Oliwa hiszpańska

knolive holiblanco oliwa z oliwek extra virgin 500ml
Obecnie brak na stanie
Knolive

KNOLIVE HOJIBLANCO OLIWA EXTRA VIRGIN 500ML

Knolive
8436558711938
85,00 zł
Opis produktu Jakość i smak oliwy zależą głównie od rodzaju, miejsca pochodzenia oliwek i sposobu ich tłoczenia.  Oliwa hiszpańska klasy Premium – Knolive Hojiblanco jest produkowana przez firmę , która jest wymieniana w najważniejszych międzynarodowych rankingach oliw: EVOOWR i WORLD’S BEST OLIVE OILS. Co tworzy naszą oliwę wyjątkową? Oliwki odmiany...
Knolive

KNOLIVE ARBEQUINO OLIWA EXTRA VIRGIN 500ML

Knolive
8436558712171
85,00 zł
Opis produktu Najważniejsza jest jakość. Oliwa hiszpańska Arbequino jest najłagodniejszą ze swoich sióstr Knolive – firmy produkującej jedne z najlepszych oliw na świecie według prestiżowych rankingów EVOOWR i Word’s Best Olive Oils. Wyróżnia się wysoką jakością docenianą przez prawdziwych smakoszy. Co sprawia, że nasza oliwa jest wyjątkowa?...
Knolive

KNOLIVE EPICUR OLIWA EXTRA VIRGIN 500ML

Knolive
8437014530254
89,00 zł
Opis produktu Najważniejsza jest jakość. Rodzaj, miejsce pochodzenia oliwek i sposób ich tłoczenia to kluczowe aspekty przekładające się finalnie na jakość i smak oliwy.  Oliwa hiszpańska klasy Premium - Epicur jest od 5 lat uznawana za jedną z najlepszych oliw na świecie wg specjalistycznych rankingów EVOOWR i WORLD’S BEST OLIVE OILS. W 2020 roku...
Oliwa z oliwek

ALMAZARAS de la SUBBETICA - RINCON DE LA SUBBETICA DOP BIO OLIWA Z OLIWEK EXTRA...

Almazaras de la Subbética
8423397141965
89,00 zł
Opis produktu Najlepsza oliwa świata. Blisko 400 międzynarodowych nagród. Numer 1 na świecie wg rankingu World’s Best Olive Oils. Nie ma wątpliwości: Rincón de la Subbética to bezdyskusyjny mistrz – najlepsza z najlepszych oliw, absolutne arcydzieło smaku i zapachu. Wyjątkowość Rincón de la Subbética to efekt m.in. ekstremalnie wymagającej selekcji....
Pago de Espejo

Pago De Espejo Arbequina Oliwa z Oliwek Extra Virgin 500ml

Pago de Espejo
8437015647067
69,00 zł
Opis produktu Doskonała oliwa extra virgin produkowana w Jaén (region Andaluzji). Oliwki odmiany Arbequina zbierane są od końca września do początku października kiedy mają najlepsze właściwości smakowe i zdrowotne. Firma Pago De Espejo kontroluje na farmie cały proces zbioru oliwek, a oliwa produkowana jest w ściśle określonych warunkach , aby zachować...
oliwa hiszpańska Pago de Espejo
  • -15%
Pago de Espejo

Pago De Espejo Oliwa z Oliwek Extra Virgin 500ml

Pago de Espejo
8437015647012
58,65 zł 69,00 zł
Opis produktu Jedna z najlepszych hiszpańskich oliw w Jaén z regionu Andaluzji, pochodząca ze wczesnych zbiorów oliwek odmiany Picual pozyskiwanych na początku listopada, gdy nie osiągają pełnego poziomu dojrzałości – w języku hiszpańskim określane jako „en envero”. Tradycja farmy La Codesa założnej przez rodzinę Espejo sięga 1920 roku. Obecnie na 200...
Oliwa z oliwek

ALMAZARAS de la SUBBETICA -PARQUEOLIVA SERIE ORO DOP OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN, 500ML

Almazaras de la Subbética
8423397142061
75,00 zł
Opis produktu Klejnot wśród oliw. Idealne połączenie nietuzinkowo dobranych, uzupełniających się walorami oliwek Picuda i Hojiblanca, selekcjonowanych wyłącznie na samym początku zbiorów, aby stworzyć jedną z najlepszych oliw świata – numer 6 na liście World’s Best Olive Oils. Prawdziwa rozkosz dla zmysłów. Pełna charakteru, temperamentu i smaku....
Oliwa z oliwek

ALMAZARAS de la SUBBETICA -ALMA ARBEQUINO OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN, 500ML

Almazaras de la Subbética
8423397141101
66,00 zł
Opis produktu Harmonia. Co więcej, harmonia, która nie tylko dodaje smaku, ale też budzi wspomnienia i przywołuje gorący, śródziemnomorski klimat. Esencja wyciągnięta z najlepszych odmian oliwek Arbequino daje oliwę o zaskakujących, ale pięknie się uzupełniających walorach: smaku, osobowości i aromatu. Słońce całymi dniami rozświetlające góry Subbética...

Oliwa hiszpańska

Hiszpania, a dokładnie Andaluzja może pochwalić się największymi, rozległymi plantacjami drzew oliwnych. Ogromne areały uprawianych roślin, największa produkcja oliwy sprawia, że Hiszpania znajduje się w czołówce największych producentów oliwy z oliwek. Oliwy z oliwek wytwarzane są z pierwszego tłoczenia, co gwarantuje ich najwyższą jakość. Hiszpańską kuchnię wyróżnia właśnie tamtejsza oliwa, nikt nie wyobraża sobie potrawy bez dodatku smacznej, a przede wszystkim zdrowej oliwy. Ten hiszpański olej wytwarza się  z jednej z podstawowych odmian oliwek. Każda z tych odmian różni się od siebie, przede wszystkim aromatem, smakiem, kwasowością no i oczywiście zastosowaniem w gastronomii. Nie każda odmiana nadaje się do uprawy w danym regionie, poszczególne odmiany drzew preferują inne klimaty. Wśród odmian można wyróżnić: Picual, Hojiblanca, Cornicabra, Verdial.

Na smak oliwy ma wpływ kilka czynników, nie tylko sama odmiana, ale także to kiedy oliwki były zerwane, jeśli zebrane były wcześniej to oliwa powinna mieć wyczuwalną słodycz i owocowość. Oliwa z oliwek znana jest ze swoich cennych właściwości, dlatego tak chętnie ludzie po nią sięgają. Zawartość antyutleniaczy sprawia, iż hiszpańska oliwa z oliwek skutecznie pomaga zapobiegać niekorzystnym stanom zapalnym organizmu oraz wielu procesom chorobotwórczym, które niestety coraz częściej dotykają społeczeństwo.

Właściwości oliwy z oliwek z Hiszpanii

Mieszkańcy Hiszpanii oraz innych krajów śródziemnomorskich od wieków cieszą się wspaniałym zdrowiem i młodym, zadbanym wyglądem mimo upływającego czasu. Jest to zasługa zrównoważonego odżywiania, bogactwa spożywanych owoców, warzyw oraz produktów najwyższej jakości. Nieodłącznym elementem żywienia jest także oliwa z oliwek, dodają ją do wszystkich możliwych potraw, nie wyobrażając sobie bez niej posiłków. Jest skuteczną profilaktyką wielu chorób. Oliwa z oliwek zawiera Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe(NNKT), to właśnie ich zawartość niweluje stany zapalne, usuwa wolne rodniki, wzmacniając błony komórkowe. Zawiera korzystne proporcje kwasów Omega 3 oraz Omega 6.

Hiszpańska oliwa z oliwek a zdrowie

Osoby dbające o swoje zdrowie i chcące jak najdłużej zachować zdrową kondycję spożywają stałą codzienną dawkę oliwy z oliwek. Ten cudowny olej posiada w swoim składzie witaminy A,D, E, K oraz potas i magnez. Dzięki zawartości związków fenolowych, skutecznie likwiduje komórki nowotworowe. Badania dowodzą, że osoby stosujące dietę śródziemnomorską, która jest znana właśnie ze spożywania oliwy, rzadziej zapadają na nowotwory. Oliwa z oliwek (hiszpańska ale także z innych krajów) znajduje nawet zastosowanie w kosmetyce. Skoncentrowane substancje przeciwzapalne i antyoksydanty pielęgnują skórę suchą i dojrzałą, a także taką z problemami, na przykład łuszczycą, łupieżem czy atopowym zapaleniem skóry.

Oliwa z oliwek wtarta w skórę idealnie ją nawilża i odżywia, łagodzi stany zapalne, pozostawiając ją gładką i przyjemną w dotyku. Oliwa z oliwek nie powoduje przyrostu ciała, a wręcz przeciwnie pomaga w odchudzaniu. Osoby, którym zależy na zrzuceniu wagi bez obaw mogą ją stosować. Warto dodać, że oliwa ma właściwości antybakteryjne, które mogą hamować szkodliwe bakterie przebywające w naszym organizmie prowadzące do wielu chorób. Tak jak widać oliwa z oliwek ma właściwości prozdrowotne, ale także jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, dlatego nie powinno jej zabraknąć w żadnej kuchni.

Hiszpańska oliwa z oliwek – co ją wyróżnia?

Wielu ludzi nie wie, czym różni się oliwa z oliwek hiszpańska od włoskiej czy greckiej. Produkt włoski cechuje się ziołowym zapachem i posmakiem, ponieważ w tym kraju olej wytwarza się z dodatkiem mnóstwa przypraw. Nierzadko można wyczuć w nim oregano, bazylię, czosnek, rozmaryn bądź chili. Z kolei oliwa z Grecji ma jasny kolor i bogaty bukiet, w którym łączą się aromaty owocowe oraz nuty miodu. Natomiast oliwę powstałą w Hiszpanii charakteryzuje ostry zapach, a także gorzkawy smak, przypominający nieco pieprz. W porównaniu z oliwami z innych państw w hiszpańskiej intensywnie wybijają się same oliwki. Taki rezultat to zasługa mieszania kilku odmian oliwek w jednej partii.

W zależności od regionu, w którym powstała dana oliwa hiszpańska, będzie bardziej słodka, gorzka, pikantna bądź łagodna, ale miłośnik bez problemu pozna, że to produkt z Hiszpanii. Warto ją dodawać do wielu dań, ponieważ wspaniale podkreśla smak potraw i dodaje im głębi. Dzięki oliwie sałatki stają się bardziej aromatyczne, soczyste, ale nie tłuste. Sprawdza się wyśmienicie w smażeniu i duszeniu różnych gatunków mięsa (w tym ryb) oraz warzyw. Prócz tego jest polecana jako składnik esencjonalnych sosów.

Pochodząca z Hiszpanii oliwa z oliwek rewelacyjnie zdaje egzamin jako nawilżający kosmetyk do włosów. Coraz więcej osób przekonuje się do tzw. olejowania, metody pielęgnacji, która zmniejsza wypadanie i przetłuszczanie włosów. Ponadto regeneruje zniszczoną strukturę włosa, działa przeciwłupieżowo oraz chroni farbowane włosy przed zbyt szybkim wypłukaniem koloru.

Produkt dodany do listy życzeń
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć