CENA WYSYŁKI OD 9,99 ZŁ
Portugalska oliwa z oliwek Casa de Santo Amaro GRANDE ESCOLHA edycja limitowana
Oliwa z oliwek extra virgin w klasie premium jest produktem ekskluzywnym, dzięki któremu przygotowywane potrawy nabiorą interesującego smaku. Uzyskiwana naturalnymi metodami, w rodzinnej firmie Casa de Santo Amaro z północnej części Portugalii, o czym świadczy certyfikat DOP/PDO (Chroniona Nazwa Pochodzenia).
Jest to edycja limitowana i każdego roku firma przeznacza do dystrybucji na całym świecie tylko 4000 butelek!
W 2020 roku oliwa extra virgin Casa De Santo Amaro Grande Escolha została wyróżniona złotym medalem w międzynarodowym konkursie NYIOOC (New York International Olive Oil Competition).
Co sprawia, że Casa De Santo Amaro Grande Escolha jest wyjątkowa?
Oliwa z oliwek pozyskiwana naturalnymi metodami na terenie posiadłości firmy rodzinnej Casa de Santo Amaro z północnej części Portugalii.
Świeża oliwa Casa de Santo Amaro to przede wszystkim rodzina. Ludzie pełni pasji do wykonywanej pracy. Produkcja oliwy z oliwek to nie tylko ich sposób na życie, ale inspiracja do kreowania nowej rzeczywistości- życia w zgodzie z naturą, która pielęgnowana jest z pokolenia na pokolenie.
Produkt z edycji limitowanej, by zapewnić najwyższą jakość, zachować wyjątkowy smak i aromat.
Casa De Santo Amaro posiada własną tłocznię, w której produkowana jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. W ten sposób rodzina Amaro w pełni kontroluje jakość oliwy od momentu zbiorów, poprzez proces tłoczenia. W rezultacie otrzymujemy pełnowartościową oliwę.
Certyfikat DOP/PDO – co w praktyce oznacza, że oliwa pochodzi z farmy Casa de Santo Amaro i nie jest mieszanką różnych oliw.
Dlaczego farma, z której pochodzi oliwa Casa de Santo Amaro jest unikalna?
Przede wszystkim ludzie…
Próbując oliwę z oliwek zwykle nie zastanawiamy się jak to się stało, że jest tak doskonała, co jest zupełnie zrozumiałe – delektujemy się jej smakiem, konsystencją, aromatem, podziwiamy jak świetnie pasuje do potrawy.
Za każdym arcydziełem kryje się historia pełna pasji, historii, tradycji… W taki właśnie sposób 14 października 1687 r. w Portugalii powstała pierwsza oliwa z oliwek Casa de Santo Amaro - oliwa tworzona z pasji przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
Oliwa z oliwek Casa de Santo Amaro to przede wszystkim ludzie pełni pasji i szacunku do wykonywanej pracy. Produkcja oliwy z oliwek to nie tylko sposób na życie, ale inspiracja do tworzenia, kreowania nowej, pełnej harmonii rzeczywistości, która pielęgnowana jest z pokolenia na pokolenie.
Obecnie firma jest prowadzona przez braci Francisco i António Pavão.
Sekretem cudownego smaku jest produkcja oliwy z oliwek oparta na koncepcji FARM-TO-TABLE – z ang. z gospodarstwa wprost na stół.
Co to oznacza?
W jednym gospodarstwie znajdują się: plantacja, miejsce tłoczenia oliwy z zebranych oliwek oraz rozlewnia do butelek – wszystko to, co potrzebne do uzyskania najlepszej jakości czystego soku ze świeżych i zdrowych oliwek.
Rodzina Amaro przywiązuje ogromną wagę do porównywania jakości uzyskanej oliwy, co pozwala na dopracowania do perfekcji najlepszych praktyk, które dają najbardziej satysfakcjonujący efekt. Coroczne testy ewaluacyjne oraz porównawcze pozwalają na wytworzenie oliwy o niezmiennie nadzwyczajnej jakości, która zachwyca najbardziej wymagających smakoszy – klientów i jest doceniana w najważniejszych rankingach jakości oliwy na całym świecie.
Plantacja Casa de Santo Amaro zajmuje obszar 160 ha, z czego 110 ha to obszar młodych drzew oliwnych a 50 ha jest obszarem przeznaczonym dla (ponad) 100-letnich drzew!
CHARAKTERYSTYKA OLIWY
Zbiory: 23.10.2022 r. do 25.11.2022 r.
Data przydatności: do końca 12.2024 r.
Smak: intensywny, owocowy. Idealne połączenie słodyczy, goryczki, z ostrą nutą owocową.
Aromat: wyróżnia się świeżym aromatem skoszonej trawy, suszonych owoców, jabłka, pomidora.
Idealna do: grillowanego mięsa, warzyw, świeżego pieczywa, sałatek oraz makaronów.
Kwasowość: Bardzo niska ≤ 0,2%
Oliwy z segmentu premium nie przekraczają kwasowości 0,3%
INFORMACJE O OLIWIE
Kraj pochodzenia: Portugalia
Rejon: Trás-Os-Montes
Odmiany oliwek: Cobrançosa, Verdeal Transmontana
Rodzaj oliwy: oliwa extra virgin – najwyższej jakości oliwa z oliwek
Metoda zbiorów: ręczna/mechaniczna
Cechy sensoryczne:
Zobacz również opis producenta.