Oliwa grecka

Opis produktu Organiczna oliwa wytwarzana ze zbieranych ręcznie  oliwek odmiany Athinolia z gaju oliwnego, pielęgnowanego przez pokolenia, gdzie  drzewa mają co najmniej 300 lat. Łagodny smak, wyjątkowy aromat , niska kwasowość poniżej 0,3% pozostają niezmienne od stuleci. Seria limitowana. Certyfikat BIO-EU i USDA Organic Charakterystyczny łagodny,...
Oliwa grecka

MANA GEA OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN ,750ML

5200113220028
35,58 zł
Opis produktu Oliwa – połączenie dwóch odmian Koroneiki i Athionelia Odmiana Athionelia gwarantuje wysoką jakość, uważana przez ekspertów za jedną z najlepszych na świecie Średnio intensywny, owocowy posmak Pochodzi z wyselekcjonowanych zbiorów Bardzo niska kwasowość ≤ 0,3% Certyfikat PGI Cechy sensoryczne:
MANA GEA ORGANICZNA OLIWA Z OLIWEK  EXTRA VIRGIN
Obecnie brak na stanie
38,63 zł
Opis produktu Oliwa z oliwek z uprawy ekologicznej, produkowana z odmiany Koroneiki bez stosowania nawozów, środków konserwujących Certyfikat BIO-EU i USDA Organic Charakterystyczny łagodny, niepowtarzalny smak i aromat Bardzo niska kwasowość ≤ 0,3% Certyfikat PGI Cechy sensoryczne:
Opis produktu Niefiltrowana oliwa z oliwek z uprawy ekologicznej, produkowana z odmiany Koroneiki bez stosowania nawozów, środków konserwujących Certyfikat BIO-EU i USDA Organic Intensywny zielony kolor, charakterystyczny łagodny, niepowtarzalny smak i delikatny aromat Pochodzi z wyselekcjonowanych zbiorów Bardzo niska kwasowość ≤ 0,3% Certyfikat PGI...
Opis produktu Organiczna oliwa pochodząca z pierwszych zbiorów w połowie października. Oliwki odmiany Athinolia zbierane są ręcznie, a następnie starannie selekcjonowane i tłoczone tego samego dnia, aby zachować w pełni aromat oraz właściwości zdrowotne i smakowe. Intensywna i wyrazista, o owocowym  posmaku, gęsta oliwa o dużej zawartości chlorofilu,...
31,40 zł
Opis produktu Oliwa – połączenie dwóch odmian Koroneiki i Athionelia Odmiana Athionelia gwarantuje wysoką jakość, uważana przez ekspertów za jedną z najlepszych na świecie Średnio intensywny, owocowy posmak Pochodzi z wyselekcjonowanych zbiorów Bardzo niska kwasowość ≤ 0,3% Certyfikat PGI Cechy sensoryczne:

Rejony Morza Śródziemnego rodzą najzdrowsze, w pełni naturalne produkty spożywcze. Jednym z nich jest właśnie oliwa grecka. Pochodzi z tradycyjnych gajów oliwnych, gdzie owoce pielęgnowane są z najwyższą troską i zaangażowaniem. Szeroko wykorzystywana w kuchni lokalnej, oliwa z oliwek grecka zyskała uznanie na całym świecie.

Oliwa grecka – zastosowanie

Oliwa grecka jest stosowana głównie w kuchni. Jest doskonałym zamiennikiem masła – w Grecji bardzo często używa się oliwę jako podstawowy dodatek do chleba. Dobrze komponuje się z sosami, dressingami do różnego rodzaju sałatek. Oryginalna oliwa extra virgin z Grecji jest doceniana za znakomity smak oraz aromat, wysoką jakość, a także szerokie zastosowanie.

Oliwa grecka – właściwości zdrowotne

Oliwa grecka wyróżnia się nie tylko doskonałym smakiem, ale również działaniem zdrowotnym. Pomaga bowiem w utrzymaniu zdrowej, nawilżonej skóry, dba o właściwe działanie wątroby i jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i zapobiega chorobom serca. Oliwa z oliwek grecka wyróżnia się bogactwem witamin, co pomaga opóźnić procesy starzenia i na długo zachować młody wygląd.

Najlepsza grecka oliwa z oliwek

Oliwa grecka pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, z tego rejonu pochodzą najzdrowsze w pełni naturalne produkty. Oliwa z oliwek grecka to bez wątpienia śródziemnomorski eliksir długowieczności. Wiecznie zielone drzewo oliwne znane jest nawet w najstarszych mitach i legendach, bowiem urok gajów oliwnych opisywany jest w Starym Testamencie, oliwnymi girlandami nagradzano zwycięzców igrzysk, a gałązkami dekorowano głowy zwycięzców. Po dzień dzisiejszy gałązka oliwna symbolizuje pokój i przyjaźń. Do Polski oliwa przybyła później, początkowo służyła do celów liturgicznych, by namaszczać nią czoła niemowląt, królów oraz zmarłych. Później zagościła również na stołach i stała się podstawą zdrowej kuchni.

Te małe owoce są także bogactwem składników odżywczych i stanowią kosmetyk do pielęgnacji ciała. Drzewo oliwne zyskało dużą popularność, dzięki cudownej oliwie z oliwek. Oliwa extra vergine jest najwartościowszą oliwą, gdyż uzyskuje się ją z pierwszego tłoczenia dojrzałych owoców na zimno, a po odwirowaniu widać, że jest czysta i praktycznie bezbarwna.

Grecka oliwa z oliwek charakteryzuje się niepowtarzalnym, doskonałym smakiem, wykorzystywana jest do różnych celów, do smażenia, sałatek, ale również do słynnego sosu vinegrette. Niektórzy jadają oliwki na surowo lub zamarynowane papryką, czosnkiem. W Grecji oliwa stosowana jest jako zamiennik masła do nasączania chleba.

Oliwa z oliwek grecka - właściwości

Oliwa z oliwek ma właściwości prozdrowotne, które mają zbawienny wpływ na ludzki organizm. Oliwa zawiera 72% kwasu oleinowego (jest on tłuszczem jednonienasyconym), a więc jest to spora ilość. Kwas ten chroni organizm przed rozwojem chorób układu krążenia. Duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych zawarta w oliwie, powoduje, iż chronią one organizm przed nadciśnieniem, gdyż kwasy pozytywnie wpływają na naczynia krwionośne. Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych, oliwa grecka zawiera także witaminy o działaniu antyoksydacyjnym A i E. Chronią one przed miażdżycą i rozwojem chorób nowotworowych. Oliwę z oliwek powinni spożywać nie tylko ludzie starsi, ale także i dzieci, ponieważ zawarta w oliwie witamina D bierze udział w gospodarce wapnia, a w związku z tym przeciwdziała rozwojowi osteoporozy u osób starszych, a z kolei u dzieci zapobiega krzywicy.

Inne zastosowania oliwy z Grecji

Oliwa z oliwek korzystnie wpływa także na urodę, wykorzystywana w kosmetyce, może być stosowana jako naturalny olejek do ciała. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, skóra chroniona jest przed utratą wilgoci, przywracając naturalną barierę lipidową naskórka. Likwiduje szorstkość skóry, koi podrażnienia i nawilża skórę. Osoby cierpiące na alergie skórne, atopowe zapalenie skóry oraz łuszczycę, znajdą ukojenie, dzięki oliwie z oliwek greckiej. Oliwkowy masaż pobudza skórę, która staje się lepiej odżywiona, ponieważ dostarczane są duże ilości składników odżywczych.

Jak widać oliwa z oliwek ma szerokie zastosowanie, stanowi doskonały dodatek do wielu potraw, a doceniana jest za niepowtarzalny smak i aromat. Z kolei w medycynie i kosmetyce ma duże właściwości prozdrowotne, dlatego tak chętnie jest znana i stosowana na całym świecie. Naprawdę warto sięgnąć po oliwę grecką!

Produkt dodany do listy życzeń
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć