Opis produktu
Oliwa extra virgin z Portugalii o bardzo niskiej kwasowości <0,2%
Oliwa portugalska extra virgin ze świeżych zbiorów w opakowaniu - 5 LITROWYM lub 2 LITROWYM!
DOSKONAŁA JAKOŚĆ!
Oliva EXTRA VIRGIN CAIXEIRO z certyfikatem DOP/PDO to idealny wybór dla tych, którzy szukają doskonałej oliwy.
Poczuj owocowy ,świeży, DELIKATNY SMAK. Zachwyci Cię bogactwo aromatów!
Oliwę Caixeiro oferujemy w praktycznym w użyciu, specjalnym, wytrzymałym kartonowym opakowaniu typu „BAG-IN-BOX” dzięki czemu zapewnia doskonałą ochronę oliwy i zachowuje jej jakość do ostatniej kropli.
Firma Caixeiro dba o środowisko naturalne ponieważ opakowanie kartonowe nadaje się do recyklingu, a ślad węglowy jest o 60% niższy w porównaniu z innymi tego typu opakowaniami.
Dlaczego farma, z której pochodzi oliwa CAIXEIRO jest unikalna?
Przede wszystkim ludzie…
Próbując oliwę zwykle nie zastanawiamy się jak to się stało, że jest tak doskonała, co jest zupełnie zrozumiałe – delektujemy się jej smakiem, konsystencją, aromatem, podziwiamy jak świetnie pasuje do potrawy.
Za każdym arcydziełem kryje się historia pełna pasji, historii, tradycji… Historia farmy Caixeiro zaczyna się w 1926 roku, gdzie rodowa tradycja know-how wciąż jest podtrzymywana i stale pielęgnowana z pokolenia na pokolenie. Jakość opiera się na połączeniu tradycji i wprowadzeniu elementów nowoczesnych technologii, ale tylko tych, które są przyjazne dla środowiska naturalnego.
Plantacja znajduje się w regionie Trás-os-Montes, w parafii Santa Maria de Émeres, gmina Valpaços (północna Portugalia). W tej geograficznej lokalizacji wysokie amplitudy termiczne wpływają na naturalną jakość i unikalne cechy oliwy Caixeiro.
Farma Caixeiro to przede wszystkim ludzie pełni pasji i szacunku do wykonywanej pracy. Produkcja oliwy to nie tylko sposób na życie, ale inspiracja do tworzenia, kreowania nowej, pełnej harmonii rzeczywistości, która pielęgnowana jest z pokolenia na pokolenie. Obecnie firma jest zarządzana przez Edgara Moraisa ( widoczny na zdjęciu poniżej), który z sukcesem wprowadził oliwy Caixeiro na rynki sprzedaży Ameryki Północnej i Południowej oraz Azji.
Wszystkie oliwy Caixeiro mają certyfikat DOP/PDO, który potwierdza ich pochodzenie oraz gwarantuje, że nie stanowią mieszanki tanich , gorszej jakości oliw z różnych części świata, aby obniżyć cenę produktu.
Jak powstaje oliwa Caixeiro?
Sekretem cudownego smaku jest produkcja oliwy oparta na koncepcji FARM-TO-TABLE – z ang. z gospodarstwa wprost na stół.
Co to oznacza?
W jednym gospodarstwie znajdują się: plantacja, miejsce tłoczenia oliwy z zebranych oliwek oraz rozlewnia do butelek – wszystko to, co potrzebne do uzyskania najlepszej jakości czystego soku ze świeżych i zdrowych oliwek.
Oliwa Caixeiro pochodzi z różnych, regionalnych mieszanek odmian Cobrançosa, Madural i Verdeal Transmontana. Są one pozyskiwane z całych, zdrowych oliwek, w odpowiednim stanie dojrzałości, starannie zbieranych i pakowanych. Proces przetwarzania i tłoczenia jest natychmiastowy ( w ciągu 24 godzin w trakcie zbiorów) z zastosowaniem najnowszej technologii, przy użyciu wirówek najnowszej generacji, wyłącznie mechanicznych, bez podgrzewania, co pozwala na zachowanie wszystkich właściwości smakowych oraz zdrowotnych oliwy. Wyekstrahowany olej jest przechowywany w kadziach ze stali nierdzewnej do momentu osiągnięcia odpowiednich właściwości i dojrzałości, a następnie filtrowany i butelkowany. W rezultacie powstaje wyjątkowa oliwa najwyższej jakości.
Charakterystyka oliwy
Zbiory: od 23.10.2022 r. do 25.11.2022 r
Cechy sensoryczne oliwy
Smak: oliwa doskonale harmonijna w smaku, zrównoważona. Nuty gorzkie i pikantne są słabo wyczuwalne. Oliwa jest delikatna w smaku. Charakteryzuje się świeżym aromatem oliwek z lekkim posmakiem przypraw, ziół, jabłek.
Aromat: średnio intensywny -świeży – z wyczuwalnym aromatem oliwek z lekkim posmakiem przypraw, ziół, jabłek.
Idealna do: sałatek, warzyw, grillowanego mięsa, ryb, makaronów, świeżego pieczywa.
Kwasowość: bardzo niska ≤ 0,2%. Oliwy z segmentu premium nie przekraczają kwasowości 0,3%
Informacje o oliwie
Kraj pochodzenia: Portugalia
Rejon: Trás-Os-Montes
Odmiany oliwek: Cobrançosa, Verdeal Transmontana
Rodzaj oliwy: extra virgin – najwyższej jakości oliwa
Metoda zbiorów: ręczna/mechaniczna
