Opis produktu
Lawenda to wspaniała roślina, której walory sprawiają, że wykorzystuje się ją chętnie w aromaterapii, ziołolecznictwie, ozdabianiu wnętrz. Jej charakterystyczny zapach uwodzi też pracowite pszczoły, które skrzętnie zbierają lawendowy pyłek na polach dzikiej lawendy w Portugalii, a następnie przetwarzają go na doskonałej jakości miód dostępny w naszej ofercie.
Dlaczego warto wybrać miód z dzikiej lawendy?
Dzika lawenda wąskolistna lub szerokolistna rośnie obficie w niektórych rejonach Portugalii, gdzie zakłada się pasieki. To stamtąd pozyskujemy oryginalny miód lawendowy, który nie tylko doskonale smakuje, ale przede wszystkim jest ceniony z uwagi na swoje walory prozdrowotne. Miód ma złoty kolor i wysoką zawartość sacharozy w porównaniu z innymi miodami. Tym samym jest bardzo wartościowym źródłem łatwo przyswajalnej energii, którym z powodzeniem można zastępować biały cukier w diecie. Charakterystyczny lawendowy aromat miodu czyni go produktem idealnym dla smakoszy.
Miód lawendowy – właściwości lecznicze
Miód z dzikiej lawendy to produkt bogaty w cukry proste, ale również cenne składniki bioaktywne, zapewniające wsparcie lecznicze w rozmaitych schorzeniach. Szczególnie chętnie wykorzystuje się go we wspomaganiu leczenia oraz profilaktyce przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych. Związki wspomagające działanie układu pokarmowego zawarte w miodzie lawendowym sprawiają, że doskonale poprawia on apetyt, łagodzi mdłości, a nawet poprawia trawienie. Warto stosować go w okresie jesienno-zimowym, a także w okresach wzmożonego wysiłku fizycznego i psychicznego, gdyż wpływa ogólnie na poprawę witalności i kondycji.