Miód lawendowy z Portugalii
Wyjątkowość tego miodu wynika przede wszystkim z niezwykłego jego smaku. To wysokiej jakości produkt, który nie tylko znakomicie smakuje, ale również i który wykazuje ogromne właściwości lecznicze. Daje bardzo specyficzny posmak, w którym można zakochać się od pierwszego spróbowania. Miód lawendowy stanowi zgoła inny produkt, niż klasyczny miód lipowy czy miód gryczany, dlatego też jak najbardziej warto dodać go do swojej gamy produktów w kuchni. Ma on szerokie zastosowanie i dla miłośników miodu i miodowych produktów, stanowi niewątpliwie obowiązkowe must have.
Sama lawenda jest wyjątkową rośliną, która sprawdza się nie tylko w kuchni, ale również w ziołolecznictwie, w aromatoterapii czy też w ozdabianiu wnętrz. Obok tego zapachu trudno jest przejść obojętnie. Pszczoły chętnie zbierają lawendowy pyłek, z którego później powstaje ten niezwykły w swoim smaku miód. Ta odmiana lawendy wąskolistnej lub szerokolistnej rośnie w Portugalii i tam właśnie tworzy się pasieki, z których pozyskuje się miód lawendowy o złotym kolorze. Ma wysoką zawartość sacharozy, więc jest ona wartościowym źródłem przyswajalnej energii, zastępując znakomicie biały cukier.
Miód lawendowy z Portugalii - idealny dodatek do wielu pyszności
Chcąc znaleźć doskonały zamiennik dla cukru, niewątpliwie ten właśnie miód sprawdzi się w tej roli znakomicie. Może on być dodatkiem do licznych wypieków, może smakować wyśmienicie z pieczywem, można z jego pomocą zrobić przepyszną lemoniadę czy wyjątkową w swoim smaku herbatę. Pyszne miody Santa Maria Bio lawendowe, to wyjątkowość w każdym tego słowa znaczeniu. W porównaniu do innych miodów, ten jest bardzo specyficzny i jak najbardziej warty skosztowania przez każdego.
Jak stosować miód lawendowy?
Miód lawendowy można stosować według własnego uznania, zarówno jako dodatek do dań, jak również i dla miłośników takich produktów, po prostu samodzielnie, jako najlepszą formę smakołyku. W każdej postaci, będzie on wyborny. Ten kwiatowy zapach, będący składnikiem wielu olejków eterycznych, ale i niezwykły smak, który pozwala uzyskać doskonały miód sprawiają, że jak najbardziej warto na produkty z lawendy stawiać i w pełni wykorzystywać możliwości tej niezwykłej rośliny.
Miód lawendowy - właściwości lecznicze i prozdrowotne działanie
Oprócz samego smaku, miód taki ma ogromne właściwości lecznicze. Korzystnie wpływa między innymi na pracę serca, w tym na cały układ krwionośny. Polecany jest osobom mającym słabą odporność, bowiem jest doskonały do poprawy pracy układu odpornościowego. W sposób szczególny działa w profilaktyce przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych. Poprawia on apetyt, łagodzi mdłości, wpływa na trawienie. Wykazuje właściwości prozdrowotne, łagodzi podrażnienia, wpływa na układ nerwowy, ma działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Ponadto, jest dobry w walce z miażdżycą, reguluje pracę układu trawiennego i układu pokarmowego, jest doskonały dla skóry. Miód lawendowy jest lekiem na wiele chorób.
Przeciwwskazania do zażywania miodu z lawendy
Prawdą jest, iż zawarte w miodzie lawendowym składniki są doskonałe i warto włączyć je swojej diety, jednak nie w każdym przypadku można taki miód stosować. Nie jest to dobry wybór dla diabetyków i osób z insulinoodpornością, dla kobiet w ciąży z cukrzycą ciążową, jak również i dzieci poniżej 1 roku życia.
Zamówienie w advancedfood.pl
Miód z dzikiej lawendy to jak najbardziej doskonały produkt absolutnie dla wszystkich. Ma cenne składniki bioaktywne, sprawdza się przy wielu schorzeniach, jest doskonały w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego i psychicznego. Słodki smak tego miodu, a także niezwykły aromat sprawia, że można wykorzystywać go na wiele sposobów, zarówno w kuchni, jak również i w kosmetyce. Jeśli więc najwyższej jakości miód o wysokiej zawartości sacharozy w porównaniu do innych miodów, wspaniałe jego walory prozdrowotne i prawdziwa bomba witamin, to jak najbardziej warto postawić na ten właśnie słoik prawdziwych smakołyków.