Makarony

Makarony

COLACCHIO MAKARON PAPARDELE 500G

Colacchio
8012941150104
13,99 zł
Opis produktu Makaron włoski, najwyższej jakości - Mamma Isa - produkowany wg. starej włoskiej tradycji w Kalabrii.  Składniki: semolina – gruboziarnista mąka, otrzymywana z pszenicy twardej (durum), woda. Do produkcji wykorzystywane są tylko włoskie wysokiej jakości - certyfikowane surowce. Makaron nie zawiera konserwantów oraz barwników. Produkty...
Makarony

COLLACCHIO MAKARON SCIALATELLI 500G

Colacchio
8012941150074
13,99 zł
Opis produktu Makaron włoski, najwyższej jakości - Mamma Isa - produkowany wg. starej włoskiej tradycji w Kalabrii.  Składniki: semolina – gruboziarnista mąka, otrzymywana z pszenicy twardej (durum), woda. Do produkcji wykorzystywane są tylko włoskie wysokiej jakości - certyfikowane surowce. Makaron nie zawiera konserwantów oraz barwników. Produkty...
Makarony

COLACCHIO MAKARON FUSILLI 500G

Colacchio
8012941150111
12,99 zł
Opis produktu Makaron włoski, najwyższej jakości - Mamma Isa - produkowany wg. starej włoskiej tradycji w Kalabrii.  Składniki: semolina – gruboziarnista mąka, otrzymywana z pszenicy twardej (durum), woda. Do produkcji wykorzystywane są tylko włoskie wysokiej jakości - certyfikowane surowce. Makaron nie zawiera konserwantów oraz barwników. Produkty...
Makarony

COLACCHIO MAKARON PENNE BRIGATE 500G

Colacchio
8012941150159
11,99 zł
Opis produktu Makaron włoski, najwyższej jakości - Mamma Isa - produkowany wg. starej włoskiej tradycji w Kalabrii.  Składniki: semolina – gruboziarnista mąka, otrzymywana z pszenicy twardej (durum), woda. Do produkcji wykorzystywane są tylko włoskie wysokiej jakości - certyfikowane surowce. Makaron nie zawiera konserwantów oraz barwników. Produkty...

Makarony włoskie

Jak wiadomo Włochy słyną z różnych rodzajów makaronów, nie bez powodu są nazywane krajem makaroniarzy. Dla mieszkańców Italii dzień bez makaronu jest dniem straconym, oni wręcz kochają je jeść. Każdy makaron nadaje się do innego sosu, np. karbowany makaron pochłonie duże ilości sosu, niż taki o gładkiej powierzchni, więc śmiało można połączyć go z gęstymi sosami. Z kolei cienkie makarony nie potrzebują dużej ilości sosu i dobrze zgrywają się z rzadszymi konsystencjami, za to makaron o wyrazistych wgłębieniach łatwo się faszeruje.

Rodzaje makaronów włoskich - makaron spaghetti

Najbardziej popularnymi makaronami są spaghetti i penne, to one najczęściej goszczą w naszych domach. W pierwszej kolejności wyjaśnijmy co to jest spaghetti, a więc jest to najbardziej znany całemu światu makaron, uwielbiany przez wszystkie narodowości. Wywodzi się z Neapolu, a jego autorem jest Antonio Viviani. Twórca tego makaronu wymyślił taką nazwę ze względu na jego długość, bowiem pierwszy makaron spaghetti mierzył aż 50 cm! Ze względu na to, że mało wygodnie było go pakować to długość została skrócona do 25 cm. Grubość wszystkich spaghetti jest taka sama. Wykorzystać można go do naprawdę wielu dań, które zawierają mięso i warzywa.

Rodzaje makaronów - makaron penne

Teraz przejdziemy do drugiego najbardziej popularnego makaronu czyli penne. Ten rodzaj makaronu zasadniczo różni się od spaghetti, gdyż jego kształt wyglądem przypomina skośną rurkę. Makaron ten pochodzi z południowej części Włoch, z regionu Kampania. Najciekawsze jest to, że penne może mieć kilka różnych struktur – gładką, prążkowaną, rurkowatą i karbowaną. Niby ten sam rodzaj makaronu, a posiada jednak zupełnie różne kształty, dlatego Włosi chętnie stosują go do przeróżnych potraw, zarówno do zapiekanek, sosów, jak i do zup. Makarony można dodawać także do sałatek na zimno, a nawet do mięsnego gulaszu. Ile głów, tyle kulinarnych pomysłów.

Rodzaje makaronów - makaron fusilli

Na tym nie koniec, to nie jedyne rodzaje makaronów, z których słyną Włosi. Fusilli, to także rodzaj włoskiego makaronu, my Polacy mówimy na niego świderki, ze względu na skręcony kształt, jednak we Włoszech mówi się na owy makaron – rotini. Ten makaron pasuje praktycznie do wszystkich potraw, pasuje zarówno do lekkich jak i ciężkich sosów, zapiekanek oraz jako dopełnienie zup.

Rodzaje makaronów - makaron pappardelle

Papardelle to również popularny włoski makaron, pochodzi z środkowo - północnej części Włoch. Włosi podają ten makaron w różnych formach, zestawiając z warzywami i mięsem. Niesamowicie nadaje się do gęstych sosów.

Inne rodzaje makaronów włoskich - makarony farfalle i lasagne

Na koniec warto wspomnieć jeszcze o dwóch rodzajach makaronów, które również są popularne farfalle i lasagne. Na farafalle w naszym kraju mówi się kokardki. Makaron ten wytwarza się z ciasta wycinanego w kwadraciki zaciśnięte po środku, przez co tworzy się forma takiego właśnie "motylka". Makaron idealnie komponuje się z dodatkami warzywnymi, a także kremowymi. Ostatni, jakże dobrze wszystkim znany włoski makaron to lasagne. Są to prostokątne płaty makaronu, o gładkiej idealnej konsystencji. Takie płaty przekłada się rozmaitymi sosami, a następnie zapieka, stąd wzięło się znane wszystkim, bardzo popularne Lasagne alla Bolognese. Jak widać Włosi zasłynęli z przeróżnych rodzajów makaronów i bez wątpienia ludziom z całego świata kuchnia włoska kojarzy się właśnie z tymi produktami.

Produkt dodany do listy życzeń