• -20%
Ursini - Terre Dell'Abbazia Oliwa Extra Virgin 750 ml

Ursini - Terre Dell'Abbazia Oliwa Extra Virgin 750 ml

63,20 zł 79,00 zł -20%

Najniższa cena w ciągu 30 dni przed aktualną promocją: 59,25 zł

Wyświetl historię cen produktu

Brutto

CENA WYSYŁKI OD 9,99 ZŁ

Włoska oliwa z oliwek extra virgin Ursini 750ml 

Włoska tradycja produkcji oliwy.

Za każdym arcydziełem kryje się historia pełna pasji, tradycji…

Członkowie włoskiej firmy rodzinnej Ursini już w XIX wieku byli uważani za mistrzów-ekspertów,  jednymi z najczęściej proszonych przez właścicieli ziemskich o porady dotyczące pielęgnacji drzew oliwnych. Rodzina otrzymała przydomek Putì, co w dialekcie oznacza „opiekun drzew oliwnych”.

Dzisiaj ta wiedza została wzbogacona i rozszerzona na różne formy produkcji oliwy, korzystając z kreatywności i innowacyjności wpisanej w DNA rodziny Ursini. Niezrównane włoskie oliwy extra virgin Ursini są produkowane z różnych odmian oliwek. Wszystkie różnią się smakiem, ale łączy je tradycja i brak kompromisów dotyczących najwyższej jakości produktów. Oliwa z pierwszego tłoczenia Extra Virgin Ursini zawiera w swoim składzie niezbędne wartości odżywcze, a także kluczowe certyfikaty DOP lub IGP, które świadczą o jej jakości. Jeśli kuchnia śródziemnomorska, to jak najbardziej nie powinno w niej zabraknąć najwyższej jakości włoskiej oliwy, którą tutaj Państwu oferujemy. Wykazuje ona silne właściwości prozdrowotne, w tym właściwości antyrakowe, działa doskonale na układ krążenia i wpływa na nasze zdrowie. Tłoczona na zimno łącznie z pestkami, stanowi doskonały dodatek do produktów kuchni włoskiej. Trudno byłoby wyobrazić sobie niezwykły posmak dań, jak na przykład owoce morza, pizza czy sałatki, bez obecności tej aromatycznej oliwy.

Co sprawia, że włoskie oliwy Ursini są wyjątkowe?

Firma Ursini jest położona na urokliwym wybrzeżu Costa dei Trabocchi w Fossacesia, w sercu Abruzji, zielonego regionu, w którym znajdują się trzy parki narodowe. Region ten jest związany z uprawą drzew oliwnych, gdzie jakość życia i starożytne wartości nie pozwalają na kompromisy, tak jak w przypadku produkcji Ursini. Autentyczna doskonałość wynika tylko z bezpośredniego i osobistego zaangażowania, co pozwala na pełną kontrolę bez korzystania z pomocy podwykonawców. Co się na to składa? Kontrolowane gaje oliwne, rodzinna olejarnia, wewnętrzne laboratorium i bezpośrednio nadzorowana dystrybucja. Oferowanie najlepszego produktu jest zobowiązaniem, które podjęła firma Ursini w poszanowaniu swoich korzeni i wielkiego patriarchy, wiekowego drzewa oliwnego z '700 roku, które dumnie spogląda na nich z ogrodu opactwa San Giovanni in Venere.

Ursini odróżnia się od innych firm przede wszystkim swoją siedzibą: nie staroświecką fabryką ani terenem przemysłowym, ale starym miejscem poświęconym działalności rodzinnej olejarni. Nowa i przytulna budowla z cegły o powierzchni ponad 1400 metrów kwadratowych otoczona gajami oliwnymi; tutaj znajdują się magazyny, biura, a przede wszystkim własne laboratorium, w którym są przygotowywane i testowane wszystkie produkty.  

Aby wyprodukować dobrej jakości produkt, trzeba zadbać o każdy najmniejszy detal i szczegół. Nasze oliwki pochodzą z południowej i centralnej części kraju, a do samej produkcji wykorzystywane są całe owoce. Wiemy doskonale, jak powinno się oleje filtrować i jak należy je przechowywać. W naszym sklepie internetowym mamy dla Państwa oryginalny produkt, który niewątpliwie do dobrej włoskiej kuchni, stanowić będzie idealny dodatek.

4 sekrety, które decydują o jakości oliwy. 

Istnieje kilka decydujących czynników, które sprawiają, że oliwa extra virgin produkowana przez Ursini jest doskonała: surowiec, z którego powstaje oliwa, pochodzi wyłącznie ze zdrowych oliwek, zbieranych w idealnym momencie dojrzałości, a następnie natychmiast poddawane procesowi tłoczenia. Proces ten charakteryzuje się niższą kwasowością i większą stabilnością, co zapewnia harmonijną i zrównoważoną oliwę o intensywnym aromacie i jasnozielonym kolorze. Metoda przetwarzania oliwek jest indywidualna, są one pielęgnowane i dzielone według poszczególnych odmian już na polach, aby zachować dziedzictwo smakowe, którego brakuje w procesach polegających na mieszaniu różnych rodzajów oliwek. Podwójna dekantacja przefiltrowanej oliwy odbywa się co dwa miesiące.

Niezbędne kwasy tłuszczowe, najlepsze źródło tłuszczu, a do tego ogrom właściwości prozdrowotnych dla organizmu. Czy można chcieć czegoś więcej? Oferowane oliwy w tym wydaniu słyną z wyjątkowości i jakości. Nasz sklepik wychodząc więc do Państwa, pragnie taką wyjątkowość przekazać w każdej dostępnej butelce. Odpowiednio zbierane owoce, filtracja i cały pozostały proces produkcji - to wszystko ma ogromny wpływ na to, jakimi oliwkami są te włoskie esencje z charakterystycznym osadem i wyjątkowym smakiem. W zależności od rodzaju oliwy, ta sprawdzi się w połączeniu z konkretnymi daniami. Tą można wybierać i na nią właśnie stawiać, łącząc ją z sałatkami, dopasowując ją do dań grillowanych, do zup czy cudownej, włoskiej pizzy.

Włoskie oliwy Ursini - „ z farmy na stół” 

Kluczowa dla oliwy jest autentyczna jakość, którą można osiągnąć, kontrolując cały proces produkcji. 

Ta zasada przyświecała Ursini przy podejmowaniu decyzji o korzystaniu wyłącznie z rodzinnej olejarni. Pozwala to zoptymalizować proces przetwarzania oliwek, ingerując, partia po partii, w czynniki decydujące o jakości oliwy: terminowe przetwarzanie od momentu zbiorów, rodzaj tłoczenia, czas i temperatura malaksacji, przetwarzanie pojedynczych odmian, wybór wirowania i miękkiej separacji. Cały ten proces Ursini organizuje samodzielnie, nie uzależniając się od podwykonawców, którzy mogliby obniżyć jakość, narzucając przestarzałe techniki. Rodzinna olejarnia jest więc połączeniem rzemieślniczego powołania i dalekowzrocznej otwartości na najbardziej zaawansowane technologie- unikalną wartością, która zawsze wzbudza zainteresowanie klientów i profesjonalistów z branży.

Oliwa extra virgin "Terre dell'Abbazia" powstała dla upamiętnienia założyciela rodziny Ursini, Ursini Pierino, który był inspiratorem większości produktów. 

Dedykowana jest również farmerom , którzy dzielą z Ursini głęboki szacunek dla drzewa oliwnego. Dzięki ich trosce, dbałości i poświęceniu otrzymujemy doskonałą oliwę. 

Tych ludzi, pełnych pasji i szacunku do wykonywanej pracy możemy zobaczyć na etykiecie oliwy. 

CHARAKTERYSTYKA OLIWY

Zbiory:  od 15.10.2022 do 10.12.2022

CECHY SENSORYCZNE

cechy sensoryczne oliwy

Smak: średnio owocowy.  Świeży, czysty smak na podniebieniu, otwiera się lekkim uczuciem słodyczy, po którym następuje przyjemny ładunek gorzkawo-korzenny o niskiej intensywności.

Aromat: wyraźny bogaty aromat oliwek z ziołowymi nutami, w tle zapach dojrzałych owoców.

Idealna do:  bardzo uniwersalne zastosowanie , zarówno na surowo, jak i do przyrządzania dużych dań. Bruschetta, rośliny strączkowe, warzywa, różne sałatki, dipy, zupy, czerwone i białe mięso, ryby, pizza, świeże pieczywo

Kwasowość: bardzo niska - 0,3%. Oliwy z segmentu premium nie przekraczają kwasowości 0,3%

Polifenole 7,9

oliva coppertina

Sklep online - sprawdź ofertę i dokonaj zamówienia!

 
8053908201064

10 powodów dlaczego warto kupić nasze oliwy

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do listy życzeń
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć