MANA GEA ORGANICZNA, NIEFILTROWANA OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN, EARLY HARVEST, 500 ML
CENA WYSYŁKI OD 9,99 ZŁ
Organiczna Oliwa z oliwek Grecka extra virgin 0,5l
Organiczna oliwa pochodząca z pierwszych zbiorów w połowie października. Oliwki odmiany Athinolia zbierane są ręcznie, a następnie starannie selekcjonowane i tłoczone tego samego dnia, aby zachować w pełni aromat oraz właściwości zdrowotne i smakowe. Intensywna i wyrazista, o owocowym posmaku, gęsta oliwa o dużej zawartości chlorofilu, który nadaje jej zieloną barwę. W sezonie zbiorów jest to pierwsza oliwa. Zawiera naturalne cząstki oliwek, osadzające się na dnie butelki. Nie jest poddawana procesowi filtracji.
Oliwa z wczesnych zbiorów ma dużą zawartość polifenoli i antyoksydantów, które chronią przed nowotworami, chorobami układu krążenia oraz spowalniają proces starzenia się organizmu.
Oliwy Mana Gea wprowadziliśmy, jako pierwsze do naszej oferty, doceniając ich smak, właściwości oraz szczególny rejon w Grecji.
Próbując oliwę z oliwek zwykle nie zastanawiamy się jak to się stało, że jest tak doskonała, co jest zupełnie zrozumiałe – delektujemy się jej smakiem, konsystencją, aromatem, podziwiamy jak świetnie pasuje do potrawy. Twórcą sukcesu oliw Mana Gea jest właściciel farmy – Dimitrios Kotaridis, z którym współpracujemy od wielu lat. Poniżej przedstawiamy jego wypowiedź z naszego pierwszego spotkania , która najlepiej oddaje całą filozofię marki Mana Gea.
Mana Gea (czyli "Matka Ziemia w starożytnej grece") narodziła się z naszej miłości do świętych owoców oliwek w Monemvasii ( zwanej Gibraltarem Grecji), Lakonii, regionie bogatym w tradycję produkcji oliwy z oliwek, który wciąż ewoluuje z poszanowaniem naturalnego rytmu naszej pięknej ziemi. Każda produkowana przez nas butelka jest świadectwem tej miłości, chęci dzielenia się niezbędnym składnikiem każdego z naszych rodzinnych posiłków, dzięki czemu możesz odtworzyć te niezapomniane wrażenia z własną rodziną, gdziekolwiek jesteś na świecie. Nie powiemy Wam, że nasza jest „najlepsza na świecie”, bo coś takiego nie istnieje. Doskonałe oliwy z oliwek istnieją na całym świecie, a najbardziej niezwykłe oliwy z oliwek są znane z tego, że pomijają wszystko to co jest związane z ego. Wierzymy jednak, że Mana Gea wyróżnia się czystą radością, z jaką nadal ją tworzymy, oraz wspomnieniami związanymi ze zdrowymi i pysznymi posiłkami. W życiu kieruję się ideą znanego greckiego filozofa: „Jeśli tracisz swoją indywidualność, tracisz siebie. Jeśli zatracisz siebie, społeczeństwo jest stracone…” (Αrystoteles 384 p.n.e. – 322 p.n.e. ” )
Jak powstała Mana Gea?
Od lat uniwersyteckich marzeniem Dimitriosa było dzielenie się doświadczeniem , które miał z oliwą z oliwek, jako dziecko, towarzysząc swojemu dziadkowi Iliasowi przy zbiorach oliwek i tłoczeniu owoców. Przez wiele lat pracował w biznesie modowym w Grecji i Europie Wschodniej , jednocześnie uczył się jak należy dbać o drzewa oliwne , co jest ważne w trakcie zbiorów i w procesie produkcji oliwy extra virgin. Dimitrios miał tylko jeden cel dostarczać i dzielić się tą oliwą z całym światem, aby dziedzictwo przetrwało w przyszłości, przez kolejne pokolenia, od ojca do synów. Jego marzenie spełniło się w 2008 roku, kiedy wraz ze swoim bratem i przyjacielem Leonidem zrealizowali pierwsze duże zamówienie na oliwę dla klienta w Kijowie na Ukrainie. To wtedy właśnie powstała nazwa marki Mana Gea. Eksport do kolejnych krajów był już tylko kwestią czasu. Wkrótce zgłosili się klienci m.in. z USA, UK, Szwecji.
Dimitrios szczerze i bezpośrednio tak mówi o swojej życiowej pasji:
Co oznacza drzewo oliwne dla nas?
Jest to autentyczny pomnik przyrody, który łączy ludzi współczesnych z ich bezpośrednimi przodkami oraz tymi, którzy szczepili drzewka, brali udział w zbiorach , tłoczeniu oliwek. Drzewo oliwne jest święte. Uprawiamy je i traktujemy z szacunkiem, honorem i pasją. Dorastaliśmy, uczyliśmy się, żyliśmy i bawiliśmy się razem z naszymi drzewami oliwnymi, dlatego czujemy się odpowiedzialni i szczęśliwi. Nawet jeśli ktoś nie traktuje ich dobrze , nie przestają rodzić owoców i kwiatów.
Doskonałe oliwy z oliwek można znaleźć na całym świecie. Dla nas nikt nie produkuje, wszystko robimy sami. W co wierzymy jako zespół Mana Gea: nikt nie ma prawa twierdzić, że to najlepsza oliwa z oliwek na świecie. Głęboko szanujemy każdego, kto wszędzie wkłada taką samą pasję i wiedzę jak my, aby dostarczać oliwę z oliwek ludziom i ich dzieciom. - Wszystkich nas rozpraszają social media,gwiazdy, konkursy, lajki (!), nagrody, co jest dobre, a co złe, kto jest lepszy i co sprawia, że jest lepiej. W OGÓLE TEGO NIE UDOSTĘPNIAMY!! - Dlatego nigdy nie braliśmy i nie planujemy brać udziału w żadnych międzynarodowych konkursach oliwy z oliwek - Największą satysfakcją dla nas jest obserwowanie reakcji ludzi, kiedy próbują naszej oliwy z oliwek w kawałku chleba i uśmiechają się!!!! To nasza nagroda!
Jakie wartościowe zmiany wprowadziła Mana Gea na rynku oliw extra virgin?
· Jedna z pierwszych greckich firm , która wprowadziła do sprzedaży oliwy extra virgin w oparciu o różne odmiany oliwek, wzbogacając w ten sposób smak i aromat. Do tego momentu firmy ograniczały się do produkcji oliwy z jednego gatunku oliwek.
· Pierwszy producent w Grecji , oferujący niefiltrowaną oliwę extra virgin .
· Pierwsza na świecie firma, oferująca oliwę extra virgin z 300 letnich drzew oliwnych.
· W rejonie Monemvasii Mana Gea , jako pierwsza firma zaoferowała klientom możliwość uczestniczenia w panelach degustacyjnych i ekstrakcji oliwek
Mana Gea Early Harvest to oliwa produkowana w pierwszej kolejności z wczesnych zbiorów w całości z zielonych oliwek Athinoelia zbieranych w sadach w połowie października. Oliwki Athinoelia zbierane na początku sezonu są młode i zawierają niewielki procent oliwy, co nadaje im intensywny i mocny smak. To również oznacza, że do wyprodukowania butelki oliwy potrzeba znacznie więcej oliwek.
Zielone oliwki mają nieco mniej oleju, więcej goryczy i mają wyższą zawartość polifenoli.
Edycja limitowana: ograniczony czas na zbieranie niedojrzałych oliwek uniemożliwia produkcję dużych ilości oliwy. Oferujemy ten typ oliwy tylko okresowo.
CHARAKTERYSTYKA OLIWY
Zbiory: od 10.10.2022 r. do 05.11.2022 r.
Data przydatności: do końca 06.2024 r.
Smak/Aromat : świeże oliwki, bogate, owocowe, pikantne i trwałe. Cechy te są tym silniejsze, im świeższy jest produkt po spożyciu. Głęboki, intensywny owocowy smak z wyrazistym posmakiem ostro -pikantnym.
Kwasowość: bardzo niska ≤ 0,35%
Z uwagi na bardzo intensywny smak , powyższe właściwości oraz wysoką zawartość biofenoli rekomendujemy tę oliwą spożywać na czczo, a nie jako dodatek do dań, potraw.
W Grecji tego typu oliwy używane są również jako dressing do sałatek lub dodatek do świeżego pieczywa dipów, steków.
INFORMACJE O OLIWIE
Kraj pochodzenia: Grecja
Rejon: Monemvasia
Odmiany oliwek: Athinoelia
Rodzaj oliwy: organiczna extra virgin – najwyższej jakości oliwa z oliwek
Certyfikat: Bio Hellas
Polifenole : 550-650
Procedura ekstrakcji: do 8 godzin (od momentu zbioru oliwek). Temperatura ekstrakcji: 21°C.
Metoda zbiorów: ręczna/mechaniczna
Cechy sensoryczne:
Organiczna oliwa pochodząca z pierwszych zbiorów w połowie października. Oliwki odmiany Athinolia zbierane są ręcznie, a następnie starannie selekcjonowane i tłoczone tego samego dnia, aby zachować w pełni aromat oraz właściwości zdrowotne i smakowe. Intensywna i wyrazista, o owocowym posmaku, gęsta oliwa o dużej zawartości chlorofilu, który nadaje jej zieloną barwę. W sezonie zbiorów jest to pierwsza oliwa. Zawiera naturalne cząstki oliwek, osadzające się na dnie butelki. Nie jest poddawana procesowi filtracji.
Oliwa z wczesnych zbiorów ma dużą zawartość polifenoli i antyoksydantów, które chronią przed nowotworami, chorobami układu krążenia oraz spowalniają proces starzenia się organizmu.
Early Harvest to oliwa o limitowanej produkcji, dostępna tylko sezonowo.
Certyfikat BIO-EU i USDA Organic
Bardzo niska kwasowość ≤ 0,3%
Certyfikat PGI
Cechy sensoryczne:
