Organiczny Ocet Balsamiczny z Modeny...

Organiczny Ocet Balsamiczny z Modeny DOP/IGP -12 letni - Bio Demeter, Guerzoni 100ml

299,00 zł
Brutto

CENA WYSYŁKI OD 9,99 ZŁ

Zamówienia złożone do godziny 11:00 są wysyłane tego samego dnia (w dni robocze).

logo bio demeter

Ocet balsamiczny z Modeny IGP

Oferujemy jedyny w swoim rodzaju ocet balsamiczny z Modeny, który cieszy się ogromnym uznaniem na całym świecie. To produkt o bardzo prestiżowym statusie D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta), co oznacza, że pochodzi on z określonego regionu i spełnia najwyższe standardy jakości. 

Nasz wyjątkowy ocet balsamiczny z Modeny to prawdziwa perełka. Co go wyróżnia? To wyjątkowa historia, oparta na pasji i trosce o jakość. Już od samego początku, nasza Acetaia Guerzoni działała wyłącznie na winogronach organicznych i biodynamicznych , które pochodzą wyłącznie z naszej farmy.

Proces produkcji to prawdziwa magia. Nasz ocet leżakuje w różnych beczkach, każda z nich z innego rodzaju drewna, różniącego się wielkością. To zgodne z biodynamicznym podejściem, które łączy każdą beczkę z planetą Układu Słonecznego. Wiśnia to księżyc, wenus to akacja, rtęć to morwa, jesion to słońce, proszek marsjański to dąb, klon jowiszowy to kasztan, a jałowiec to Saturn. Ten niezwykły proces dojrzewania trwa do 12 lat, nadając octowi balsamicznemu z Modeny niepowtarzalny smak i aromat.

Przed butelkowaniem dokładnie kontrolujemy jakość. Komisja Degustacyjna w Izbie Handlowej w Modenie analizuje gęstość, kwasowość i organoleptyczne właściwości produktu, zapewniając jego doskonałość. To sprawia, że nasz ocet zyskuje prestiżową nazwę "Tradycyjny Ocet Balsamiczny z Modeny". 

To nie tylko produkt, to symbol włoskiej gastronomii, który doskonale komponuje się z głównymi daniami.

Tego typu ocet świetnie pasuje , jako dodatek do mięs i dojrzewających serów, do dań z surowych i grillowanych ryb,

a wyjątkowo do lodów i świeżych owoców. Doskonały jako środek trawienny na koniec posiłku, ocet balsamiczny z Modeny zawiera wiele właściwości organoleptycznych, które są cenne dla trawienia i dla naszego organizmu.

Certyfikaty: BIO, BIO DEMETER. Tutaj przeczytasz co to jest certyfikat DEMETER

Tutaj znajdziesz interesujące informacje o producencie.

Tradycyjny Ocet balsamiczny – właściwości zdrowotne

Oprócz niezwykłego, wyrazistego, charakterystycznego smaku, ocet balsamiczny wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, dlatego też tak ważne jest jego codzienne zażywanie. Na co więc wpływa spożywanie octu? Jakie są cenne właściwości octu balsamicznego? Po pierwsze, wpływa on na prawidłową pracę układu trawiennego, w tym pozwala usunąć zbędne kilogramy, wpływa na pracę trzustki i wątroby oraz pracę jelit. Po drugie, ocet ten wykazuje właściwości oczyszczające, w tym między innymi uwalniając wolne rodniki. Po trzecie, ten jakże wyśmienity dodatek do potraw kuchni całego świata, ma ogromne znaczenie dla pracy układu krwionośnego. Reguluje ciśnienie krwi, wpływa na odpowiedni poziom cukru. Często też jest stosowany na skórę, walcząc z różnymi jej problemami. 

Zastosowanie octu balsamicznego z moszczu winogron - do czego dodawać ocet balsamiczny?

Ocet balsamiczny z moszczu winogronowego, z najlepszych odmian winogron, można tak naprawdę dodawać do wszystkiego. Sprawdzi się i do dań serwowanych wytrawnie i do tych na słodko. Taki ocet winny - aceto basamico di Modena to jak najbardziej idealny zakup dla każdej kuchni. Ocet balsamiczny sprawdzi się do tworzenia jeszcze bardziej wyrazistych i jedynych w swoim rodzaju dań. 

Produkcja octu balsamicznego z Modeny - jak powstaje ocet balsamiczny?

Ocet balsamiczny to wieloetapowy i niezwykle długi okres jego przygotowania. Kluczowe znaczenie mają winogrona, od których tak naprawdę zależy smak tego specyfiku. W następnej kolejności ważną rolę odgrywa gotowanie moszczu winogronowego, który następnie przekładany jest w formie zagęszczonego soku do drewnianych beczek, gdzie musi odpowiednią ilość czasu leżakować. Oryginalny ocet balsamiczny powstaje wedle sprawdzonych receptur, gdzie każdy najmniejszy detal i szczegół ma niezwykle duże znaczenie. Ocet balsamiczny produkowany z najlepszych winogron, to kwintesencja smaku i aromatu absolutnie dla każdego. 

Najlepszy ocet balsamiczny (aceto balsamico tradizionale di Modena)

Tradycyjny ocet balsamiczny produkowany z wyselekcjonowanych winogron z Modeny, to najlepszy wybór, na jaki tylko można postawić. Ten ocet balsamiczny otrzymuje się z winogron, które pozwalają uzyskać tak niezwykły i oryginalny smak gotowego produktu. Jedno jest pewne - takiego produktu z regionu Modeny nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. 

Sos balsamiczny jako dressing do sałatek, do owocowych deserów, do mięs i innych potraw

Ocet doskonale łączy się z różnorodnymi daniami. Będzie stanowił główny składnik dressingu do sałatek, sprawdzi się w połączeniu z mięsem, z owocowymi deserami i innymi smakołykami. Ten pochodzi z Włoch i dzięki leżakowaniu w drewnianych beczkach, jest w stanie w pełni w każdej swojej butelce uzyskać pełnię aromatu i smaku. 

Dobry ocet balsamiczny od advancedfood.pl - prawdziwy ocet z Modeny dop i i.g.p 

Jeśli chcecie postawić na ten właśnie produkt z najwyższej półki, w naszym sklepie jest on dostępny w najlepszej wersji - ocet balsamiczny z Modeny, jako produkt numer jeden na rynku w tej kategorii produktów. 

organiczna biodynamika

Cechy sensoryczne:

ocet cechy sensoryczne

ocet balsamiczny organiczny

ocet balsamiczny organiczny

 
GUERZON.OCET.12LAT.100ML

Historia firmy Guerzoni

W naszym sklepie gourmet pragniemy przedstawić Państwu nie tylko wyjątkowe smaki, ale także niezwykłe historie. Jedną z nich jest opowieść o firmie Guerzoni, która zaczyna się od dziadka Arduino i babci Ziny. Po latach ciężkiej pracy na nizinach Modeny, korzystając z oszczędności całego życia, zdołali zakupić stary domek otoczony winnicami. Ich syn, Felice (ojciec Lorenzo, obecnie kierujący firmą) i jego żona Iride (matka Lorenzo), postanowili stopniowo przekształcić te winnice w model organicznego i biodynamicznego rolnictwa.

To było wyzwanie, ale głęboki szacunek do natury i miłość do ziemi pozwoliły im pokonać wszelkie trudności. Już na początku lat 80. nasze gospodarstwo spełniało wytyczne określone przez niemiecki organ kontrolny Demeter, choć we Włoszech jeszcze nie istniało coś takiego jak certyfikacja ekologiczna. Również w tamtych latach rozpoczęto produkcję tradycyjnego octu balsamicznego z Modeny.

Dziś jesteśmy dumni z naszej unikalnej pozycji na rynku. Nasza fabryka octu jako jedyna na świecie posiada zarówno certyfikat ekologiczny, jak i biodynamiczny, co podkreśla nasze oddanie zdrowemu, ekologicznemu rolnictwu oraz produkcji.

Guerzoni to nie tylko firma. To historia rodziny z pasją do ziemi. Dziś Lorenzo, syn Felice i Iride, kontynuuje rodzinne tradycje. Od matki nauczył się opowiadać tę wyjątkową historię, a od ojca odziedziczył miłość do ziemi oraz radość obserwowania, jak kiście winogron rosną i dojrzewają.

W obliczu szybko zmieniającego się świata, Acetaia Guerzoni postanowiła podjąć wyzwanie czasów, rozszerzając swoją sieć handlową na ponad 40 krajów i wyposażając się w nowoczesną i wydajną strukturę produkcyjną. Jednak nasza innowacja opiera się na głębokim zrozumieniu wartości, które nas wspierają. Mamy silne korzenie i jasną wizję przyszłości.

Nasza misja to pozyskiwanie produktów w zgodzie z tradycją, aby przekazać każdemu smak przeszłości i ducha naszych dziadków. Nie próbujemy narzucać naturze naszej woli za pomocą środków chemicznych czy inwazyjnych technik. Słuchamy jej i dajemy się prowadzić oferując, to co najlepsze.

guerzoni

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do listy życzeń