CASA DE SANTO AMARO PRESTIGE DOP/PDO OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN 500ML
CASA DE SANTO AMARO PRESTIGE DOP/PDO...
CASA DE SANTO AMARO PRESTIGE DOP/PDO OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN 500ML
CASA DE SANTO AMARO PRESTIGE DOP/PDO OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN 500ML

CASA DE SANTO AMARO PRESTIGE DOP/PDO OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN 500ML

79,00 zł
Brutto

CENA WYSYŁKI OD 9,99 ZŁ

Portugalska oliwa z oliwek Casa de Santo Amaro Prestige

Najbardziej delikatna w smaku oliwa ze wszystkich produkowanych przez Casa de Santo Amaro.

 

Portugalska firma Casa de Santo Amaro powstała w 1687 roku w regionie Trás-Os-Montes i obecnie na terenie posiadłości rośnie około 30.000 drzew oliwnych. Proces produkcji oliwy z oliwek na wszystkich etapach (od uprawy drzew oliwnych, poprzez proces tłoczenia, kończąc na butelkowaniu) odbywa się na terenie firmie rodzinnej. Dzięki temu Casa de Santo Amaro może zagwarantować jakość produktów.

Portugalska oliwa z oliwek  Casa De Santo Amaro Prestige  zdobyła  dotychczas ponad 33 medale w specjalistycznych  konkursach międzynarodowych.

 

Unikalne oliwy z farmy Casa de Santo Amaro.

Wszelkie procesy, którym oliwa z oliwek jest poddawana - od uprawy drzew oliwnych, przez proces tłoczenia i kończąc na butelkowaniu są przeprowadzane  na terenie rodzinnej firmy. Dzięki temu, Casa de Santo Amaro gwarantuje wysoką jakość swoich produktów.

Próbując oliwę z oliwek zwykle nie zastanawiamy się jak to się stało, że jest tak doskonała, co jest zupełnie zrozumiałe – delektujemy się jej smakiem, konsystencją, aromatem, podziwiamy jak świetnie pasuje do potrawy.

Za każdym arcydziełem kryje się historia pełna pasji, historii, tradycji… W taki właśnie sposób 14 października 1687 r.  w Portugalii powstała pierwsza oliwa z oliwek Casa de Santo Amaro - oliwa tworzona z pasji przekazywanej z pokolenia na pokolenie.

Oliwa z oliwek Casa de Santo Amaro to przede wszystkim ludzie pełni pasji i szacunku do wykonywanej pracy. Produkcja oliwy z oliwek to nie tylko sposób na życie, ale inspiracja do tworzenia, kreowania nowej, pełnej harmonii rzeczywistości, która pielęgnowana jest z pokolenia na pokolenie.

Obecnie firma jest prowadzona przez braci Francisco i António Pavão.

Sekretem cudownego smaku jest produkcja oliwy z oliwek oparta na koncepcji FARM-TO-TABLE – z ang. z gospodarstwa wprost na stół.

Co to oznacza?

W jednym gospodarstwie znajdują się: plantacja, miejsce tłoczenia oliwy z zebranych oliwek oraz rozlewnia do butelek – wszystko to, co potrzebne do uzyskania najlepszej jakości czystego soku ze świeżych i zdrowych oliwek.

Rodzina Amaro przywiązuje ogromną wagę do porównywania jakości uzyskanej oliwy, co pozwala na dopracowania do perfekcji najlepszych praktyk, które dają najbardziej satysfakcjonujący efekt. Coroczne testy ewaluacyjne oraz porównawcze pozwalają na wytworzenie oliwy o niezmiennie nadzwyczajnej jakości, która zachwyca najbardziej wymagających smakoszy – klientów i jest doceniana w najważniejszych rankingach jakości oliwy na całym świecie.

Plantacja Casa de Santo Amaro zajmuje obszar 160 ha, z czego 110 ha to obszar młodych drzew oliwnych a 50 ha jest obszarem przeznaczonym dla (ponad) 100-letnich drzew!

 

CHARAKTERYSTYKA OLIWY

Zbiory: od 23.10.2022 r. do końca 08.11.2022 r.

Data przydatności: do końca 12.2024 r.

Smak: Aksamitna, bardzo delikatna. Na jej rozbudowane nuty smakowe i zapachowe składają się aromatyczne zioła, liście drzewa oliwnego i pomidorów. Zbalansowana, z wyczuwalnym gorzko- korzennym posmakiem.

Aromat: Niezwykle świeży, zbalansowany, owocowy, wyjątkowa esencjonalność

Idealna do: ryb i owoców morza (oliwa ma bardzo delikatny smak), sałatek, marynat; jako dodatek do makaronów i warzyw. Smakuje też świetnie ze świeżym pieczywem – podawanym np. przed posiłkiem.

Kwasowość: bardzo niska ≤ 0,2%

Oliwy z segmentu premium nie przekraczają kwasowości 0,3%

 

INFORMACJE O OLIWIE

Kraj pochodzenia: Portugalia

Rejon: Trás-Os-Montes

Odmiany oliwek: Cobrançosa, Madural, Verdeal Transmontana.

Rodzaj oliwy: extra virgin – najwyższej jakości oliwa z oliwek

Metoda zbiorów: ręczna/mechaniczna

 

Cechy sensoryczne:

cechy sensoryczne

TERMIN PRZYDATNOŚCI: do końca 12.2024

Zbiór: od 23.10.2022 do 08.11.2022

Zobacz również opis producenta.

premios

 

Oliwa z oliwek extra virgin to doskonałe rozwiązanie do wzbogacenia smaku różnego rodzaju potraw. Jej rozbudowana nuta smakowa i zapachowa odznacza się dobrze wyczuwalnymi nutami ziół, liści drzewa oliwnego i pomidorów. Oliwa portugalska Prestige wyróżnia się goryczą i pikantnością, a jednocześnie delikatnym smakiem, jest więc wymarzonym dodatkiem do sałatek, dań z ryżem czy makaronem, warzyw oraz wytrawnych przekąsek. Portugalska oliwa z oliwek jest wyjątkowym, wyróżniającym się produktem w naszej ofercie, który znajdzie swoje miejsce w każdej kuchni.

Cechy sensoryczne:

cechy sensoryczne

5600284802236

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do listy życzeń
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć