Oliwa portugalska

Oliwa z oliwek portugalska to obowiązkowy składnik lokalnych potraw. Rosnące w naturalnym klimacie portugalskie drzewa oliwne mogą liczyć nawet 500 lat. Oliwa portugalska wyparła długo obecne w tym kraju masło i stała się zdrowym dodatkiem do wielu posiłków. Oliwa bywa tam nazywana „płynnym złotem” i jest szeroko ceniona nie tylko w Portugalii, ale i na całym świecie.

Oliwa portugalska – naturalna produkcja

Aby wydobyć czysty smak oliwki, oliwa z oliwek portugalska jest wolna od konserwantów i barwników. Prowadzi do tego długa droga, wiodąca przez konsultacje z ekspertami, poszukiwania sposobów uprawy, określenia dobrego momentu na zbiór oliwek, a także dopracowanie działania tłoczni. W zamian zyskuje się jednak doskonały smak i uznanie Klientów, którzy stale do nas powracają.

Oliwa portugalska – wartości odżywcze

Oliwa portugalska jest zdrowym tłuszczem, wolnym od złego cholesterolu. W zamian w składzie widnieją dobre dla organizmu kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Oliwa extra virgin nie zawiera również węglowodanów, cukru i soli. Pozytywny wpływ oliwy na zdrowie podkreśla zawartość witaminy E, która opóźnia procesy starzenia i jest naturalnym antyoksydantem.

Najlepsza portugalska oliwa z oliwek

Wiele znakomitych potraw nie może obejść się bez oliwy z oliwek, posiadającej wiele walorów zdrowotnych jak i smakowych. Oliwa portugalska to lokalny dodatek do potraw wywodzący się właśnie z Portugalii. Drzewa oliwne znane już były 5000 lat temu. Takie drzewa mogą żyć do 1000 lat, a najwięcej zbiorów można oczekiwać po 30 latach. Owoce z tego drzewa czyli oliwki nie nadają się bezpośrednio po zerwaniu do zjedzenia, ponieważ są twarde i cierpkie, a żeby można było je skonsumować  moczy się je w solance. Wszystkie oliwki są zielone, lecz z czasem, gdy dojrzewają to ciemnieją i w końcu robią się czarne.

Ekologiczna oliwa z oliwek z Portugalii

Oliwa wytłaczana jest z dojrzałych owoców drzewa oliwkowego, czyli z oliwek. Najprawdziwsza oliwa extra vergine nie zawiera sztucznych konserwantów, ma ona mętną konsystencję, żółtozielony kolor, charakterystyczny aromat i gorzki posmak. Ten niezwykły olej ma niebywałe właściwości zdrowotne, jest obowiązkowym składnikiem kuchni i diety, w której dominuje zdrowa żywność. Na szczęście coraz więcej ludzi przykłada uwagę do tego co je, stara się żywić zdrowymi, nieprzetworzonymi produktami, wysokiej jakości serami, wędlinami, świeżymi warzywami z upraw ekologicznych, owocami morza, wysokiej jakości rybami i innymi produktami. Drzewa oliwne uprawia się w miejscach, gdzie sprzyja ciepły klimat.

Oliwa z oliwek ekstra virgin

Oliwa z oliwek jest bardzo ceniona w kuchni portugalskiej, jest bardzo pożądanym składnikiem wielu potraw. Z czasem zaczęła podbijać także serca innych krajów, a w tym Polski. Stała się realnym konkurentem dla oleju rzepakowego czy słonecznikowego, stając się przy tym jednym z najchętniej kupowanych tłuszczów roślinnych. Oliwa z oliwek ekstra virgin jest nierafinowanym tłuszczem, pochodzącym z pierwszego tłoczenia na zimno, a to oznacza, że jest olejem najlepszej jakości.

Co zawiera oliwa z oliwek?

Oliwa z oliwek posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych, dlatego jest coraz chętniej spożywana przez społeczeństwo. Jej skład oraz zawartość antyutleniaczy sprawiają, że pomaga zapobiegać wielu niekorzystnym zmianom chorobowym czy stanom zapalnym. Mieszkańcy krajów, w których spożywana jest oliwa z oliwek cieszą się wspaniałym zdrowiem, krzepkością oraz młodym wyglądem, mimo upływającego czasu. Na taki efekt nie wpływa oczywiście spożywanie tylko oliwy z oliwek, ale połączenia jej z innymi zdrowymi produktami, czyli świeżymi warzywami, owocami oraz innymi produktami najwyższej jakości. Obecne kwasy tłuszczowe NNKT mają zbawienny wpływ na nasz organizm, niwelują one stany zapalne, wymiatają wolne rodniki, wzmacniają błony komórkowe i regulują metabolizm lipidów. Oliwa z oliwek wyróżnia się najwyższym poziomem kwasu oleinowego, zawiera korzystne proporcje kwasów tłuszczowych Omega 6 do Omega 3. Spożywanie oliwy z oliwek może być profilaktyką antymiażdżycową i antynowotworową. Osobom, którym zależy na własnym zdrowiu i kondycji zaleca się codzienne spożywanie stałej dawki oliwy z oliwek. Ten wspaniały olej zawiera szereg  witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu czyli witaminy A, D, E, K oraz magnez. Jest bardzo zdrowym tłuszczem, wolnym od złego cholesterolu, a także nie zawiera węglowodanów i soli. Oliwa z oliwek nie bez powodu nazywana była "płynnym złotem", to powiedzenie świadczy o tym, iż jest bardzo cenionym, pożądanym produktem i ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.
Showing 1 - 9 of 9 items
Koszyk 0 Koszyk

Brak produktów

Darmowa wysyłka! Wysyłka
0,00 zł Koszt całkowity

Zamówienie

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć