a 145 w poprzednich pięciu sezonach. Specjalnie dobrany metalizowany lakier na butelce odzwierciedla zielony kolor oliwy ze złotymi refleksami.
Dzięki temu wyróżnia się jakością, która jest doceniana przez wymagających klientów.
Co sprawia, że nasza oliwa jest wyjątkowa?
Oliwa pochodzi ze starych drzew oliwnych, otaczających najwyższą górę la Tiñosa w Parku Narodowym Sierra Subbetica w Priego de Cordoba – znanym na całym świecie.
Łagodny mikroklimat sprzyja wegetacji roślin i w całym regionie sklasyfikowano ponad 1200 gatunków flory. Ze względu na wielkie bogactwo geologiczne teren został uznany przez UNESCO za geopark. Te warunki sprawiają, że z oliwek otrzymujemy doskonały sok o unikalnych walorach jakościowych i prozdrowotnych, czyli esencję tego co jest w oliwie najlepsze.
Z uwagi na trudny górzysty teren wszystkie oliwki zbierane są ręcznie. Na tym etapie odbywa się już pierwsza staranna selekcja owoców, dzięki temu tylko w pełni wartościowe oliwki poddawane są procesowi tłoczenia w ciągu 24 godzin.
Dlatego mamy pewność, że oliwa zachowuje doskonały smak, aromat i całe bogactwo substancji zdrowotnych.
Smak i świeżość!
W efekcie oliwa Epicur jest dla każdego, kto chce się odżywiać zdrowo. Owocowa świeżość oliwy podkreśla od razu smak każdej sałatki, surówki. Najlepiej sprawdza się spożywana na surowo, jako dodatek do sałatek, surówek, warzyw i świeżego pieczywa
Zachwyci Cię dodana do sałatki, surówki, kromki świeżego chleba.
CHARAKTERYSTYKA OLIWY
Zbiory: przełom października i listopada 2021
Data przydatności: do końca 08.2023
Cechy sensoryczne oliwy:
Smak/Aromat: pierwsze odczucie to dominujący smak pysznych owoców. Pachnący, delikatny smak liści pomidora, świeżo ściętej trawy i zielonych migdałów, zakończony odrobiną goryczki, przesłonięty przyjemną nutą białego pieprzu. Świeży i owocowy posmak jabłek i zielonych bananów. Jest to oliwa o bardzo bogatym, złożonym aromacie i harmonijnym smaku.
Idealna do: sałatek, surówek, warzyw, świeżego pieczywa, ryb, pieczonych ziemniaków, grillowanych warzyw.
Kwasowość: bardzo niska - 0,16%. Oliwy z segmentu premium nie przekraczają kwasowości 0,3%.
INFORMACJE O OLIWIE
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Rejon: Andaluzja
Odmiany oliwek: Hojiblanca, Picuda
Rodzaj oliwy: extra virgin – najwyższej jakości oliwa z oliwek (zobacz o rodzajach klasyfikacji)
Metoda zbiorów: ręczna
