• Nowy
Gran Tradizione Włoska Oliwa z Oliwek Extra Virgin, 1 litr - puszka

Gran Tradizione Włoska Oliwa z Oliwek Extra Virgin, 1 litr - puszka

Obecnie brak na stanie
59,99 zł
Brutto

CENA WYSYŁKI OD 9,99 ZŁ


Włoska oliwa extra virgin z Apulii.

OLEIFICIO SOCIALE DI CASSANO DELLE MURGE jest włoską firmą, produkującą najwyższej jakości, 100% włoską oliwę z oliwek Extra Virgin. Firma została założona w 1959 roku przez Luca Gentile ( prezesa do 1993 roku) wraz z 12 innymi farmerami. Dzisiaj stowarzyszenie liczy 220 członków, z których 95% mieszka w Cassano delle Murge.

Doskonałą jakość można osiągnąć, kiedy możemy kontrolować cały proces produkcji od momentu zbiorów, poprzez proces tłoczenia, kończąc na dystrybucji.

Firma podjęła decyzję , że wybuduję własną olejarnię w Cassano delle Murge, aby kontrolować w pełni proces i przede wszystkim skrócić czas tłoczenia oliwek do kilku godzin od momentu zbiorów, dlatego oliwa ma świeży bogaty , bogaty smak i aromat i nie traci swoich unikalnych właściwości.

Obecnie zakład produkcyjny rozciąga się na powierzchni 3.000 metrów kwadratowych, z czego 1.300 jest zadaszonych. W latach 1999-2002 obiekt był modernizowany i rozbudowywany. Ponadto wyposażone zostały sale konferencyjne, prezentacyjne i degustacyjne, mogące pomieścić do 150 osób.

Proces ekstrakcji na zimno nadaje oliwie charakterystyczny i niepowtarzalny zapach i smak, kolor oraz wartości odżywcze. Włoska oliwa z oliwek extra virgin z firmy OLEIFICIO SOCIALE DI CASSANO DELLE MURGE bogata jest we właściwości antyoksydacyjne i sensoryczne, co czyni ją idealnym składnikiem diety śródziemnomorskiej.

Cassano delle Murge ( gdzie mieści się olejarnia i firma) , znane jest, jako „Miasto oliwy z oliwek” ze względu na talent farmerów do produkcji oliwy, w miejscu otoczonym przez tysiące hektarów gajów oliwnych. Obszar ten znajduje się w samym sercu Parku Narodowego Alta Murgia, pełnego świerków iglastych, gajów oliwnych i dębów. Tutaj powietrze pachnie rozmarynem i dzikimi ziołami. Urok starożytnych gajów oliwnych idzie w parze z murami z suchego kamienia, sugestywnymi farmami i typowymi apulijskimi konstrukcjami domków trulli ( zjawiskowe!) - wpisanymi na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Oliwa z oliwek extra virgin pachnie Murgią, życiem i historią, wnosi na Twój stół tradycję i tożsamość regionu Apulii.

W 100% WŁOSKA OLIWA Extra Virgin z Regionu Apulii.

Zdecydowana większość Włochów wskazuje, że najlepsza oliwa pochodzi z rejonu Apulii.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest produkowana wyłącznie z oliwek uprawianych i zbieranych na plantacjach farmerów z Apulii, a następnie tłoczona i przetwarzana ( w ciągu 3-4 godzin) w olejarni kilka kilometrów od gajów oliwnych. W ten sposób od 1959 roku Oleificio Sociale Cassano delle Murge produkuje i sprzedaje oliwę z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia z gwarancją pochodzenia z rejonu Apulii.

Jak wygląda proces produkcji?

ODBIÓR I TRANSPORT: tym etapem zajmuje się bezpośrednio 220 farmerów. Odbywa się to zarówno ręcznie, jak i mechanicznie, przy użyciu siatek, aby oliwki nie dotykały gleby. Po zbiorze oliwki są natychmiast przewożone do zakładu, gdzie są ważone i przez krótki czas składowane w pojemnikach.

MYCIE I SEPARACJA: w 3-4 godziny po zbiorze oliwki są gotowe do procesu produkcyjnego. Rozpoczyna się defoliacją, która pozwala usunąć liście i gałęzie, po czym następuje proces mycia, mający na celu oczyszczenie oliwek z wszelkich innych zanieczyszczeń.

TŁOCZENIE: oliwki mielone są zgodnie z tradycją, przy użyciu kamienia młyńskiego wykonanego z granitu. Otrzymana w ten sposób pasta z oliwek uwalnia zapach charakterystyczny dla świeżo wyciśniętych oliwek.

TŁOCZENIE II ETAP: odbywa się w stalowych zbiornikach nagrzanych do niskiej temperatury (poniżej 26°C) w celu rozbicia emulsji pomiędzy olejem a wodą zawartej w paście z oliwek. W ten sposób proces kruszenia pozwala małym kroplom oleju łączyć się w większe krople, które spontanicznie oddzielają się od wody.

WIROWANIE I FILTROWANIE: w ostatniej fazie procesu produkcyjnego rozdziela się olej i wodę za pomocą wirówki. Tak otrzymany olej poddawany jest pierwszej filtracji w celu usunięcia zanieczyszczeń i przygotowania do przechowywania w specjalnych pojemnikach ze stali nierdzewnej.

Wszystkie oliwy OLEIFICIO SOCIALE DI CASSANO DELLE MURGE są w 100% produktami włoskimi, zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 29/2012 z późniejszymi zmianami. Posiadają również certyfikat identyfikowalności zgodnie z rozporządzeniem UNI EN ISO 22005 (wiodąca firma O.P. Pugliaolive Soc. Coop).

CHARAKTERYSTYKA OLIWY

Zbiory: od 06.11 do 02.12 2022
Data przydatności: do końca

Cechy sensoryczne oliwy:

cechy sensoryczne oliwy

Ważna informacja! Ocena sensoryczna przeprowadzana jest przez panel przeszkolonych degustatorów ( 8-12 osób), a mediany wartości cech pozytywnych i negatywnych są wykorzystywane do klasyfikacji w oparciu o wytyczne ustalone przez International Olive Council (IOC). Należy pamiętać, że indywidualne postrzeganie przez konsumentów cech sensorycznych wysokiej jakości oliwy z oliwek nie zawsze zgadza się z oceną panelu.

Smak/Aromat: średnio owocowy z odczuciem ziół i lekkich migdałów, w tle wyczuwalne nuty karczochów. Oliwa o bogatym złożonym aromacie i wyrazistym smaku z wyczuwalnymi nutami pikantnymi i gorzkimi.

Idealna do: sałatek, surówek, warzyw, świeżego pieczywa, ryb, pieczonych ziemniaków, grillowanych warzyw, czerwonego i białego mięsa, do przygotowywania sosów
Kwasowość: bardzo niska - 0,28%. Oliwy z segmentu premium nie przekraczają kwasowości 0,3%

INFORMACJE O OLIWIE

Kraj pochodzenia: Włochy
Rejon: Apulia
Odmiany oliwek: Coratina
Rodzaj oliwy : extra virgin – najwyższej jakości oliwa z oliwek
Metoda zbiorów: ręczna/ mechaniczna



Produkt dodany do listy życzeń
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć