Hiszpańska oliwa z oliwek extra virgin knolive 500 ml
Jakość i smak oliwy zależą głównie od rodzaju, miejsca pochodzenia oliwek i sposobu ich tłoczenia.
Oliwa hiszpańska klasy Premium – Knolive Hojiblanco jest produkowana przez firmę , która jest wymieniana w najważniejszych międzynarodowych rankingach oliw: EVOOWR i WORLD’S BEST OLIVE OILS.
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Oliwki odmiany Hojiblanca pochodzą ze starych drzew oliwnych, które otaczają najwyższą górę la Tiñosa w Parku Narodowym Sierra Subbetica w Priego de Cordoba – Andaluzja.
Łagodny śródziemnomorski klimat, odpowiednie nasłonecznienie sprzyjają wegetacji roślin. Na tym obszarze zostało sklasyfikowanych ponad 1200 gatunków flory. UNESCO uznało ten region za geopark z uwagi na bogactwo geologiczne terenu.
Takie warunki naturalnie sprzyjają uprawie oliwek, z których otrzymujemy oliwę o wysokich walorach jakościowych i prozdrowotnych. Staranna selekcja owoców oliwek oraz proces tłoczenia w ciągu 24 godzin od zbiorów sprawiają, że oliwa Knolive Hojiblanco zachowuje wyjątkowy smak, aromat, świeżość oraz całe bogactwo substancji zdrowotnych. Wysoka zawartość kwasów jednonienasyconych wpływa korzystnie na nasz układ sercowo-naczyniowy, obniżając zawartość trójglicerydów i cholesterolu LDL (sprawdź poniżej zestawienie wartości odżywczych).
Odkryj owocową świeżość, dodając oliwę Knolive do sałatek, surówek, warzyw, świeżego pieczywa. Poczuj różnicę!
CHARAKTERYSTYKA OLIWY
Zbiory: przełom października i listopada 2021
Data przydatności: do końca 08.2023
Cechy sensoryczne oliwy:
Smak/Aromat: wyczuwalna nuta aromatycznych roślin i liści pomidora. Pierwszy odczucie na języku jest słodkie, delikatnie gorzkie, potem lekko pikantne na zakończeniu. Pozostawia wyraźne uczucie świeżości. W aromacie wyczuwalne nuty fig, jabłek , zielonych bananów.
Idealna do: sałatek, surówek, warzyw, świeżego pieczywa, pieczonych ziemniaków, grillowanych warzyw, mięsa.
Kwasowość: bardzo niska - 0,17%. Oliwy z segmentu premium nie przekraczają kwasowości 0,3%.
INFORMACJE O OLIWIE
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Rejon: Andaluzja
Odmiany oliwek: Hojiblanca
Rodzaj oliwy: extra virgin – najwyższej jakości oliwa z oliwek (zobacz o rodzajach, klasyfikacji).
Metoda zbiorów: ręczna, mechaniczna
