Oliwa hiszpańska

Hiszpania, a dokładnie Andaluzja może pochwalić się największymi, rozległymi plantacjami drzew oliwnych. Ogromne areały uprawianych roślin, największa produkcja oliwy sprawia, że Hiszpania znajduje się w czołówce największych producentów oliwy z oliwek. Oliwy z oliwek wytwarzane są z pierwszego tłoczenia, co gwarantuje ich najwyższą jakość. Hiszpańską kuchnię wyróżnia właśnie tamtejsza oliwa, nikt nie wyobraża sobie potrawy bez dodatku smacznej, a przede wszystkim zdrowej oliwy. Ten hiszpański olej wytwarza się  z jednej z podstawowych odmian oliwek. Każda z tych odmian różni się od siebie, przede wszystkim aromatem, smakiem, kwasowością no i oczywiście zastosowaniem w gastronomii. Nie każda odmiana nadaje się do uprawy w danym regionie, poszczególne odmiany drzew preferują inne klimaty. Wśród odmian można wyróżnić: Picual, Hojiblanca, Cornicabra, Verdial, Aceite de oliva virgen extra, aceite de oliva virgen, Aceite de oliva.

Na smak oliwy ma wpływ kilka czynników, nie tylko sama odmiana, ale także to kiedy oliwki były zerwane, jeśli zebrane były wcześniej to oliwa powinna mieć wyczuwalną słodycz i owocowość. Oliwa z oliwek znana jest ze swoich cennych właściwości, dlatego tak chętnie ludzie po nią sięgają. Zawartość antyutleniaczy sprawia, iż oliwa z oliwek skutecznie pomaga zapobiegać niekorzystnym stanom zapalnym organizmu oraz wielu procesom chorobotwórczym, które niestety coraz częściej dotykają społeczeństwo.

Właściwości oliwy z oliwek z Hiszpanii

Mieszkańcy Hiszpanii oraz innych krajów śródziemnomorskich od wieków cieszą się wspaniałym zdrowiem i młodym, zadbanym wyglądem mimo upływającego czasu. Jest to zasługa zrównoważonego odżywiania, bogactwa spożywanych owoców, warzyw oraz produktów najwyższej jakości. Nieodłącznym elementem żywienia jest także oliwa z oliwek, dodają ją do wszystkich możliwych potraw, nie wyobrażając sobie bez niej posiłków. Jest skuteczną profilaktyką wielu chorób. Oliwa z oliwek zawiera Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe(NNKT), to właśnie ich zawartość niweluje stany zapalne, usuwa wolne rodniki, wzmacniając błony komórkowe. Zawiera korzystne proporcje kwasów Omega 3 oraz Omega 6.

Osoby dbające o swoje zdrowie i chcące jak najdłużej zachować zdrową kondycję spożywają stałą codzienną dawkę oliwy z oliwek. Ten cudowny olej posiada w swoim składzie witaminy A,D, E, K oraz potas i magnez. Dzięki zawartości związków fenolowych, skutecznie likwiduje komórki nowotworowe. Badania dowodzą, że osoby stosujące dietę śródziemnomorską, która jest znana właśnie ze spożywania oliwy, rzadziej zapadają na nowotwory. Oliwa z oliwek znajduje nawet zastosowanie w kosmetyce. Skoncentrowane substancje przeciwzapalne i antyoksydanty pielęgnują skórę suchą i dojrzałą, a także taką z problemami, na przykład łuszczycą, łupieżem czy atopowym zapaleniem skóry.

Oliwa z oliwek wtarta w skórę idealnie ją nawilża i odżywia, łagodzi stany zapalne, pozostawiając ją gładką i przyjemną w dotyku. Oliwa z oliwek nie powoduje przyrostu ciała, a wręcz przeciwnie pomaga w odchudzaniu. Osoby, którym zależy na zrzuceniu wagi bez obaw mogą ją stosować. Warto dodać, że oliwa ma właściwości antybakteryjne, które mogą hamować szkodliwe bakterie przebywające w naszym organizmie prowadzące do wielu chorób. Tak jak widać oliwa z oliwek ma właściwości prozdrowotne, ale także jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, dlatego nie powinno jej zabraknąć w żadnej kuchni.
Showing 1 - 5 of 5 items
Koszyk 0 Koszyk

Brak produktów

Darmowa wysyłka! Wysyłka
0,00 zł Koszt całkowity

Zamówienie

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć