Oliwa z oliwek extra virgin Hiszpańska 0,5l
Doskonała oliwa extra virgin produkowana w Jaén (region Andaluzji). Oliwki odmiany Arbequina zbierane są od końca września do początku października kiedy mają najlepsze właściwości smakowe i zdrowotne. Firma Pago De Espejo kontroluje na farmie cały proces zbioru oliwek, a oliwa produkowana jest w ściśle określonych warunkach , aby zachować wszystkie właściwości.
Butelka odzwierciedla kolor dojrzałych oliwek odmiany Arbequina w okresie zbiorów.
Farma La Codesa została założona przez rodzinę Espejo w 1920 roku. Obecnie na terenie posiadłości ( o powierzchni 200 hektarów) rośnie ponad 8000 stuletnich drzew oliwnych.
Farma rodziny Espejo posiada własną tłocznię, gdzie produkowana jest oliwa extra virgin, aby w pełni kontrolować jakość od momentu zbiorów, poprzez proces tłoczenia i finalnie butelkowania.
Priorytetem jest nie ilość, ale jakość.
W rezultacie otrzymujemy świeżą, pełnowartościową oliwę.
Dzisiaj w czwartym pokoleniu rodziny Espejo firma zarządzana jest przez same kobiety ( zobacz zdjęcie poniżej).
Jak powstaje oliwa Pago de Espejo?
Oliwa z oliwek jest produkowana poprzez skrupulatną selekcję wszystkich zebranych owoców, tak aby zawsze trafiały do olejarni w idealnym stanie. Po dotarciu na miejsce są poddawane procesowi tłoczenia w ciągu 24 godzin, dzięki czemu ich właściwości pozostają nienaruszone. Następnie AOVE (w hiszp. oliwa z oliwek extra virgin) jest ekstrahowana bez podgrzewania i chemikaliów i dekantowana w naturalnym procesie. Cały ten dokładny proces pozwala zachować wszystkie cechy organoleptyczne, które klasyfikują oliwę z oliwek, jako bardzo zdrową dla serca i układu krążenia , dzięki wysokiemu stężeniu kwasu oleinowego i polifenoli.
Aromat: średnio intensywny, owocowy. Wyczuwalne bardzo wyraźne aromaty orzecha , zielonych migdałów, jabłek, bananów. zielne, takie jak liście oliwne, świeżo skoszona trawa, pomidory i migdały.
Smak: ma słodkie wejście z delikatnymi niuansami, gdzie widać obecność owoców i trawy. Bardzo zrównoważony, przyjemny i harmonijny. Oliwa jest bardzo delikatna w smaku.
Idealna do: chleba, warzyw, kurczaka , białej ryby, owoców morza, pomidorów, sałatek.
Bardzo niska kwasowość ≤ 0,13%
Cechy sensoryczne oliwy:
TERMIN PRZYDATNOŚCI: do końca 08.2024
Zbiór: koniec września- początek października 2022
