- -25%
Ursini – L’O Premium Oliwa Extra Virgin, 750 ml
Najniższa cena w ciągu 30 dni przed aktualną promocją: 52,80 zł
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni
CENA WYSYŁKI OD 9,99 ZŁ
Włoska oliwa z oliwek extra virgin Ursini 750 ml
Włoska tradycja produkcji oliwy.
Za każdym arcydziełem kryje się historia pełna pasji, tradycji…
Członkowie włoskiej firmy rodzinnej Ursini już w XIX wieku byli uważani za mistrzów-ekspertów, jednymi z najczęściej proszonych przez właścicieli ziemskich o porady dotyczące pielęgnacji drzew oliwnych. Rodzina otrzymała przydomek Putì, co w dialekcie oznacza „opiekun drzew oliwnych”.
Dzisiaj ta wiedza została wzbogacona i rozszerzona na różne formy produkcji oliwy, korzystając z kreatywności i innowacyjności wpisanej w DNA rodziny Ursini. Niezrównane włoskie oliwy extra virgin Ursini są produkowane z różnych odmian oliwek. Wszystkie różnią się smakiem, ale łączy je tradycja, brak kompromisów, dotyczących jakości.
Co sprawia, że włoskie oliwy Ursini są wyjątkowe?
Firma Ursini jest położona na urokliwym wybrzeżu Costa dei Trabocchi w Fossacesia, w sercu Abruzji, zielonego regionu, w którym znajdują się trzy parki narodowe. Region ten jest związany z uprawą drzew oliwnych, gdzie jakość życia i starożytne wartości nie pozwalają na kompromisy, tak jak w przypadku produkcji Ursini. Autentyczna doskonałość wynika tylko z bezpośredniego i osobistego zaangażowania, co pozwala na pełną kontrolę bez korzystania z pomocy podwykonawców. Co się na to składa? Kontrolowane gaje oliwne, rodzinna olejarnia, wewnętrzne laboratorium i bezpośrednio nadzorowana dystrybucja. Oferowanie najlepszego produktu jest zobowiązaniem, które podjęła firma Ursini w poszanowaniu swoich korzeni i wielkiego patriarchy, wiekowego drzewa oliwnego z '700 roku, które dumnie spogląda na nich z ogrodu opactwa San Giovanni in Venere.
Ursini odróżnia się od innych firm przede wszystkim swoją siedzibą: nie staroświecką fabryką ani terenem przemysłowym, ale starym miejscem poświęconym działalności rodzinnej olejarni. Nowa i przytulna budowla z cegły o powierzchni ponad 1400 metrów kwadratowych otoczona gajami oliwnymi; tutaj znajdują się magazyny, biura, a przede wszystkim własne laboratorium, w którym są przygotowywane i testowane wszystkie produkty.
4 sekrety, które decydują o jakości oliwy.
Istnieje kilka decydujących czynników, które sprawiają, że oliwa extra virgin produkowana przez Ursini jest doskonała: surowiec, z którego powstaje oliwa, pochodzi wyłącznie ze zdrowych oliwek, zbieranych w idealnym momencie dojrzałości, a następnie natychmiast poddawane procesowi tłoczenia. Proces ten charakteryzuje się niższą kwasowością i większą stabilnością, co zapewnia harmonijną i zrównoważoną oliwę o intensywnym aromacie i jasnozielonym kolorze. Metoda przetwarzania oliwek jest indywidualna, są one pielęgnowane i dzielone według poszczególnych odmian już na polach, aby zachować dziedzictwo smakowe, którego brakuje w procesach polegających na mieszaniu różnych rodzajów oliwek. Podwójna dekantacja przefiltrowanej oliwy odbywa się co dwa miesiące.
Włoskie oliwy Ursini - „z farmy na stół”
Kluczowa dla oliwy jest autentyczna jakość, którą można osiągnąć, kontrolując cały proces produkcji.
Ta zasada przyświecała Ursini przy podejmowaniu decyzji o korzystaniu wyłącznie z rodzinnej olejarni. Pozwala to zoptymalizować proces przetwarzania oliwek, ingerując, partia po partii, w czynniki decydujące o jakości oliwy: terminowe przetwarzanie od momentu zbiorów, rodzaj tłoczenia, czas i temperatura malaksacji, przetwarzanie pojedynczych odmian, wybór wirowania i miękkiej separacji. Cały ten proces Ursini organizuje samodzielnie, nie uzależniając się od podwykonawców, którzy mogliby obniżyć jakość, narzucając przestarzałe techniki. Rodzinna olejarnia jest więc połączeniem rzemieślniczego powołania i dalekowzrocznej otwartości na najbardziej zaawansowane technologie- unikalną wartością, która zawsze wzbudza zainteresowanie klientów i profesjonalistów z branży.
Oliwa L'O PREMIUM firmy Ursini jest produkowana we Włoszech w ograniczonych ilościach. Charakteryzuje się szczególnym profilem aromatycznym dzięki pasji i umiejętnościom Mastro Oleario: Giuseppe Ursini.
Wybrane, a następnie zmieszane oliwy pochodzą z oliwek zbieranych we wczesnej fazie dojrzewania, aby nadać im charakter intensywny, ale i bardzo przyjemny.
CHARAKTERYSTYKA OLIWY
Zbiory: od 20.10.2022 do 15.11.2022
Data przydatności: najlepiej spożyć przed: 08.08.2024
CECHY SENSORYCZNE
Smak: Łagodna oliwa z nutami owocowymi i ziołowymi. Smak przyjemnie słodki na podniebieniu, zrównoważony, o niskiej zawartości goryczki i pikantności.
Aromat: wyraźne nuty owocowe i ziołowe
Idealna do: uniwersalne zastosowanie – na surowo oraz do smażenia. Bardzo dobra do: sałatek, warzyw, tostów, carpaccio, makaronów, sosów, mięs, ryb i dań dla prawdziwych smakoszy.
Kwasowość: bardzo niska - 0,3%. Oliwy z segmentu premium nie przekraczają kwasowości 0,3%
Polifenole 7,8
