Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek to produkt coraz popularniejszy na polskim rynku. Jest zdrowym tłuszczem i z tego względu bywa często polecana przez lekarzy i dietetyków. Warto jednak zwrócić uwagę, aby była to najlepsza oliwa z oliwek.  Dzięki swoim walorom smakowym oliwa z oliwek znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, a jej upiększające działanie potwierdzone jest poprzez wykorzystywanie w kosmetykach. Wyróżnia się kilka podstawowych rodzajów oliwy: oliwa extra virgin, która jest tłoczona na zimno jedynie raz, charakteryzuje się zielonkawą barwą i dużą gęstością, oliwę virgin, która różni się od poprzedniej wyższą kwasowością, oliwę refined, łączącą oliwę z pierwszego tłoczenia i oliwę rafinowaną, a także oliwę z wytłoczyn.

Oliwa – samo zdrowie

Oliwa z oliwek jest zdrowym tłuszczem roślinnym. Najlepsza oliwa z oliwek nie zawiera cholesterolu, pomaga więc w zapobieganiu miażdżycy i chorób serca, a także obniża ciśnienie krwi. Kwas oleinowy znajdujący się w oliwie łagodzi objawy alergii i astmy. Oliwa z oliwek zawiera również przeciwutleniacze, które hamują tworzenie się wolnych rodników i działają przeciwstarzeniowo. Najlepsza oliwa z oliwek to jeden z głównych produktów naszej stałej oferty.

Oliwa – zastosowanie

Oliwa z oliwek jest szeroko stosowana w kuchni, zwłaszcza do sałatek. Tylko najlepsza oliwa z oliwek może wydobyć z potrawy najlepszy i najbardziej intensywny smak. Warto wiedzieć, że w przeciwieństwie do oleju roślinnego, oliwy nie należy podgrzewać – doskonale nadaje się więc do wszelkiego rodzaju sosów podawanych na zimno. Oliwa z oliwek znalazła swoje miejsce również w kosmetyczce jako składnik balsamów, kremów i dziecięcych oliwek. Oliwa z oliwek nawilża i poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, dlatego jest chętnie stosowana.

Oliwa z oliwek extra virgin

Oliwa z oliwek w ostatnim czasie bardzo zyskała na popularności. Ten tłuszcz jest zdrowym odpowiednikiem oleju rzepakowego i słonecznikowego. Lekarze i dietetycy bardzo go wychwalają, gdyż zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia właściwości. Oliwa z oliwek stosowana jest w kuchni jako dodatek do sałatek oraz do smażenia, w kosmetyce również znajduje zastosowanie ze względu na swoje dobroczynne działanie.

Oliwę z oliwek uzyskuje się z drzewa oliwkowego, które kwitnie przez cały rok. Oliwki razem z pestkami są miażdżone i w ten sposób wytłacza się z nich sok. Po odwirowaniu wody, a następnie przefiltrowaniu powstaje czysta oliwa z oliwek, gotowa do spożycia. W zależności od odmiany oliwki mają różne kolory, począwszy na żółtym, a skończywszy na ciemnozielonym. Jeśli chodzi o smak to oliwka o jaśniejszym kolorze jest łagodniejsza niż zielona. Zarówno zapach jak i smak uzależniony jest od odmiany oliwek użytych do produkcji, ale przeważnie stosuje się mieszkanki różnych gatunków.

Najlepsza oliwa z oliwek i rodzaje

Jak już wspomniano oliwa z oliwek zastosowanie znajduje głównie w kuchni, na rynku dostępnych jest wiele rodzajów oliwy. Wśród nich wyróżniamy: extra virgin, virgin, lampante oraz z wytłocznych oliwnych. Jeśli chodzi o oliwę extra virgin to jest produktem o najlepszej jakości, uzyskuje się ją z pierwszego tłoczenia na zimno. Jest to tłuszcz całkowicie naturalny, bez dodatku żadnych wzmacniaczy i szkodliwych dodatków, ta oliwa jest gęsta i o barwie zielonej. Lekarze zalecają jej stosowanie w celach zdrowotnych najlepiej na surowo, ale można także dodawać ją do sałatek. Kwasowość tego tłuszczu wynosi maksymalnie 0,08%. Nie ma problemu z jej dostępnością, gdyż można ją dostać w każdym sklepie.

Drugim rodzajem oliwy jest virgin – również jest to produkt z pierwszego tłoczenia, jednak różni się kwasowością, która wynosi powyżej 0,08%, ale nie przekracza 2 %. Idealnie nadaje się do smażenia, gotowania oraz jako dodatek do sałatek. Dostęp do niej jest utrudniony, gdyż rzadko kiedy można ją spotkać w sklepach. Kolejnym rodzajem oliwy jest lampante – ten tłuszcz ogrzewa się. Ogrzewanie jej powoduje, iż traci smak, zapach i wszystkie witaminy, dlatego jest mieszana w odpowiednich proporcjach z oliwą extra virgin i virgin.

Oliwa wytłoczyn oliwnych jest tłuszczem o najniższej jakości, otrzymywana jest z pozostałości po procesie tłoczenia. Dodawanie do nich rozpuszczalników chemicznych sprawia, że w produkcie pozostaje niewiele samej oliwy. Poddaje się ją rafinacji, dzięki czemu staje się zdatna do picia.

Warto wspomnieć o dobroczynnym wpływie oliwy z oliwek na nasze zdrowie. Oliwa z oliwek jest produktem roślinnym, w związku z czym nie ma w niej cholesterolu. Zawiera wielonasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu( LDL), a podnoszą poziom dobrego( HDL), w związku z czym mają wpływ na zahamowanie rozwoju miażdżycy. Alergicy do swojego menu powinni koniecznie wprowadzić oliwę z oliwek, gdyż zawartość kwasu oleinowego chroni przed alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa, a w konsekwencji astmy. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy hamuje się tworzenie wolnych rodników, wzmacniają się błony komórkowe, a w wyniku tego opóźniają procesy starzenia.

Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem witamin z grupy A, D, E, K, działa przeciwzakrzepowo i pomaga w walce z nieżytem żołądka. Ten drogocenny tłuszcz wpływa korzystnie na trawienie i usuwa z organizmu toksyny. Rodzice dzieci chcąc zadbać o ich zdrowe i mocne kości powinni do jadłospisu dziecka włączyć właśnie oliwę z oliwek. Ten tłuszcz wywiera korzystny wpływ na zdrowie i powinien być stosowany zarówno przez dzieci jak i przez dorosłych.
Showing 1 - 18 of 18 items
Koszyk 0 Koszyk

Brak produktów

Darmowa wysyłka! Wysyłka
0,00 zł Koszt całkowity

Zamówienie

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć