MANA GEA  PGI OLIWA Z OLIWEK  EXTRA VIRGIN

MANA GEA OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN 500ML

59,99 zł
Brutto

CENA WYSYŁKI OD 9,99 ZŁ

Zamówienia złożone do godziny 11:00 są wysyłane tego samego dnia (w dni robocze).

nowe zbiory

Grecka oliwa z oliwek extra virgin 0,5l


 
Oliwy Mana Gea wprowadziliśmy, jako pierwsze do naszej oferty, doceniając ich smak, właściwości oraz szczególny rejon w Grecji.
Próbując oliwę z oliwek zwykle nie zastanawiamy się jak to się stało, że jest tak doskonała, co jest zupełnie zrozumiałe – delektujemy się jej smakiem, konsystencją, aromatem, podziwiamy jak świetnie pasuje do potrawy. Twórcą sukcesu oliw Mana Gea jest właściciel farmy – Dimitrios Kotaridis, z którym współpracujemy od wielu lat. Poniżej przedstawiamy jego wypowiedź z naszego pierwszego spotkania , która najlepiej oddaje całą filozofię marki Mana Gea.
 
 
Mana Gea (czyli "Matka Ziemia w starożytnej grece") narodziła się z naszej miłości do świętych owoców oliwek w Monemvasii ( zwanej Gibraltarem Grecji), Lakonii, regionie bogatym w tradycję produkcji oliwy z oliwek, który wciąż ewoluuje z poszanowaniem naturalnego rytmu naszej pięknej ziemi. Każda produkowana przez nas butelka jest świadectwem tej miłości, chęci dzielenia się niezbędnym składnikiem każdego z naszych rodzinnych posiłków, dzięki czemu możesz odtworzyć te niezapomniane wrażenia z własną rodziną, gdziekolwiek jesteś na świecie. Nie powiemy Wam, że nasza jest „najlepsza na świecie”, bo coś takiego nie istnieje. Doskonałe oliwy z oliwek istnieją na całym świecie, a najbardziej niezwykłe oliwy z oliwek są znane z tego, że pomijają wszystko to co jest związane z ego. Wierzymy jednak, że Mana Gea wyróżnia się czystą radością, z jaką nadal ją tworzymy, oraz wspomnieniami związanymi ze zdrowymi i pysznymi posiłkami. W życiu kieruję się ideą znanego greckiego filozofa:  „Jeśli tracisz swoją indywidualność, tracisz siebie. Jeśli zatracisz siebie, społeczeństwo jest stracone…” (Αrystoteles 384 p.n.e. – 322 p.n.e. ” )
 
Jak powstała Mana Gea?
 
Od lat uniwersyteckich marzeniem Dimitriosa było dzielenie się doświadczeniem , które miał z oliwą z oliwek, jako dziecko, towarzysząc swojemu dziadkowi  Iliasowi przy zbiorach oliwek i tłoczeniu owoców. Przez wiele lat pracował w biznesie modowym w Grecji i Europie Wschodniej , jednocześnie uczył się jak należy dbać o drzewa oliwne , co jest ważne w trakcie zbiorów i w procesie produkcji oliwy extra virgin. Dimitrios miał tylko jeden cel dostarczać i dzielić się tą oliwą z całym światem, aby dziedzictwo przetrwało w przyszłości, przez kolejne  pokolenia, od ojca do synów. Jego marzenie spełniło się w 2008 roku, kiedy wraz ze swoim bratem  i przyjacielem Leonidem zrealizowali pierwsze duże zamówienie  na oliwę dla klienta  w Kijowie na Ukrainie. To wtedy właśnie powstała nazwa marki Mana Gea. Eksport do kolejnych krajów był już tylko kwestią czasu. Wkrótce zgłosili się klienci m.in.  z USA, UK, Szwecji.
 
Dimitrios szczerze i bezpośrednio  tak mówi o swojej życiowej pasji:
Co oznacza drzewo oliwne dla nas?
Jest to autentyczny pomnik przyrody, który łączy ludzi współczesnych z ich bezpośrednimi przodkami oraz tymi, którzy szczepili drzewka, brali udział w zbiorach , tłoczeniu oliwek. Drzewo oliwne jest święte. Uprawiamy je i traktujemy z szacunkiem, honorem i pasją. Dorastaliśmy, uczyliśmy się, żyliśmy i bawiliśmy się razem z naszymi drzewami oliwnymi, dlatego czujemy się odpowiedzialni i szczęśliwi. Nawet jeśli ktoś nie traktuje ich dobrze , nie przestają rodzić owoców i kwiatów.
Doskonałe oliwy z oliwek można znaleźć na całym świecie. Dla nas nikt nie produkuje, wszystko robimy sami. W co wierzymy jako zespół Mana Gea: nikt nie ma prawa twierdzić, że to najlepsza oliwa z oliwek na świecie.  Głęboko szanujemy każdego, kto wszędzie wkłada taką samą pasję i wiedzę jak my, aby dostarczać oliwę z oliwek ludziom i ich dzieciom. - Wszystkich nas rozpraszają social media,gwiazdy, konkursy, lajki (!), nagrody, co jest dobre, a co złe, kto jest lepszy i co sprawia, że jest lepiej. W OGÓLE TEGO NIE UDOSTĘPNIAMY!! - Dlatego nigdy nie braliśmy i nie planujemy brać udziału w żadnych międzynarodowych konkursach oliwy z oliwek - Największą satysfakcją dla nas jest obserwowanie reakcji ludzi, kiedy próbują naszej oliwy z oliwek w kawałku chleba i uśmiechają się!!!! To nasza nagroda!
 
Jakie wartościowe zmiany wprowadziła Mana Gea na rynku oliw extra virgin?
·      Jedna z pierwszych greckich firm , która wprowadziła do sprzedaży oliwy extra virgin w oparciu o różne odmiany oliwek, wzbogacając w ten sposób smak i aromat. Do tego momentu firmy ograniczały się do produkcji oliwy z jednego gatunku oliwek.
·      Pierwszy producent w Grecji , oferujący niefiltrowaną oliwę extra virgin .
·      Pierwsza na świecie firma, oferująca oliwę extra virgin z 300 letnich drzew oliwnych.
·      W rejonie Monemvasii Mana Gea , jako pierwsza firma zaoferowała klientom możliwość uczestniczenia w panelach degustacyjnych i ekstrakcji oliwek

CHARAKTERYSTYKA OLIWY


Zbiory: 2023
Data przydatności: do końca 08.2025 r.
Smak: wyraźne nuty goryczki oraz odrobiny pikantności.  Smak owocowy,  dobrze zbalansowana oliwa z oliwek
Idealna do: sałatek, warzyw, grillowanego mięsa, makaronów, świeżego pieczywa., wszechstronne zastosowanie, również do smażenia
Kwasowość: bardzo niska ≤ 0,35%
 
INFORMACJE O OLIWIE
Kraj pochodzenia: Grecja
Rejon: Monemvasia
Odmiany oliwek: Koroneiki / Athinoelia
Rodzaj oliwy: extra virgin – najwyższej jakości oliwa z oliwek
Certyfikat: Agrocert
Polifenole -250-350
Procedura ekstrakcji: do 18 godzin (od momentu zbioru oliwek)
Metoda zbiorów: ręczna/mechaniczna


Cechy sensoryczne:

cechy sensoryczne

Uwaga: data ważności jest podawana na dodatkowej etykiecie w języku polskim. Informacje są aktualizowane przy każdej dostawie.

 

Oliwa – połączenie dwóch odmian Koroneiki i Athionelia

Odmiana Athionelia gwarantuje wysoką jakość, uważana przez ekspertów za jedną z najlepszych na świecie

Średnio intensywny, owocowy posmak

Pochodzi z wyselekcjonowanych zbiorów

Bardzo niska kwasowość ≤ 0,3%

Certyfikat PGI

Cechy sensoryczne:

cechy sensoryczne

Pojemność
500ml
Kraj pochodzenia
Grecja
Rejon
Monemvasia
Odmiany Oliwek
Koroneiki, Athinoelia
Cechy sensoryczne - Owocowy (1-100)
50
Cechy sensoryczne - gorzki (1-100)
40
Cechy sensoryczne - pikantny (1-100)
50
Kwasowość
≤ 0,35%
Certyfikat BIO
Nie
Nasza subiektywna opinia :)
Zrównoważona
MANA GEA OLIWA


Zobacz stronę producenta »

W południowo-wschodniej Grecji, w regionie Laconia, około 300 km od Aten i 90 km od Sparty, można znaleźć jeden z najbardziej historycznych i ekscytujących regionów - Monemwazja. Dom - Mana Gea. Obszar historyczny, o jednej z najbogatszych tradycji oraz kultury wytwarzania oliwy na świecie.

Grecja w porównaniu z jakimkolwiek innym krajem na świecie ma najdłuższą historię produkcji oliwy oraz niezliczone grono producentów doskonałej oliwy z oliwek.

Mana Gea w starożytnym języku greckim oznacza ,,Matkę Ziemię”

Oliwa premium z oliwek z pierwszego tłoczenia, tłoczona na zimno, elegancka i wyrafinowana, o bardzo niskiej kwasowości poniżej 0,3%.  Mana Gea Extra Virgin to znakomite połączenie lokalnych odmian oliwek "Athinoelia" i „Koroneiki”, dające doskonały i zrównoważony pełny smak, aromat; bogate w składniki odżywcze i witaminy, w wyniku czego powstaje jedną z najlepszych oliw Extra Virgin na świecie.

Uzyskiwana bezpośrednio z ręcznie zbieranych oliwek i wyłącznie tradycyjną metodą przy wykorzystaniu środków mechanicznych.


10 powodów dlaczego warto kupić nasze oliwy

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do listy życzeń