Oliwa hiszpańska
ALMAZARAS de la SUBBETICA -PARQUEOLIVA SERIE ORO DOP OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN, 500ML
GARCIA de la CRUZ- EARLY HARVEST- PREMIUM ORGANICZNA OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN 500ML
ALMAZARAS de la SUBBETICA -ALMA ARBEQUINO OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN, 500ML
GARCIA de la CRUZ- MASTER MILLER- ORGANICZNA OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN 500ML
GARCIA de la CRUZ- QUIJOTE & SANCHO- OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN 500ML (PUSZKA)
GARCIA de la CRUZ DORICA- ORGANICZNA OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN 500ML
GARCIA de la CRUZ DORICA OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN 500ML
Oliwa hiszpańska
Hiszpania, a dokładnie Andaluzja może pochwalić się największymi, rozległymi plantacjami drzew oliwnych. Ogromne areały uprawianych roślin, największa produkcja oliwy sprawia, że Hiszpania znajduje się w czołówce największych producentów oliwy z oliwek. Oliwy z oliwek wytwarzane są z pierwszego tłoczenia, co gwarantuje ich najwyższą jakość. Hiszpańską kuchnię wyróżnia właśnie tamtejsza oliwa, nikt nie wyobraża sobie potrawy bez dodatku smacznej, a przede wszystkim zdrowej oliwy. Ten hiszpański olej wytwarza się z jednej z podstawowych odmian oliwek. Każda z tych odmian różni się od siebie, przede wszystkim aromatem, smakiem, kwasowością no i oczywiście zastosowaniem w gastronomii. Nie każda odmiana nadaje się do uprawy w danym regionie, poszczególne odmiany drzew preferują inne klimaty. Wśród odmian można wyróżnić: Picual, Hojiblanca, Cornicabra, Verdial.
Na smak oliwy ma wpływ kilka czynników, nie tylko sama odmiana, ale także to kiedy oliwki były zerwane, jeśli zebrane były wcześniej to oliwa powinna mieć wyczuwalną słodycz i owocowość. Oliwa z oliwek znana jest ze swoich cennych właściwości, dlatego tak chętnie ludzie po nią sięgają. Zawartość antyutleniaczy sprawia, iż hiszpańska oliwa z oliwek skutecznie pomaga zapobiegać niekorzystnym stanom zapalnym organizmu oraz wielu procesom chorobotwórczym, które niestety coraz częściej dotykają społeczeństwo.
Właściwości oliwy z oliwek z Hiszpanii
Mieszkańcy Hiszpanii oraz innych krajów śródziemnomorskich od wieków cieszą się wspaniałym zdrowiem i młodym, zadbanym wyglądem mimo upływającego czasu. Jest to zasługa zrównoważonego odżywiania, bogactwa spożywanych owoców, warzyw oraz produktów najwyższej jakości. Nieodłącznym elementem żywienia jest także oliwa z oliwek, dodają ją do wszystkich możliwych potraw, nie wyobrażając sobie bez niej posiłków. Jest skuteczną profilaktyką wielu chorób. Oliwa z oliwek zawiera Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe(NNKT), to właśnie ich zawartość niweluje stany zapalne, usuwa wolne rodniki, wzmacniając błony komórkowe. Zawiera korzystne proporcje kwasów Omega 3 oraz Omega 6.
Hiszpańska oliwa z oliwek a zdrowie
Osoby dbające o swoje zdrowie i chcące jak najdłużej zachować zdrową kondycję spożywają stałą codzienną dawkę oliwy z oliwek. Ten cudowny olej posiada w swoim składzie witaminy A,D, E, K oraz potas i magnez. Dzięki zawartości związków fenolowych, skutecznie likwiduje komórki nowotworowe. Badania dowodzą, że osoby stosujące dietę śródziemnomorską, która jest znana właśnie ze spożywania oliwy, rzadziej zapadają na nowotwory. Oliwa z oliwek (hiszpańska ale także z innych krajów) znajduje nawet zastosowanie w kosmetyce. Skoncentrowane substancje przeciwzapalne i antyoksydanty pielęgnują skórę suchą i dojrzałą, a także taką z problemami, na przykład łuszczycą, łupieżem czy atopowym zapaleniem skóry.
Oliwa z oliwek wtarta w skórę idealnie ją nawilża i odżywia, łagodzi stany zapalne, pozostawiając ją gładką i przyjemną w dotyku. Oliwa z oliwek nie powoduje przyrostu ciała, a wręcz przeciwnie pomaga w odchudzaniu. Osoby, którym zależy na zrzuceniu wagi bez obaw mogą ją stosować. Warto dodać, że oliwa ma właściwości antybakteryjne, które mogą hamować szkodliwe bakterie przebywające w naszym organizmie prowadzące do wielu chorób. Tak jak widać oliwa z oliwek ma właściwości prozdrowotne, ale także jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, dlatego nie powinno jej zabraknąć w żadnej kuchni.
Hiszpańska oliwa z oliwek – co ją wyróżnia?
Wielu ludzi nie wie, czym różni się oliwa z oliwek hiszpańska od włoskiej czy greckiej. Produkt włoski cechuje się ziołowym zapachem i posmakiem, ponieważ w tym kraju olej wytwarza się z dodatkiem mnóstwa przypraw. Nierzadko można wyczuć w nim oregano, bazylię, czosnek, rozmaryn bądź chili. Z kolei oliwa z Grecji ma jasny kolor i bogaty bukiet, w którym łączą się aromaty owocowe oraz nuty miodu. Natomiast oliwę powstałą w Hiszpanii charakteryzuje ostry zapach, a także gorzkawy smak, przypominający nieco pieprz. W porównaniu z oliwami z innych państw w hiszpańskiej intensywnie wybijają się same oliwki. Taki rezultat to zasługa mieszania kilku odmian oliwek w jednej partii.
W zależności od regionu, w którym powstała dana oliwa hiszpańska, będzie bardziej słodka, gorzka, pikantna bądź łagodna, ale miłośnik bez problemu pozna, że to produkt z Hiszpanii. Warto ją dodawać do wielu dań, ponieważ wspaniale podkreśla smak potraw i dodaje im głębi. Dzięki oliwie sałatki stają się bardziej aromatyczne, soczyste, ale nie tłuste. Sprawdza się wyśmienicie w smażeniu i duszeniu różnych gatunków mięsa (w tym ryb) oraz warzyw. Prócz tego jest polecana jako składnik esencjonalnych sosów.
Pochodząca z Hiszpanii oliwa z oliwek rewelacyjnie zdaje egzamin jako nawilżający kosmetyk do włosów. Coraz więcej osób przekonuje się do tzw. olejowania, metody pielęgnacji, która zmniejsza wypadanie i przetłuszczanie włosów. Ponadto regeneruje zniszczoną strukturę włosa, działa przeciwłupieżowo oraz chroni farbowane włosy przed zbyt szybkim wypłukaniem koloru.